A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vizek, túrák, jó borok

Azt szokták mondani, a bor ott a legjobb, ahol a szőlő terem. S ez bizonyára igaz is. Máshogyan koccint az ember a pincében, ahol évszázadok óta teli hordók várják a borok szerelmeseit. Ahol a gazda tudja, kinek milyen bort ajánljon, s jófajta társasággal, a forró nyárban is hűvös pincében olyan kellemesen telik az idő. Csak aztán vigyázz, amikor a pince homályából és hűvöséből a kinti fényre és forróságra kilépsz!

A Szent György-hegyen, a bazaltorgonák tetején

Fotó: Shutterstock.com

Egy rövid cikkben természetesen nehéz lenne felsorolni Magyarország híres borvidékeit, hiszen Eger, a Mátra, Tokaj vagy Villány híres borai, neves borászai, vendégváró pincéi mind megérdemelnék, hogy bemutassuk őket. Nyár lévén, mégis úgy gondoltuk, ne távolodjunk el túlságosan a hűsítő vizektől. Járjuk végig a Velencei-tó s a Balaton legnevezetesebb vidékeit, kóstoljuk meg a tájra jellemző borokat.

Ha éppen arrafelé nyaralunk, egy hűvösebb napon menjünk messzebb egy kicsit a tótól, s nézzünk szét a környék szőlőiben is. Sőt, akkor sem döntünk rosszul, ha úti célul egyenesen ezeket a bortúrákat választjuk. Itt van például az ország leghíresebb turistaútvonala, a kék túra, mely a Balaton-felvidéken, Tapolca és Balatontördemic között tizenhét kilométeren át vezet minket szebbnél szebb útvonalon.

Ha Tapolcáról indulunk, a Szent György-hegyen megcsodálhatjuk a híres bazaltorgonákat, és nem érdemes kihagynunk a nevezetes jégbarlangot sem. Majd a Tapolcai-medence után a szigligeti várhegy alatt elhaladva az Antal-hegy mentén megérkezünk a Badacsonyhoz. A Balaton északi partjának legjellegzetesebb, egyben legmagasabb hegye, a koporsó formájú, vulkanikus eredetű tanúhegy, a Badacsony 438 méter magas.

A hegyre egészen a fennsíkot szegélyező meredek sziklafalakig hangulatos szőlőskertek kúsznak fel. A statisztikák szerint a Balaton-felvidék legnépszerűbb kirándulóhelye éppen ez. Nem véletlenül, hiszen csodálatos kilátóhelyek, különleges sziklák, hűvös pincék, bennük nagyszerű borokkal, és varázslatos legendák csalogatják ide a kirándulókat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 8. számának 56. oldalán!)

Címkék: badacsony, fehérbor, sukoró, kék túra, bazaltorgonák, pázmánd, velenci-tó, nadap

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!