A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Veszekedjünk okosan!

Míg egyesek teljesen elutasítják azt, hogy vitába szálljanak, mások csak hangosan képesek vitatkozni. Vannak, akik kihasználják a lehetőséget, hogy jól odaszurkáljanak az ellenfelüknek, míg sokan duzzogni kezdenek, amint nem értenek egyet az elhangzottakkal. Ezek a veszekedési formák nem maradnak hatás nélkül: legtöbb esetben valaki - vagy mindenki - megbántódik, miközben a probléma nem oldódik meg.

Fotó: Thinkstock

El kell ismernünk ugyanakkor, hogy a vitatkozás része az életünknek, nem tudjuk örökre elkerülni. Csakhogy létezik egészséges változata is.

Miért vitatkozunk?

A higgadt érvelés fejleszthető képesség, és sokkal célravezetőbb is. A téma kutatói szerint a kapcsolatokat egyenesen megerősíti, ha megtanuljuk, hogyan fejezzük ki a másokéval ellentétes véleményünket. Ez abban is segít, hogy jobban megismerjük egymást, és tiszteletet vívjunk ki a magunk számára, legyen szó családtagról, barátról, főnökről vagy éppen kollégáról.

Sokszor már nem is tudjuk, mivel kezdődött a vita, vagy mi volt az indítóok. Egyes felmérések szerint a párok 69 százaléka így veszekszik. Az is gyakran előfordul, hogy csak be akarjuk bizonyítani: a másiknak nincs igaza. Ha viszont az a cél, hogy mások azt tegyék, amit mi jónak tartunk, a vágyunk teljesíthető – amennyiben elengedjük a „nyerni akarást”, és finomítunk a vitastílusunkon.

Maradjuk objektívek

Az első lépés a másik fél meghallgatása, hogy megértsük a szempontjait. Tudatnunk kell, hogy értjük őt, érdemes például olyan megnyugtató válaszokkal élni, mint „értem, miért érzed magad megbántva”. Ha nem biztosítjuk arról, hogy elfogadjuk az ő álláspontját is, csak fokozzuk a feszültséget benne, vagy azt az érzést keltjük, hogy nem vesszük komolyan.

Egy 2004-ben lefolytatott amerikai kutatás során azt vizsgálták, hogyan változik meg az agyműködésünk, ha olyan üzeneteket hallgatunk, melyek ellenkeznek a világnézetünkkel. A kutatók George Bush és John Kerry támogatóinak az agyáról készítettek MRI-felvételeket, miközben olyan videofelvételt nézettek velük, melyen a kedvenc politikusuk ellentmond magának. Amint a hallgatóság realizálta, hogy a látottak nem egyeznek a nézeteikkel, az agyuk logikáért felelős központja alvó üzemmódba kapcsolt, és az, ami az ellenséges támadásra reagál, bekapcsolt. A kutatás kimutatta, hogy olyan embert meggyőzni, akivel az alapvető nézeteink különböznek, nem lehet.

Második lépésként érdemes időt kérni, hogy megfontoljuk a hallottakat. Ez nemcsak a vitapartnerünket biztosítja róla, hogy komolyan vesszük az érveit, hanem nekünk is időt ad, hogy kigondoljuk a megfelelő válaszokat. Ha elébe megyünk a fölösleges veszekedésnek, sokkal könnyebb összeszedni a gondolatainkat, és mindenki számára megfelelő álláspontot, kompromisszumot kialakítani.

Amit mindenképp kerüljünk el

Ha mégis elindul a szócsata, néhány dolgot érdemes fejben tartani:

­

  • A nézeteltéréseket érdemes négyszemközt lejátszani: figyeljünk a hely és az időpont megválasztására, hogy elkerüljük a még kínosabb helyzeteket.
  • A vita során ne hozzunk fel múltbéli sérelmeket, mert az csak tovább szítja a feszültséget: maradjunk a témánál!
  • Szintén olaj a tűzre, ha általánosítani kezdünk: „te soha nem csinálod meg ezt”, „mindig ez van”...
  • Nem segít a hasonlítgatás sem: az „olyan vagy, mint anyád” vádakkal csak felmérgesítjük a partnerünket; érdemes a konkrét problémánál maradni.

Persze, nem mindig egyszerű ez, főleg, ha a partnerünk nem tartja be a fönti „szabályokat”. De mit tegyünk, ha a vitapartnerünk mond bántó kritikát rólunk? Ilyenkor érdemes pár percre elvonulni, hogy elkerüljük a heves reakciót. Ha mindenki kiadta magából a feszültséget, akkor ne feküdjünk le mérgesen: ilyenkor kell leülni, és megbeszélni hogyan alakítható ki mindenki számára elfogadható kompromisszum. 

Címkék: kapcsolat, párkapcsolat, veszekedés, vita, vitakultúra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!