A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vasalt útvonalak itthon

Nem kell feltétlenül több száz kilométert utazni: hazánkban is léteznek via ferrata kirándulóösvények, ezek közül válogattunk ki néhányat.

Fotó: Shutterstock.com

Via ferreta Cuha-völgy

Nehézségi fok: közepesen nehéz és nehéz

A turisták egyik legnépszerűbb és legkedveltebb helye a Bakonyban a Cuha-patak szurdokvölgye, amely az igazi érintetlen természet hangulatát adja az oda látogatóknak. Népszerűségét az ország legszebb fekvésű vasútvonalának köszönheti, melyen naponta néhány alkalommal közlekedik a vonat Veszprém és Győr között.

A helyi vasalt útvonalak néhány éve jöttek létre európai uniós forrásokból, ekkor több mint hetven mászóút és ötszáz méter vasalt út épült ki a Cuha-völgyi sziklákon.

A mászóutak zöme a szurdok vonalára merőleges sziklagerinc két oldalán található, a hosszú (350 méter) vasalt úttal egyetemben. A tíz-húsz méter magas falon, jó fogású mészkövön, szép formakincsű utakat találunk, nagyrészt a népszerű 4–7 nehézségben.

Ez a hely a Dunántúlon az egyik legjobb a kezdő mászók és tanfolyamok számára. Az árnyas falak a nyári kánikulában is hívogatóak.

Via ferrata Csesznek

Nehézségi fok: közepes, nehéz, nagyon nehéz

Kettő az egyben, hiszen a várak és túrák rajongói is megtalálják Magyarország első via ferrata útvonalánál a szívüknek kedves hobbijukat. Maga a XIII. században épült gótikus stílusú Cseszneki vár egész évben látogatható.

Hazánk első három via ferrata pályája (Ostromlók Útja, Várpanoráma út és a Tálos Zoltán Emlékút) még 2013-ban épült ki a Cseszneki vár hegyén. Egy helyszínen mindjárt három egymástól eltérő nehézségi fokozatú útvonal is található, így a nem teljesen kezdők és a haladók is megtalálják a nekik legmegfelelőbbet.

Via ferrata Tatabánya

Nehézségi fok: nehéz, közepesen nehéz és nagyon nehéz

Akik az igazán impozáns kilátást kedvelik, és ezért hajlandóak kisebb-nagyobb túrát is megtenni, elég Tatabányáig menniük. Három útvonal is rendelkezésre áll, melyek a Turul-szobor mellett és annak környékén vezetnek.

A csúcsra érve egyszerre tárul az ember szeme elé Tatabánya, Tata látképe, illetve a Bakony és Vértes lenyűgöző látványa. Nem sok ilyen hely van hazánkban, ha létezik via ferrata bakancslista, akkor ennek az útvonalnak ott a helye.

Nem éppen a kezdőknek való, de pont ezért érdemes elkezdeni a via ferratázást, hogy kis idő múlva feljussunk erre a csúcsra.

Forrás: https://www.vasaltutak.hu/

Címkék: csesznek, via ferrata útvonalak, tatabánya, cuha völgy

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!