A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Válogatás 2017/26

VITORLÁSÜNNEP

A „Kékszalag” a legnagyobb magyar vitorlásesemény, és Európa legrégebbi, leghosszabb távú tókerülő versenye. A feladat: legfeljebb 48 óra alatt hajóval megkerülni a Balatont, és visszatérni a balatonfüredi célba. A 600 hajó rajtja nem mindennapi látvány.

Fotó: Szántó Áron

A szakértők szerint – és a tavalyi eredmények alapján – idén a kéttestű hajók, a katamaránok dominanciája várható, a topcsapatok mellett azonban a Balaton régi, gyönyörűen felújított vitorlásai is megérik a figyelmet: például a Sirocco, a Nemere vagy a Lillafüred nevű 75-ös cirkálók. 

A július 6-i felnőtt verseny rajtját megelőző napon tartják a Kékpántlika Erste World ifjúsági távolsági versenyt.

A vízi eseményeket parti rendezvények egész sora színesíti, érdemes például felkeresni a füredi kikötőben a Vitorlázeum interaktív kiállítást (a Tagore sétány 1 alatt található), ahol a balatoni vitorlázás történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az üvegpadlós teremben a padozatot borító óriási Balaton-térképen sétálva mindenki kiválaszthatja, hogy milyen témában szeretne megnézni egy rövidfilmet a balatoni vitorlázással, és egyáltalán a tó életével kapcsolatban.

Különlegessége a kiállításnak az a szimulátor, amelynek segítségével átélhető a viharos Balatonon való vitorlázás, de elsajátíthatók a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismeretek is, lehet gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbócon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában a kiállítást körbeölelő teraszról.

KÉKSZALAG, Balatonfüred

Indulás: július 6., 9.00

 

ZSIGEREKIG HATOL

117 évvel ezelőtt a római Teatro Costanziban mutatták be Giacomo Puccininak azt az operáját, amelynek a címszerepe világszerte az operaénekesnők talán legkedveltebb szopránszerepe. Nem csoda, hogy a nemzetközi operavilág egyik legrangosabb szopránja, Rost Andrea is szívesen elvállalta, hogy az ő Toscájával induljon Szegeden a Szabadtéri Színpad idei évadja.

„Amikor nézem Maria Callas párizsi fellépésének felvételét, addig teszem, amíg nem érzem: leírhatatlan, mennyire eggyé vált a szereppel.

Azt szeretném majd elérni én is, hogy amikor a szegedi közönség Tosca jelmezében lát és hall, ne Rost Andreát lássa a színpadon, hanem Toscát, minden egyes mozdulatával, hanglejtésével, azokkal a dallamokkal, amiket Puccini megkomponált. Szinte beszél, amikor énekel. Szegeden zsigerekig ható katarzist szeretnék adni a közönségnek.”

A várhatóan rendkívüli előadáson Scarpiaként Kálmándi Mihály lép a színpadra, és László Boldizsár énekli Cavaradossi szerepét.

TOSCA

Szegedi Szabadtéri Színpad, június 30-án és július 1-jén

 

TRÓPUSI VIHAR BUDAFOKON

Elindul az ember a rájasimogatótól, betéved egy trópusi őserdőbe, felette színes madarak röpködnek, aztán egyszer csak villámok cikáznak, beborul az ég, és óriási dörgéssel kitör a trópusi zápor. Az illúzió tökéletes.

Az út innen levisz a tenger mélyére, ahol egy üveghengerben haladunk, körülöttünk kisebb-nagyobb cápák szelik a vizet, szinte megérinthetjük őket. Csütörtök délutánonként pedig a cápák etetését is láthatjuk.

TROPICARIUM, Campona

Nyitva mindennap 10.00–20.00

 

MUSICAL A MARGITSZIGETEN

Jurij Zsivágó, az idealista orvos őszintén szereti a feleségét, Tonját, de szerelmes lesz az elbűvölő szépségű Larába is. Az író, Borisz Paszternak a szerelmi háromszög háttereként feldolgozza az orosz történelem 1903 és 1929 közé eső korszakát is.

A mű Nobel-díjat hozott az írónak. Közép-Európában először a Győri Nemzeti Színház állította színpadra Forgács Péter rendezésében, amelyet Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönsége láthat elsőként.

DOKTOR ZSIVÁGÓ – AZ ÚJ MUSICAL

Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 30. és július 2., 21.00

 

ZENE A VÁROSLIGETBEN

Sztárfellépők és klasszikus slágerek a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál programjában. A nyár során koncertet ad a Vajdahunyadvár díszudvarán mások mellett a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, s a fesztivált a Budapest Bár, a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 Tagú Cigányzenekar előadásai színesítik.

VAJDAHUNYADVÁRI NYÁRI ZENEI FESZTIVÁL

július 3. – augusztus 17.

 

FONALAKBÓL SZŐTT ÁLMOK

Az európai tradíciójú szövött falikárpit, a gobelin hazai fejlődéstörténetének legszebb lapjai elsősorban Ferenczy Noémi és Péreli Zsuzsa nevéhez kapcsolódnak: előbbit a műfaj megteremtőjeként szokás emlegetni, míg utóbbit a kortárs kárpitművészet megújítójának tartják.

PÉRELI ZSUZSA GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSA

Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum - Nyitva tartás: augusztus 20-ig

 

A KEMÉNY FICKÓ ÉS A KISKUTYA

Steve Ford (Bruce Willis) magánnyomozó élete teljesen összeomlik, mikor a hírhedt alvilági banda ellopja a kiskutyáját, Buddyt. Ha újra szeretné látni, végre kell hajtania mindazt az őrültséget, amelyet a banda követel, így kénytelen-kelletlen belekeveredik egy drogügyletbe. De Steve bármire hajlandó azért, hogy visszaszerezhesse a kiskutyát.  

VOLT EGYSZER EGY VELENCE

Bemutató: június 29. 

Címkék: mozi, kékszalag, programajánló, tropicarium park, tosca, vajdahunyadvári nyári zenei fesztivál, doktor zsivágó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!