A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Város Szent Márton köpönyege alatt

Vannak városok, és nem csak Róma ilyen, melyek örök életűek. Szombathely bizonyára közöttük van. Hiszen itt már a rómaiak is templomokat, könyvtárakat, fürdőket, amfiteátrumokat és fényűző villákat építettek. A város ma is virul, szépül, fejlődik. Csak remélni lehet, hogy a történetét bemutató augusztus végi Savaria Történelmi Karneválon mindezt megnézhetjük. A legtöbb magyar már járt errefelé élete során, ha máskor nem, hát az iskolai kirándulások alkalmával. A kissé távolabb lévő jáki templomot minden diáknak látnia kell, ugyanúgy a Jeli Arborétumot, és persze magát Szombathelyt is.

A Fő tér
Fotó: Shutterstock.com

Később aztán felnőttként is sokunk megfordul itt nyugat felé tartva, átutazóban, vagy Sárvárról átruccanva, egy kis kultúrát felszippantani a fürdőkúra közben. Akár busszal, kocsival, akár vonattal érkeztünk régebben, feledjük el a tapasztaltakat: ma minden gyorsabb, kényelmesebb.

A jó út már nem a 8-as Székesfehérvár után – bár azt is lázasan szélesítik –, hanem az M86-os Győr és Csorna felől. Szombathely ma már csak kétórányira van Pesttől, és nagyszerű kapcsolatok kötik össze az osztrák gyorsforgalmi utakkal is. Az intercity vonatok pedig a kényeztetést jelentik: tiszták, kényelmesek, van internet, jó az utastájékoztatás.

A tíz kilométerre lévő Ausztria óriási hatással van minden szombathelyi életére. Sokan járnak át dolgozni, és az ott keresett pénzből hűvösen elegáns házak, lakóparkok épülnek nem csak a városban, hanem a környékbeli falvakban is, amelyek ma már inkább Szombathely elővárosai, a Lila akác köz stílusában. És mégis, Szombathely más, mint a Nyugat-Dunántúl hasonló adottságú városai, mint a pörgősebb, keményen pénzközpontú Sopron, vagy a végtelen álomba merült Kőszeg. Valahogy tágasabb, nyugodtabb, gyakorlatiasabb.

A Sala Terrana Egyházmegyei Gyűjtemény és Kincstár
Fotó: Shutterstock.com

Na, de kifejezetten Szombathelyre?

Igen, a város van olyan értékes, hogy többet nyújtson egyetlen napi látogatásnál. Mindenki számára élvezetes. Családi fényképalbumunk kedves darabja, egy pár hónapos csecsemő szoptatása Weöres Sándor szobrának társaságában: a kismama és a költő egy padon ültek, míg a babácska el nem szenderült a kimerítő táplálkozás után. Pár évvel később ugyanez a gyerek már boldogan visongott a Csónakázó-tó melletti Tófürdő élményparkjában.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 5. számának 60. oldalán!)

Címkék: fraknó, szombathely, savaria történelmi karnevál, velem, cák, savaria múzeum, sarlós boldogasszony székesegyház, felsőcsatár vasfüggöny múzeuma, nyugat-dunántúl, rohonc, léka, lutzmannsburg

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!