A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Új utakra vezethet a telefonod

Egy hasznos közösségi alkalmazást ajánlunk neked, és arra kérünk, pillants rá két ismerős programra is, amelyek sokkal izgalmasabbá váltak számodra és a gyerekeidnek is.

Fotó: Shutterstock.com

Egészen bizonyos vagyok abban, hogy te is sokat használod a Google Térkép (Maps) Utcaképek (Streetview) szolgáltatását.

Hiszen nagyszerű, hogy ha ismeretlen helyre mész, láthatod, mik lesznek szemed főbb tájékozódási pontjai, és szinte térkép, navigáció nélkül is odatalálsz majd.

Utcakép módban le tudtad olvasni egy interneten amúgy nem szereplő kis bolt nyitvatartását, vagy egy kárpitos telefonszámát. Ha elfelejtetted elindítani parkolásodat, megtalálod az fizetőpont oszlopát is a számával együtt, nem kell visszarohannod. Száz és száz hasonló példát lehetne mondani még, mire jó az Utcaképek.

OpenStreetCam

Éppen ezért, a Google Térképhez sokban hasonlító OprenStreetCam programot nem csak a figyelmedbe szeretném ajánlani, hanem egyben meg is kérlek, hogy használd. Mert kitágítod vele azokat a lehetőségeket, melyeket a Térképnél már megszoktál, de hiányosságai felbosszantottak.

Az OprenStreetCam közösségi programot egyszerű regisztráció után már használhatod is az okostelefonoddal. Az elsőre látható előny, hogy te is készíthetsz vele olyan felvételeket, mint amilyeneket az Utcaképben megszoktál. (Persze, a te képeid nem fognak 360 fokban körbe forogni.)

Kérdezheted: mire jó ez, hiszen ott van erre az utcakép? Éppen az, hogy nincs ott! Minél kisebb egy település, annál kevesebb utcáján járt a Google fényképezős autója, így ezek a helyek a „sötétben” maradnak.

Azt mondod: akkor ez egy falufeltáró program? Nos, már amennyire például Bécs egy falu. Mert Ausztriában, s így Bécsben sem engedték a Google-t fényképezni az utcákon.

Nézd csak meg, menj rá a Bécs-térképre, nem tudsz utcaszinten körbebámészkodni. Ezt eddig úgy játszották ki, hogy sok panorámaképet helyeztek el a fontosabb helyszíneken, mondjuk a Stephansdom előtt.

De panorámaképről panorámaképre ugrálva nehéz megtalálni egy kisebb szállodát, és megvizsgálni annak környékét, megfelel-e pihenésre.

Az OpenStreetCam vidáman fényképezheti és fényképezi is Bécs utcáit

A program másik része is hasznos neked, de ahhoz már jobb, ha asztalhoz ülsz, laptopod elé. A hír az, hogy tudsz bármilyen térképet szerkeszteni az OprenStreetCam hatalmas adatbázisából.

Tudom, most megint azt kérdezed… És én megint azt válaszolom, hogy hol vannak feltüntetve a Google térképén a tűzcsapok, a bicajos és turistaútvonalak, és így tovább. Mert ilyen különleges térképek léteznek az OprenStreetCamen, és te is tudsz egészen sajátost készíteni.

Szóval, ha vendégeket hívsz magadhoz, és elég eldugott környéken laktok, vagy osztálykirándulást szervezel erdei utakon át, akkor jobb, ha van egy OprenStreetCam programod.

Skype a Chrome-ban és az Edge-ben

Ha pedig már amúgy is ott ülsz a laptopodnál, nézz utána, frissült-e a Chrome-ba vagy Edge-be telepített Skype alkalmazásod.

Én ezt a változatot használom a Windows mellé „hivatalból” telepített Skype helyett, mert sokkal kényelmesebb az amúgy is használatban lévő böngészőben egy új ablakot nyitni, mint egy külön programot az asztalról, amely ráadásul mindenféle üzenetet küldözget állandóan.

Tehát, ha a Chrome-ba telepítetted a Skype-ot, akkor mostantól tudja a HD minőséget, azaz tűélesen láthatod azokat, akikkel beszélsz. Merthogy a konferenciamód is megy mostantól. Sőt, az egész beszélgetést a felhőbe is rögzítheted a weben.

És hogy a jó híreknek még ne szakadjon meg a sora, mostantól külön mappába gyűjtheted, amit meg akarsz osztani videocsevegő társaiddal, és ide potyognak be az általuk küldött képek, dokumentumok, videók is. Mert ezeket feltölteni, vagy a kapottakat megkeresni idáig nem volt könnyű, pláne gyorsan, egy beszélgetés közben.

Tini lányod van? Akkor nézzétek át telefonja beállításait

Ha lányod tizenéves, szinte nulla az esélye annak, hogy ne legyen a telefonján TikTok, ami a Musical.ly utódja. A program minden ésszerű határt átlépve népszerű a lányok között, jóval több mint egymilliárdnyian lógnak rajta.

Mifelénk is emlékezetes eset volt, amikor nemrégiben a programot használó lányokat összehívták az egyik budai bevásárlóközpontba, arra számítva, hogy lesznek olyan kétszázan.

Ehelyett akkora tömeg gyűlt össze, hogy be kellett zárni a plázát, a környéken pedig megjelent a rendőrség is, mert a sikoltozó rajongóktól leállt a közlekedés.

Tudod, arról a tátogatós programról van szó, amelyben a kislányok sikerszámokra mozognak úgy, mintha ők is énekes világsztárok lennének.

Mostanában kiderült, hogy ez program is könnyen feltörhető, és az amúgy is életveszélyesen magamutogató, túl gyorsan felnőni akaró tinik adatai hamar megszerezhetők. (És hát, mint mindig kiderül, maga a gyártó is árulja őket kereskedelmi célzattal.)

Így már senki sem maradhat névtelen a tömegben. Már sok kislányt megtaláltak és zaklattak – jobb volna átnézni, mit tett közzé magáról a lányod.

Fotó: Shutterstock.com

Nem minden fülhallgató fehérzajkészítő

Újra divatba jöttek azok a fülhallgatók, amelyek teljesen körbe veszik a fület, pihe-puha párnájukat nem is érzi az ember, csak a – majdnem – tökéletes csendet. Súlyuk mint egy csipet vattacsomó.

Áruk öt- és harmincezer forint között van, és megtévesztően hasonlítanak a fehérzaj-generátorokra, amik viszont egészen más elven működnek, és más célra is valók.

Az előbbiek – remélhetően ár-érték arányosan – a megszokott zenéket adják vissza valamilyen külső eszközről. A második csoport darabjai azonban nem csak nagy hatékonysággal szűrik ki a durva zajokat – légkalapáccsal dolgozó útépítő munkások is használnak ilyeneket –, hanem egészen finom háttérzajokat is képesek lejátszani, amik kellemesen stimulálják, nyugtatják az idegeket.

A drágább – húszezer forint körüli – darabokban egy szintetizátor van, ami úgy kelti – például – a tenger hullámzásnak zaját, hogy soha nem ismételi magát. (Ezer más „zajt” is tud még.)

Az olcsóbb darabokban a „na most elölről kezdődik megint” hatás nagyon idegesítő, ha éppen elaludt volna valaki. Merthogy ezeket a fülhallgatókat és fehérzajkeltő készülékeket nem csak azok használják, akik nyugodt, más zajokat kizáró környezetben akarnak dolgozni, hanem azok is, akik nehezen alszanak el.

Ne dőlj be, ne keverd össze a kettőt, mert az internetes áruházak hirdetései kicsit most erre rájátszanak!

Címkék: skype, közösségi akalmazások a weben, openstreetcam, tiktok, musical.ly, fehérzajkeltő fejhallgató

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!