A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vacsoráztál már vízesés alatt? Na és faágon, lombok között?

Egy kis álmodozásra hívunk, kedves olvasó. Az éttermek, melyek a világ minden jelentős utazási irodájának a kínálatában megtalálhatók, nem csak ételsoraikról, koktéljaikról, boraikról híresek, hanem arról is, hogy elképzelhetetlenül szép és különös helyekre építették őket.

Fotó: Shutterstock.com

A sziklákra, barlangokba, fák tetejére, vízesések alá épített éttermek a világ legszebb üdülőhelyein, csodálatos homokos tengerpartokon, lélegzetelállító magasságokban, vagy éppen mélységekben találhatók. Nézzük a legérdekesebbeket.

Étterem a sziklán, Zanzibárban

Menjünk el először Afrikába. Akire egyszer is ráborult már Afrika ege, aki egyszer is fürdött már az Indiai-óceán valamelyik fehér homokos partján, soha nem fogja elfelejteni. Zanzibár egyik legszebb, széles, fehér homokos strandja, a Michamvi egy 25 km hossz öböl partján található, az azonos nevű falu közelében.

Különösen vonzó benne, hogy olyan, mintha a civilizáció még nem ért volna ide. De ez nem igaz. Gyönyörű, luxus szolgáltatásokat kínáló szállodák, a parton felállított bungalók között, az Indiai-óceán vizéből kiemelkedő sziklára építette föl a világ egyik legkülönlegesebb éttermét egy alapítvány. Azért, hogy bevételéből a közeli két falucska gyermekeinek taníttatását segíthesse.

A The Rock rövid időn belül ennek az egzotikus szigetnek az egyik leghíresebb nevezetessége lett. Amikor az étterem építésének ötlete felmerült, a megvalósítás során rengeteg logisztikai kihívással kellett megküzdeni, hiszen nem volt a környéken villany, gáz, édesvíz, csatornázás, WIFI. Meg kellett oldani a szemétszállítást is úgy, hogy az étterem építése és üzemeltetése ne szennyezze a szinte érintetlen környezetet.

A The Rock, vagyis a Szikla nem olcsó hely. A sziget délkeleti partján, a Michamvi Pingwe strand előtt található, és néha úszó étteremnek is nevezik. Jó előre, az ideérkezés előtt helyet kell foglalni, mert kevés az asztal, párokat és legfeljebb 20 fős csoportokat fogadnak. 

A Rock különleges alkalmakra is rendelkezésre áll. Itt ebédelni vagy vacsorázni felejthetetlen élmény az idelátogatóknak. Éjszaka szinte megérinthető közelségben fénylő csillagokat, nappal türkizkék eget és fantasztikus tengeri tájat kínál. Az étterem apálykor gyalog, dagálykor hajóval érhető el a strandtól.

Étterem a vízesés alatt a Fülöp-szigeteken

Fotó: PuzzlePix

The Labassin Waterfall étterem több szempontból is egyedülálló az egész világon. Többek között azért is, mert itt a vendégek lába vízbe ér az étkezés közben. Hogy hogyan lehet ez? Úgy, hogy az étterem a lehető legszokatlanabb környezetben, egy vízesés tövében található. Egész pontosan egy kis folyó és a vízesés találkozásánál.

Az étteremben hagyományos, kamayan stílusú svédasztalról lehet választani, amelyet aztán általában evőeszközök használata nélkül lehet elfogyasztani. S hogy néz ki, és mi található a banánlevéllel borított svédasztalon?

Tipikus filippínó ételeket kínálnak: sült halat, garnélarákot, sült padlizsánt, serpenyőben sült bok choyt, grillezett csirke- és sertésnyársakat, lumpiát, vagyis filippínó stílusú tojástekercset, longganisát, azaz édes kolbászt. És persze bőséges és sokféleképpen elkészített rizst, mellé szója- és halszószokat. Itt egyáltalán nem meglepő, hogy az étkezők a kezüket használva kanalazzák a rizst és más hozzávalókat, mártják be a szószba, és hüvelykujjukkal a szájukba csúsztatják az összegyűjtött falatot.

A vizes étterem bambuszasztalai és főzőállomásai mindössze néhány lépésre helyezkednek el a vízeséstől. Igaz, hogy a Labasin-vízesés nem természetes, hanem a Labasin-gát, a Fülöp-szigetek első vízi erőművének lefolyása. De az, hogy a Waterfalls étterem asztalaira a mesterséges vízesés mellett terítenek, semmit sem von le az élmény különlegességéből.

Madárfészek étterem, Thaiföld

Fotó: https://soneva.com/

Az étteremről készült képeket nézegetve szinte mindenkinek eszébe jut, hogy gyerekkorában mennyire szeretett volna egy magas fa tetején kis kuckót építeni. Néhány szerencsés kölyöknek megadatik az ilyesmi, de legtöbbünk erről csak álmodozhatott.

A madárfészek étterem kiagyalói talán ezt a gyerekkorunkból mindannyiunkban élő vágyat gondolták kielégíteni, amikor a Thaiföldön található, Koh Kood ősi esőerdőjének trópusi lombjai közé éttermet építettek. A helyet étteremnek persze túlzás nevezni, inkább csak egy bambuszból kialakított, fészek formájú kapszula, úgy öt méterrel a föld felett.

Itt egyetlen asztal mellett ülve a lomb között valóban madárnak érezhetjük magunkat. Persze inkább csak az árak miatt. A pincérek egy akrobata ügyességével drótkötélpályán egyensúlyoznak a megpakolt tálcákkal, úgy szolgálják fel az ételt.

Ha a vendégek nem akarnak kötélhágcsón felmászni, akkor hevederbe ülve, drótkötélpályán is eljuthatnak a vitathatatlanul egzotikus vacsorázóhelyre. A szeszes italból ajánlatos óvatosan fogyasztani, hiszen vacsora után valahogyan le is kell jutni a szédítő magasságból.

A madárfészek étteremben valóban úgy érezhetjük, hogy kivonultunk a világból, miközben felejthetetlen kilátás nyílik a sziklákkal borított Dél-kínai-tengerpartra.

The Grotto, a barlangi étterem Thaiföldön

Fotó: Shutterstock.com

Szintén Thaiföldön található a Cave Dining néven is ismert étterem, mely egy mészkőbarlang mélyén bujkál a Phranang nevezetű strandon. A romantikus étteremben a látogató puha homokot érezhet a lába alatt, és gyönyörködhet a tengerre néző, elbűvölő kilátásban, miközben egy olyan barlangban ül, amelyet csak csónakkal lehet megközelíteni. Természetesen az étterem legkeresettebb fogásai a tenger gyümölcsei, melyeket helyben halásznak, és frissen készítenek.

Thaiföld sok ezer éves történelme, buddhista szemléletmódja miatt a lakói rendkívül befogadóak és türelmesek, akik szinte mindig mosolyognak. Ennek köszönhetően is ez a hely a világ egyik legkedveltebb turistacélpontja. Az ország a rizsre és chilire épülő étkezési kultúrája miatt is nagyon népszerű.

Éttermei közül a Grotto, amely Krabi tartományban, a Railay-félszigeten, a Phra Nang Beachen található, az egyik legkülönlegesebb. Joggal szerepel a világ leglenyűgözőbb éttermeinek különböző toplistáin. Nehéz helyet foglalni, mivel rengeteg esküvőt s más ünnepet tartanak itt. Üres asztal soha nincsen, hetekkel előre kell foglalni.

A séf könnyű ételeket kínál, a legtöbbet a helyi alapanyagokból állítják elő. Ezek közé tartozik a garnélarák, a mogyoróval és ropogós zöldségekkel töltött tavaszi tekercs szilvamártással. Az étlapon kínált ételek közé tartozik a Tom Yam Po Tak Talay nevű édes-savanyú thai tengeri leves, de meglepő módon olyan nyugati klasszikusok is feltűnnek, mint mondjuk a görög saláta.

S miközben a vendégek ebédjüket, vacsorájukat fogyasztják, vagy grillpartin vesznek részt, a gyerekek a sárga homokos tengerparton kagylókat gyűjthetnek. Mindehhez pedig a tenger zúgása biztosítja a teljes nyugalmat. 

Grotta Palazzese, a sok száz éves fogadó Olaszországban

Fotó: www.grottapalazzese.it/

Egy kicsit a thaiföldi Grottóhoz hasonlóan elvarázsolt hely, egy természetes barlang belsejében kialakított teraszos étterem, a Grotta Palazzese. Nevét a barlangról és az egykor ’Grotta di Palazzo’-nak is nevezett helyről kapta, egyike Olaszország nagyon régi vendégfogadóinak.

A Polignano a Mare nevű halászfalu önmagában is érdekes tengerparti hely. A település ősét (Neapolisz) még az i. e. 4. században a tengeri kereskedelmi utak védelme miatt alapították, később Traianus császár uralkodása alatt, a rómaiak fennhatósága alatt épült meg a Római Birodalom (Neapoliszt is érintő) egyik legfontosabb kereskedelmi útja, a Rómát Brindisivel összekötő Via Traiana.

De visszatérve a mészkőbarlangban üzemelő étteremre: bármily hihetetlen is, de a hely már az 1700-as évek óta különböző rendezvények helyszínéül szolgál. Különleges ételeket kínálnak itt, és hosszú borlappal várják a vendégeket. Minden olyan olasz étel megtalálható, amely miatt az itáliai konyhát szeretjük.

Maximális figyelmet fordítanak az alapanyagok minőségére és a látványra. A Grotta Palazzese kulináris hagyományaihoz tartozik az olasz módra újraálmodott pita, melyet itt lestopitta néven ismernek, illetve a cuddruri, amely egy édes tésztából sütött húsvéti fonott kalács. Legfőbb konyhai alapanyagnak számít a paradicsom, a padlizsán, a tenger gyümölcsei, és persze legfőképpen az olívabogyó, melyet ezerféle aromával, fűszerekkel és illatanyagokkal kínálnak az ételek mellé.

Ithaa, a víz alatti étterem, a Maldív-szigeteken

Fotó: Facebook

Az Ithaa szó jelentése gyöngyház. A nevet viselő étterem a világ talán legizgalmasabb helyszíne. A Maldív-szigeteken 5 méterrel a tengerszint alatt épült, és csupán 14 vendéget tud egyszerre kiszolgálni. A vendégek egy mólóról csigalépcsőn jutnak le a víz alatti világba.

Az étlapon a kortárs európai és ázsiai konyha ételei szerepelnek. Ezt, a világ első tenger alatti éttermét egy új-zélandi cég tervezte és építette, 2005 áprilisában nyitották meg. Az ötlettől a megvalósításig pedig alig több mint egy év telt el.

2004-ben történt, hogy a Maldív-szigeteki Crown Company megkeresett egy tervezőcéget Új-Zélandon, építsen egy egyedülálló, víz alatti éttermet a számára. Kezdetben a különleges helyet egyenes falakkal és üvegablakokkal képzelték el. Később változtatták meg a terveket egy akrilalagútra.

A megálmodott 175 tonnás szerkezet felépítésénél azonban műszaki és minőség-ellenőrzési problémák merültek fel. Ezért úgy döntöttek, hogy inkább Szingapúrban építik meg a szerkezetet, amelyet aztán egy óceánjáró uszályára emeltek, ezzel szállították a helyszínre, s került végül a tengerszint alá.

Az étterem bejárata egy nádfedeles pavilonban, egy móló végén van, s egy csigalépcsőre nyílik. Aki eljut ide, lélegzetelállító, a feje fölött 180 fokban átívelő tengeri kilátásban lesz része. Az egyébként 5 méter széles és 9 méter hosszú építészeti különlegességet sokszor magánpartik és esküvők lebonyolítására is használják, de igény szerint szálláshellyé is átalakítható. 

Egyébként ezen a víz alatti éttermen kívül a Maldív-szigeteken még négy másik is található. Közülük azonban az Ithaa volt az első, amelyet azóta is a világ egyik legszebb és legdrágább éttermeként tartják számon, ahol korallkertek és színes trópusi halak szolgálnak bio díszletként a vacsorához. 

Huvafen Fushi, étterem a bungalók között a Maldív-szigeteken

Fotó: www.huvafenfushi.com/gallery

Van a Maldív-szigeteken a víz alatti éttermeken kívül is jó néhány izgalmas hely. Egyik sem arról híres, hogy olcsó. A Huvafen Fushi például egy ötcsillagos privát sziget, mely a jómódúak által legfelkapottabb üdülőhely. Fehér homokos strandok és a kristálytiszta vízre épített 43 bungaló biztosítja a vendégek tökéletes kikapcsolódását. Mindegyik bungalóhoz napozóterasz, saját medence, esőzuhany és egyéb luxus szolgáltatás tartozik.

Két hetet ötmillió forint körüli árból eltölthet itt az ember. Igaz, ebben az árban sem az utazás, sem az étkezés költsége nincs benne. A legközelebbi repülőtér motorcsónakkal 30 perc alatt érhető el. Ha valaki siet, ugyanez az út hidroplánnal 15 percet vesz igénybe.

A hely színvonalához tartozó négy étterem hasonló árakon kínálja ízlés szerinti thai, japán, európai ételeit, de van itt pizzabár, mely hagyományos fatüzelésű pizzát és mediterrán ételeket kínál ebédre a kókuszfák árnyékában, a tengerparton. És kaphatóak itt a víz fölé épített étteremben 100%-ban nyers, bio és egészséges ételek is, melyek fogyasztása közben tekintetünk a végtelen óceánt pásztázhatja.

A csak hídon megközelíthető étterem Kambodzsában

Fotó: Facebook

S akkor megint Ázsia. Kambodzsa délnyugati részén gyönyörű trópusi szigetek találhatók. Az egyiket Koh Rongnak hívják. Paradicsomi hely, nyugodt, csendes a szárazföldi nyüzsgésnek itt nyoma sincs. A strandok fehérek, az emberek barátságosak.

A gyönyörű kilátást nyújtó Vista étterem a Song Saa Private Island szállodához tartozik. Egy híd vezet a víz felett elhelyezkedő társalgóba, ahonnan hihetetlenül gyönyörű kilátás nyílik a hatalmas óceánra. A mindig frissen elkészített ételeket a világhírű szakácsok készítik, akik a helyi khmer ízeket ötvözik a nyugati konyhával. Az étterem különleges koktélokat, finom borokat és nagyszerű pezsgőket kínál. A romantikát kedvelők számára ideális környezet.

A csillagok között Bangkokban

Fotó: Shutterstock.com

A Vertigo at Banyan Tree Bangkok egy csodálatos tetőtéri étterem, ahol a csillagok között érezheti magát az, akinek pénze és szerencséje elvezeti ide. Az étterem asztalai mellől szinte egész Bangkok látható. A hely egy luxusszálloda tetején található, a Somkuthy Sathorn Roadon, 61 emelettel a város felett.

Innen 360 fokos kilátást nyújt Bangkok városképére, a lombos Lumpini parkra, a felhőkarcolókra, a belvárosi üzleti negyedre és a Chao Phraya folyóra. Az étterem mindennap 18 órakor nyit, friss homárral, hússal, mangóval töltött tavaszi tekerccsel és gyümölcsös, fahéjas csuszával.

De az étlapon található sok más különlegesség is, például tonhaltatár guacamolával megszórva, lótuszgyökér ropogóssal tálalva… Népszerű főétel a grillezett sertéstarja, csípős szósszal és sült bébiparadicsommal tálalva. A tejszínes dauphinoise burgonyaágyon és ropogós zöldekkel tálalt tengeri sügér szintén népszerű, csakúgy, mint a kacsatagine, amely lédús naranccsal, fügével és articsókával érkezik az asztalunkra.

Étterem a drótkötélpálya tetején

Fotó: Shutterstock.com

Queenstown Új-Zéland leghíresebb üdülővárosa Új-Zéland déli szigetének délnyugati részén. A hely igazi kalandsziget, ahol a bunji jumpingtól az ejtőernyős ugráson keresztül a vadvízi és kanyoning túrákig minden adrenalinnövelő elfoglaltság kipróbálható.

A város a Wakatipu-tónál, a Queenstown-öböl mentén épült, amely tó egy hosszú, jégkorszaki folyamatok által alakult ki. Innen remek a kilátás a közeli hegyekre, a Cecil és Walter-csúcsra, ahová drótkötélpályán futó gondolákban ülve lehet feljutni.

Aki vállalkozik rá, és nem szédül, feljutván a csúcsra a Skyline’s Stratosfare étterem és bár várja. Az étterem a padlótól a mennyezetig érő ablakain át félelmetes kilátás nyílik a környékre. A svédasztalos kínálatban a helyi vadhúsoktól a szezonális a vegetáriánus ételekig mindenki talál magánakvalót.

Címkék: Ázsia, afrika, kambodzsa, maldív-szigetek, új- zéland l, queenstown, koh ron, huvafen fushi,, madárfészek étterem, étterem a vízesés alatt

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!