A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Virágos élet a muskátlin innen és túl

Végre itt az igazi tavasz! Az április az év egyik legszebb hónapja. Elérkezett az idő a balkonládák, az ablakokba való virágládák beültetésére. Illetve a tavalyi muskátlik átültetésére. A muskátli ugyan a legnépszerűbb balkonládanövény, hiszen egész nyáron ontja virágait, de nem az egyetlen, mely remekül érzi magát erkélyeinken, ablakainkban. Nézzük hát sorjában balkonnövényeinket és a legfontosabb tudnivalókat!

Fotó: Shutterstock.com

Muskátliból többféle is van

Többféle muskátli kapható a hazai kertészetekben: hagyományos, felfele növő, félfutó, és futó is. Pirostól a fehér mindenféle árnyalatáig. Nem mindegy azonban, hogy melyiket hová ültetjük.

A hazánkban legelterjedtebb felfele növőt napos helyre kell ültetni, mert nem csak bírja, imádja is a napot és a meleget. Ellenben az inkább osztrák hegyvidékeken honos futómuskátli a félárnyékos helyeket, a keleti vagy a nyugati fekvésű teraszokat, ablakokat szereti. Ha átteleltettük, akkor, a tavaszi visszametszéskor az elsárgult és gyengébb hajtásokat metszőollóval vágjuk le, azonban a túlzott visszametszés a növény nem megfelelő fejlődéséhez vezethet.

Mivel a balkonládákban viszonylag kevés a föld, hamar kiszáradhatnak a nyári napon. A felfele növő muskátlifajta ezt elég jól tűri, bár ő sem szereti. A futómuskátli azonban nincs meg bőséges víz nélkül. Mindkét fajtát ajánlatos hetente tápoldatozni. Ehhez már kifejezetten muskátlitápoldatokat lehet szaküzletekben vásárolni.

A futómuskátlik számára fontos a tápoldatozás, enélkül a forró nyárban leveleik gyorsan sárgulni kezdenek, és tövük kifordul. A száraz leveleket, az elnyílt virágokat azonnal szedjük le a tövekről, mert elvonják a növénytől a tápanyagot.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 4. számának 70. oldalán!)

Címkék: muskátli, begónia, büdöske, zinnia, rézvirág, bársonyvirág, verbéna

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!