A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vissza az időben! Amikor még kevés dolog működött gombnyomásra

Amikor ezt a cikket írni kezdtem, gondoltam, jegyzeteket készítek. Összeírom egy darab papírra, hogy miről is kellene a cikkhez képet szerezni. De nem találtam egyetlen tollat sem a lakásban. Papírt sem sokat. Nincs. Pedig a toll, a papír a jegyzetelésnek igen energiahatékony eszköze. Mégsem használjuk.

Fotó: Fortepan / MHSZ

De mit is csinál az ember? 

Ma a bevásárlólistát a telefonba írjuk, levelet sms-ben, Messengeren, e-mailen küldünk. S talán soha nem gondolunk, gondoltunk eddig bele, hogy nem is olyan nagyon régen, mondjuk 60-70 évvel ezelőtt a magyar háztartások gyakorlatilag csak a világításra használtak vezetékrendszeren érkező energiát. Akkoriban, nem a történelem előtti időkben, a lakásokban semmi sem működött gombnyomásra.

Nem volt mosógép, sem fridzsider, a porszívó is csak a hatvanas évek közepétől vált általános háztartási géppé. Az évtized elején még alig volt televízió, telefon, gázbojler. Számítógép meg mikrosütő, mosogatógép meg internet csak a filmeken. Az energia az emberi erő volt, a fát hasogató két erős férfi, a nagymosást végző két női kar. Meg két láb, amely hajtotta a biciklit, és elvitte az embert autó nélkül is szinte bárhová.

Nincs annak egyetlen konkrét időpontja, amikor mindez megváltozott. Lassanként lett az életünk egyre kényelmesebb, s a bolygó, amelyen élünk, egyre betegebb. Természetessé vált, hogy a bugyit is gépben mossuk ki, hogy a tányért épp csak leöblítjük, aztán már megy is a mosogatógépbe. Sokan, ahogyan mondani szoktuk, még a vécére is autóval járnak. A habot gép veri, az ételt gép melegíti és hűti, a port is gép szívja, a kenyeret gép dagasztja, a zöldséget gép szeleteli.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit csinál akkor az ember? Nos hát mi mást, rohangál, hogy megkeresse erre a sok gépre, kütyüre s az őket működtető energiára a pénzt. Évtizedek óta most először kezdjük végiggondolni, hogy mit csinálunk, ha elfogy az energia. Vagy ha olyan drága lesz, hogy nem tudjuk megfizetni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 12. számának 24. oldalán!)

Címkék: cserépkályha, energiatakarékosság, vájdling, vaskályha, sparhelt, régi korok eszközei, mosogatógép, fridzsider, hajdú mosógép

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!