A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vitamint a bőrnek is!

A tél végi vitaminhiányt a bőrünk is megszenvedi. Kiszárad, érzékenyebbé, ráncosabbá vagy éppen pattanásosabbá válik. Töltsük fel vitaminokkal!

Fotó: Thinkstock

A bőr állapota híven tükrözi szervezetünk általános egészségi állapotát. Így amikor a vitaminraktárak kimerülnek, és elhatalmasodik rajtunk a tavaszi fáradtság, a bőrünkön is meglátszik, hogy nem vagyunk százszázalékos formában. A bőrtípustól is függ, hogyan reagálunk a helyzetre: van, akinek kiszárad, másnak épp ellenkezőleg, pattanásos, gyulladt lesz a bőre, sőt, olyan is akad, akinek érzékennyé válik.

Hassunk kívül-belül!

Mivel a bőr a szervezet állapotának tükre, a legjobb, ha a vitaminpótlást belülről kezdjük el. Együnk minél több egészséges zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst, tejterméket, tojást, teljes kiőrlésű gabonát, és a megfelelő belső hidratálás, valamint a méreganyagok eltávolítása érdekében igyunk minél több vizet.

Esetleg recept nélkül kapható multivitamin szedését is fontolóra vehetjük. Ha a tüneteink nem szűnnek, akár orvosi kivizsgálás is szükségessé válhat, hogy kiderüljön, pontosan melyik vitaminban szenvedünk hiányt.

A gyors eredmény érdekében kívülről, vitamindús gyümölcsökből, zöldségekből, tejtermékekből, mézből, növényi olajokból készült pakolásokkal is kényeztethetjük a bőrünket, amelyektől rögtön egészségesebbé, ragyogóbbá válik.

Mire van szükségünk?

Az A-vitamin a bőr sejtjeinek osztódásában, érésében vesz részt, hiányában a bőr pikkelyesen hámlani kezd. Különösen sok A-vitamint tartalmaz a máj, a tojássárgája, a tengeri halak és a tejtermékek, előanyagai, a karotinoidok pedig többek közt a sárga, narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben (pl. a sárgabarackban, a sütőtökben, a sárgarépában) találhatók meg.

A B2-vitamin hiányát a szájzug berepedése és kiütések jelzik. Általában antibiotikumos kezelés után fordul elő. A vitamin legjobb forrásai a tejtermékek. Ugyancsak a bőr berepedése és gyulladása ad hírt a B6-vitamin hiányáról. Halak, sovány húsok, máj, valamint száraz hüvelyesek, továbbá banán, szilva, avokádó fogyasztásával vehetünk belőle eleget magunkhoz.

A C-vitamin a bőr feszességének őre, mivel részt vesz a rugalmasságot adó kollagén termelésében. A citrusfélék, a paprika, a csipkebogyó és a savanyú káposzta segít feltölteni magunkat vele.

Az E-vitamin valósággal „anti-ageing” vitaminként ismert, de nemcsak az öregedés jeleit mutató, hanem a tág pórusú, mitesszeres bőrre is jó hatással van. Kiváló forrásai lehetnek a növényi olajok, a diófélék és a tojás. Az ásványi anyagok közül a kalcium, a cink, a réz és a vas vesz részt a bőrsejtek kialakulásában.

Pakolások a konyhából
Sütőtökös pakolás

A sütőtök tele van C- és E-vitaminnal, karotinokkal és antioxidáns hatású vegyületekkel. Csodás megújító hatásával eltávolítja az elszarusodott hámsejteket, megnyugtatja a piros, érzékeny bőrt, és ragyogóvá, egészségessé, jól táplálttá teszi a száraz felhámot.

Negyedcsészényi pürésített sült tököt keverjünk össze egy tojással, egy evőkanál mézzel, egy teáskanál olívaolajjal és egy evőkanál tejjel. Ecsettel, kanállal, vagy egyszerűen a kezünkkel kenjünk fel az arcra, a nyakra és a dekoltázsra egy vékony réteget, majd várjuk meg, amíg körülbelül 20 perc alatt teljesen megszárad. Végül mossuk le langyos vízzel, és használjunk hidratáló krémet.

Banánpakolás száraz bőrre

A banán megnyugtatja és táplálja a száraz, érzékeny, időjárástól megviselt bőrt, a méz pedig további vitaminokkal, ásványi anyagokkal tölti fel. Törjünk össze egy fél banánt, keverjük össze egy evőkanál mézzel, és vigyük fel a megtisztított, leradírozott bőrre. Fél órára pihenjünk le, majd mossuk le a pakolást langyos vízzel, és hidratáljuk a bőrünket.

Méregtelenítő-feszesítő grapefruitmaszk

A pakolásban levő zabpehely megnyugtatja a gyulladásra hajlamos, problémás bőrt, és megakadályozza a pattanások kipirosodását. A tej gyengéden eltávolítja az elszarusodott hámsejteket, és szintén nyugtató hatású, míg a grapefruit méregtelenít, és C-vitaminnal tölti fel a bőrt.

A grapefruit összenyomott húsát keverjük el egy csészényi vízben főtt, majd lehűtött zabpehellyel, és annyi tejjel, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Vigyük fel a tiszta arcra (de akár a hát pattanásos bőrére is beválik), hagyjuk fenn 15 percig, végül mossuk le.

Antioxidáns maszk

A bogyós gyümölcsök messze földön híresek antioxidáns- és C-vitamin-tartalmukról, de a joghurt és a méz is kiválóan táplálja, kényezteti a bőrt. Ha a konyhában az ilyenkor is hozzáférhető fagyasztott bogyósokat használjuk, feltétlenül tegyünk félre belőlük egy-két kanállal az arcunk szépítéséhez.

Két evőkanál natúr joghurtot keverjünk össze egy evőkanál mézzel, majd turmixoljunk hozzá negyedcsészényi vegyes bogyós gyümölcsöt. Kenjük fel a letisztított bőrre, és hagyjuk rajta 10-15 percig, végül mossuk le.

Avokádós-búzacsíraolajos pakolás

Az avokádó nemcsak egészséges zsírsavtartalmával kényezteti a bőrt, hanem A-, E-, B- és K-vitaminjával is. A búzacsíraolaj további fiatalító, nyugtató hatású E-vitaminnal gazdagítja a pakolást, amely képes bejutni a bőr mélyebb rétegeibe. Egy érett fél avokádó összetört húsát keverjük össze két evőkanál tejszínnel és egy evőkanál búzacsíraolajjal. 20-25 percig hagyjuk hatni, majd mossuk le langyos vízzel.

Címkék: bőrápolás, arcpakolás, vitamin, antioxidáns, méregtelenítés, regeneráció, vitaminfeltöltés, arcmaszk, feszesítés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!