A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Útra fel!

Hozzászoktunk már, hogy a különféle utazásszervező irodák szezon előtti, utáni, családos és nyugdíjas kedvezmények sokaságát kínálják az utazni vágyóknak. Meg is tanultuk, hogy az online helyfoglalás kényelmes és sokszor még olcsóbb, mint a reklámokban olvasható árak. Kevesen veszik a fáradságot mindeközben, hogy kibogarásszák a weboldalak bugyraiban kutakodva a még kedvezőbb lehetőségeket. Pedig ott lapulnak - most be is mutatunk belőlük néhányat, vonatra és buszra koncentrálva.

Fotó: Thinkstock

Akik csak egynapos vagy hosszú hétvégés kirándulást szerveznének a magyar határ közelébe, illetve Ausztria nagyobb városaiba, azok ne szaladjanak el a legközelebbi pénztárba egyszerű jegyet venni. A MÁV kirándulójegyekkel nyújt kedvező ajánlatokat számukra.

A menetjegyek négy napig érvényesek oda-vissza utazásra, kizárólag 2. osztályon, a célállomáshoz vezető legrövidebb útvonalon, sőt, a Prágába és Bécsbe szóló jegyeket választhatjuk a helyi tömegközlekedésre érvényes kiegészítéssel is.

Baráti társaságoknak, családoknak kedvezőbb lehet az oda-vissza érvényes City-Star menettérti jegy, amelynek ára az útvonaltól, az együtt utazók számától és az igénybe vett vonatoktól is függ. Lényege, hogy az első felnőtt a City-Star alapdíját fizeti, míg minden további felnőtt esetében az alapdíj felét kérik.

Ha kicsit messzebbre vonatoznánk, mindenképp ajánlatos időben tájékozódni az interneten, esetleg online jegyet foglalni, mert országok szerint is változhatnak a kedvezmények.

A franciaországi jegyeket például ingyen kipostázzák, náluk a jegyárak minden esetben nőnek az utazás időpontjának közeledtével, ide tehát érdemes időben foglalni, míg Spanyolországban, Németországban, Hollandiában, Svájcban csak a vonattípustól függnek az árak, így akár az indulás előtti pillanatban is válthatunk jegyet.

Ezekben az országokban vannak viszont különböző kedvezményes kártyák, turistajegyek, így inkább ezek között kell kutakodni: talán a legismertebb a németországi BahnCard és a svájci SwissPass. 

A BahnCard a kártya érvényessége alatt korlátlan számú jegy 25, illetve 50 százalékos kedvezménnyel való megvásárlására jogosít, ami akár pár napos utazásnál is gazdaságos lehet, de hosszabb nyaralásra egyértelműen megéri.

A SwissPass bérlet kiváltása mindenképpen hasznos lehet a Svájcot felfedezni vágyóknak, hiszen 50 százalékos árengedményt jelent a legtöbb hegyi vasútvonalon és függővasútjáraton, s ingyenes belépést biztosít több mint 400 múzeumba.

Négy-, nyolc-, tizenöt, huszonkét napos vagy akár egy hónapos időtartamra igényelhető, ráadásul a szolgáltatás érvényes az olyan, világszerte ismert panoráma útvonalakra is, mint amilyen a Glacier, a Bernina és a Wilhelm Tell Expressz, továbbá 38 svájci város tömegközlekedési járataira.

Az InterRail harminc európai országban korhatár nélkül használható vasúti bérlet. Segítségével viszonylag olcsón és kényelmesen fedezhető fel a kontinens. Kétféle InterRail bérlet választható; folyamatos vagy rugalmas. A folyamatos bérlet lehet tizenöt napos, huszonkét napos vagy egy hónapos, és érvényessége alatt korlátlanul használható.

A rugalmas bérlettel csak bizonyos számú napon (öt vagy tíz) utazhatunk az érvényesség teljes ideje alatt. Ha csupán egy ország alapos megismerése a cél, akkor az InterRail egyországos bérletei közül is választhatunk.

Figyelembe kell venni, hogy külön kiegészítő vagy helyjegy kell az InterCity, EuroCity és EuroNight vonatokra és a szuperexpresszekre (ICE, TGV, Thalys, Eurostar, AVE). Ez a bérlet nem érvényes Magyarországon belül, így a jegyváltás kötelező a hazai szakaszra, amíg átérünk a határon, erre viszont kedvezmény jár az InterRail bérlet felmutatásával.

A vasút mellett menetrend szerinti buszokkal is útra kelhetünk Európába. Kicsit hosszabb menetidővel és kevesebb kényelemmel kell számolnunk, ám nagyobb valószínűséggel érünk el átszállás nélkül a kívánt városba, és szállhatunk le a városközpontban.

A legnagyobb európai buszhálózatot az Eurolines tömörülés biztosítja. Mintegy 500 célállomást érhetünk el a naponta közlekedő modern buszokkal. Itt mindig ajánlatos előre foglalni, hiszen egy-két hónappal az indulás előtt vásárolva sokat spórolhatunk. Európai barangoláshoz a Euroline Pass kártyát kell kiváltanunk, amely tizenöt vagy harminc napig érvényes.

A bérlet teljes szabadságot nyújt az útiterv összeállításánál, mi határozhatjuk meg az úti célokat és az ott töltött időt is. Egy dologra kell figyelnünk, miszerint 48 órával az indulás előtt be kell jelentkezni az adott autóbusz-pályaudvaron, hogy biztosítsuk a helyünket a kívánt járaton.

Az OrangeWays autóbuszos társaság megosztó híre ellenére kedvező árú utakat ajánl. Útvonalaik leginkább Erdélyre koncentrálnak, de rendszeres buszjáratokat indítanak Nyugat-Európa nagy városai felé, illetve a nyári szezonban a horvát tengerpartra is.

Az inkább a fiatalok által kedvelt Busabout útvonalai lassan az egész világot felölelik, idén mutatkoztak be az Egyesült Államokban is. Alternatív, rugalmas és egyedi szolgáltatást nyújtanak a szabad stílus kedvelői számára: úgynevezett hop-on hop-off , vagyis az út a választott bérlet típusának megfelelően szabadon megszakítható és folytatható.

A legolcsóbb jegyeket helyközi európai buszjáratra a Megabus árulja, s bár nekik nincs budapesti állomásuk, kint már egy klasszikus nyugat-európai körút minden pontját elérhetjük velük.

A jó hír tehát az, hogy némi számítógépes ismerettel, a kereső intenzív használatával és több órányi türelemmel igen változatos, és a normál jegypénztárak árainál olcsóbb úti programokat állíthatunk össze magunknak.

A rossz vagy inkább kényelmetlen hír, hogy legalább az angol nyelv ismerete szükséges ehhez, de sok apró helyi titkot, kedvezményt rejtenek a német, francia, olasz nyelvű helyi menetrendek és jegyinformációk is.

Címkék: utazás, internet, online, menetrend, jegyár, menetjegy, kedvezmények

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!