A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Érik a szőlő...

Ha ősz, akkor szüret. Ha szüret, akkor mulatságok. A tradícióknak köszönhetően hatalmas ünnepségek, bálok kerülnek megrendezésre. A borkultúra hazánkban komoly múltra tekint vissza. Azt gondolják, hogy erről nem lehet hosszasan beszélgetni? Ezt ma megcáfoljuk. Gondoljunk csak bele, hány jelzővel tudja egy jó borász az ízeket meghatározni. Vendégeink igazi szakértői a témának. Itt lesz ma velünk többek között Frank Júlia, Csepregi Éva és Gere Andrea. Férfi vendégünk a testes borok imádója.

(…) Tudom, mennyi erőd, kínod és verítéked
kell napban lángoló hegyoldalon ahhoz,
hogy megszülessen és belém gyúljon a lélek;
de ne félj, nem leszek se hálátlan, se rossz (…)
Charles Baudelaire

Magyarországon egyre nagyobb szerepet kap a borturizmus és a borkultúra. Ez magába foglalja a több évszázada felhalmozott szőlőtermesztés tudományát, a szokásokat, a művészetet, a gasztronómiát stb. Egy palack bor nagyon sokat tud mesélni egy idegennek a kultúránkról. Mondhatnánk azt is, hogy kommunikációs aspektussal is bír. A minőségi borok kultusza kezd terjedni hazánkban a fiatalabb generációk igényeihez mérten. Egy magyar kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a vörösbort és a rosét a fiatalok fogyasztják nagy örömmel. Nagyon sok fiatal keresi fel a különböző borfesztiválokat. A borturizmus egyre több érdeklődőt vonz, az idősebb utazó korosztály érintett ebben, akik a borra, mint tradicionális termékre tekintenek.

A borkultúrában, ha valaki jártas, jóízűen hatalmas szókinccsel órákig tud mesélni, és a laikus nem feltétlen érti, hogy egy ízt miért kell nyolcvan féleképpen meghatározni. Erre szolgál az ún. aromakorong. Jómagam is szüreteltem, préseltem, mustot kóstoltam. De gyerekként nem hagyományként éltem meg, hanem kemény munkaként kezeltem az ilyen eseményeket. Magyarországi borvidékek híres borászainak kellett meghallgatnom az előadásait ahhoz, hogy egy csöpp élményt szerezzek magamnak erről a világról. Másrészt, nagyon szerettem volna érteni ennek a nagy ízszókincsnek a mivoltát. Olyannyira elkezdtem élvezni, hogy mindent megtanultam, de kétszeri nekifutásra mégis hármasra vizsgáztam. Ebből látszik az, hogy ezt elméleti szintén jól elsajátítani nem lehet. Felnézni és tisztelni kell a borkultúrát, amivel a magyar ember rendelkezik, mely oly finom nedűket hagyott ránk.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Bormanírok?

Kevés olyan ága van a gasztronómiának, amelyhez annyi modorosság tapadna, mint a...

Tovább olvasom