A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Új mobilt vettél? Ezt az öt beállítást rögtön változtasd meg!

Annyi minden szokatlan, különösen akkor, ha olyan telefont vettél, amelyik az eddigiektől merőben eltérő beállításokkal kínálja az okostelefonját. Hogy az örömből ne legyen bosszúság, néhány beállítást pár perc alatt változtass meg.

Fotó: Shutterstock.com

Kapcsold ki az érintési hangokat és rezgéseket!

Az úgynevezett haptikus visszajelzésnél kevesebb fölöslegesebb funkció van. A valódi fizikai gombok érzetét pótolni hivatott rezgések az ujjad alatt, a környezetedet zavaró hangok nem csak idegesítők tudnak lenni.

Ráadásul még jócskán pusztítják az akkumulátor szufláját, mert a rezgéseket kis elektromotor állítja elő, ami kimutathatóan eszi az akkut – nincs min csodálkozni, ha gyorsan lemerül a telefonod.

Készüléke válogatja, hogy az érintési válaszhangok és rezgéseinek leállítását pontosan milyen elnevezésű menüpont alatt találod, de többnyire ezeket a lépéseket kell követni:

Megoldás: lépj a Beállítások / Hangok és rezgés / Egyéb hangok menüpontba, itt többnyire tolókapcsolóval lehet kiiktatni a billentyűzet, a képernyőzár, a töltés, a képernyőérintések hangjait, az érintést visszajelző vibrációkat.

Fontos megjegyzés: Ha az okostelefont nem magadnak vetted, hanem például idős ember fogja használni, akinek tompább az érzékelése, akkor éppen ellenkezőleg, ajánlott meghagyni a tapintásra rezgő visszajelzéseket, mert könnyebben fogja észlelni, ha megérintette a képernyőt.

SMS-íráskor is idegesítő a rezgés? 

Rendben, kikapcsoltuk a haptikus visszajelzést, de mégis rezeg a mobil beíráskor…

Sajnos a virtuális billentyűzetnek saját lelkivilága van: ahhoz, hogy felhagyjon az izgés-mozgással, magának a billentyűzetnek a beállításaiban kell rendet tenned.

Megoldás: válaszd a Beállítások / Nyelv és bevitel / Virtuális billentyűzet lehetőséget. (Egyes eszközökön, például a Samsung telefonokon az Általános kezelés / Nyelv és a bevitel menüpontban rejtették el.) A billentyűzet beállításaiban iktasd ki, reaktiváld a „Billentyűzet hang” és a „Billentyűzet rezgése” opciót.

Pofozd helyre az automatikus javítást!

Biztos nagyszerű találmány, de az esetek jelentős részében több bosszúságot okoz, mint örömet. Az jó, hogy a telefon gépelés közben felajánlja a szavakat, amiket szerinte be akarsz majd írni, de rémes tud lenni, ha önműködően helyettesíteni vagy javítani kezd.

A legtöbb telefonon az automatikus javítás meglehetősen agresszíven viselkedik, így a legjobb azonnal kikapcsolni.

Megoldás: keresd meg a Beállítások / Nyelv és bevitel / Virtuális billentyűzet lehetőséget, válaszd a használt billentyűzetet (több is lehet a mobilodon), majd kapcsold ki a szolgáltatást a "Szöveg korrekció” gombbal.

Fotó: Shutterstock.com

Tiltsd le az összes felesleges előtelepített alkalmazást!

Alig akad gyártó, amelyik nekik célszerű, nekünk idegesítő marketing megfontolások miatt nem pakol az új telefonba olyan alkalmazásokat, amelyekre mi sohasem vágytunk.

Vagy fizetős appok próbaidős, netán hirdetésekkel zsúfolt változatait találod az új készüléken, vagy csak egyszerűen a gyártó nagyszerűségének méltatására alkalmas fölösleges szolgáltatásokat. Ezek gyakran a háttérben futnak, helyet és energiát pazarolnak a memóriában, pusztítják az akkumulátor kapacitását.

Sajnos csak a rootolt telefonokon lehet végleg megszabadulni tőlük (ne csináld, s a mindent jobban tudó családtagnak se engedd, mert akkor lőttek a garanciának is), de úgymond hibernálni lehet ezeket a kacatokat.

Megoldás: lépj a Beállítások / Alkalmazások menüpontba, válaszd ki a letiltani kívánt alkalmazást, és nyomj bátran a letiltásra. Innen kezdve mintha ott sem lennének.

Kapcsold ki a rendszerindító zajongást!

Vélhetően szintén a gyári, néha a szolgáltatói marketingrészlegek lehetnek bűnösek abban, hogy a készülék bekapcsolását vagy újraindítását hangos zenebona, valamint látványosnak szánt animáció kíséri. Otthon, egyedül nem nagy ügy, de társaságban, vagy villamoson kicsit ostobán fest a feltűnősködés.

Megoldás: az új Android mobilok többségén a rendszerindító cirkusz kikapcsolható többnyire a Beállítások / Hangok menüpontban.

+ 1 Módosítsuk a csengőhangot!

Megelőzheted a vicces jelenetet, hogy kapkodsz a zsebedhez, amikor megszólal a buszon utazó ismeretlennek az azonos gyártmányú készüléke.

Többnyire a hangbeállításnál is meghatározható, hogy milyen dallam legyen a csengőhangod. Néhány makacs készülék ezt nem engedi meg, de túljárhatunk az eszükön.

Javasoljuk, töltsd le például az ingyenes Ringtone Maker nevű zeneszerkesztőt, de csakis legális, tiszta forrásból, a Google Playről.

Ezzel a programmal nem csak csengőhangnak állíthatsz be (pár mozdulattal rövidebbre vághatod, szerkesztheted a mobilodon) bármilyen zenei anyagot, hanem akár egyedi e-mail, üzenetküldő hangot is meghatározhatsz.

Minden üzenetedet másféle hang fogja jelezni, nem csak a telefonhívást. A csengőhang beállítása után le is törölheted, ez sem foglalja a helyet.

Címkék: új mobil, beállítások, rezgések, automatikus javítás, előtelepített alkalmazás, érintési hang

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!