A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Üzenet ET-nek

A NASA már több mint egy évtizede végleg elvesztette a kapcsolatot a Pioneer-10-zel. Az űrszonda - bár mi, földi lakók már nem vagyunk vele kapcsolatban - rendületlenül folytatja vándorlását az Aldebaran csillagrendszer Bika csillagképe felé. Fedélzetén elhelyeztek egy 152 x 229 mm nagyságú és 1,27 mm vastag - pontosabban vékony - aranyozott alumíniumtáblát, melyen az emberiségre jellemző legfontosabb adatokra bukkanhat az esetleges megtaláló. A kérdés csupán csak annyi: miként értheti meg ET az üzenetünket?

Fotó: NASA

Az űrkutatás történetében a Pioneer-10 a legmesszebb jutott, emberkéz alkotta mesterséges égitest. A pasadenai űrközpont 2003. január 22-én gyengén, de még fogta a jeleit, ám február 7-én a fénysebességgel száguldó rádióhullámok 11 óra 20 perces utazás után sem tudtak már kapcsolatba lépni az akkor több mint 12 milliárd kilométerre távolodott űrszondával. A magára maradt szerkezet útja a nagyjából 45 ezer kilométeres óránkénti sebességével mintegy 2 millió évig fog tartani.

A benne elhelyezett üzenet alapját a hidrogénatom szolgáltatja, hiszen ez a világegyetem legismertebb eleme. A két atom alján lévő vonal jelképezi a bináris 1-et, a felfelé, illetve lefelé „perdülő" elektron pedig a kereken 21 cm-es hullámhosszt, illetve az 1420 MHz-es órajelet mint időegységet. Ezzel az alapegységgel fejezték ki a táblán lévő összes mérhető adatot, tehát ET-nek nem kell ismernie a földi hossz- és időmértékeket, a hidrogén atomjából át tudja számítani saját mértékegységeire.

A háttérben a Pioneer űrszonda rajza, alul a Naprendszer vázlata látható, amelyen a bolygóknak a központi csillagtól való távolságát is feltüntették. Az űrszonda pedig a harmadik bolygóról indult a végtelen felé.

A kép – bal oldalon, középen – a Nap helyzetét is megmutatja a jelenleg ismert 14 pulzáréhoz, illetve a Tejútrendszer középpontjáéhoz viszonyítva, a pulzárok frekvenciáival együtt.

A bináris kód alkalmazása az üzenet női alakjánál a legérthetőbb. A nő magassága – a fejénél és a talpánál lévő két vonal közötti 1 0 0 0 bináris kóddal – 168 cm-nek adódik; a kettes számrendszerből az 1 0 0 0 érték nyolcnak felel meg a tízes számrendszerben, amely a hidrogén 21 cm-es hullámhosszával beszorozva adja meg az átlagértéket.

A tengernyi megszerzett tudományos adat és a kétségkívül művészi ábrázolás mellett csak évekkel később derült ki, hogy a táblát – cenzúrázták! A NASA félelme a földi erkölcs­prédikátoroktól oda vezetett, hogy az esetleg létező Földön kívüli élőlények sohasem alkothatnak majd pontos képet a Föld női lakosairól, ha „kezükbe" veszik az üzenetet. Ugyanis, ha egy kicsit kinagyítjuk az ábrát, kiderül, hogy hiányzik egy piciny vonalka.

A müncheni Max Planck Társaság kutatóinak közleménye szerint „a NASA titkos határozatban dön­tött úgy, hogy egy parányi, csupán 1-2 milliméternyi hosszú vonást kire­tusál a képről”. A tábla tervezői pedig ezt a vo­nalkát a női földlakó két combja között pontosan azon a helyen rajzolták meg, ahová az anatómiailag való.

A férfi rajza teljes.

Címkék: nasa, üzenet az űrbe, földön kívüli élet, pioneer10, et, cenzúra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!