A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Új év - új élet?

Szilveszter éjszakája nemcsak azért különleges, mert ez a leghangosabb és legvidámabb ünnepünk, hanem mert az évváltással együtt számot vetünk az életünkkel is, és új döntéseket hozunk. Ez idén sem volt másképpen. Babonák és fogadalmak egyaránt kapcsolódnak ehhez a jeles naphoz: ismerjünk meg néhányat, hogy tudjuk, mit kell megtartanunk és megfogadnunk ilyenkor!

Fotó: Thinkstock

Az új és szebb év reménye
Remélhetőleg teli tüdőből fújták a szilveszteri trombitát az újévi harangszónál! Nem is gondolnánk, de a szilveszteri dudaszó eredete egy népszokásra vezethető vissza. Annak idején a legények ostorpattogtatással, kolomppal és kereplővel próbálták az ártó szellemeket elűzni: ma a szilveszteri trombita hivatott arra, hogy a bajt elijessze.

Az újévhez kapcsolódóan legfőbb vágyunk a szerencse, a sok pénz, és a jó egészség, így a szerencsehozó tallér mellett néhány babona is fennmaradt. Például akinek olyan malaca van, hogy még a malac farkát is meg tudta húzni, annak a következő év csupa jót hoz. Az újévi ebédnek azért az egyik leggyakoribb fogása a lencse, mert aki sokat eszik belőle, arra gazdagság vár az új esztendőben.

Megfogadom… megtartom???
Ahogy a babonák tartják magukat a hiedelemvilágunkban, úgy az újévi fogadalmak sem mennek ki a divatból. Évről évre újra megfogadjuk, mi az, amit semmiképp sem folytatunk, vagy éppen miben változtatunk, javítunk az életünkön. Kifogyhatatlan reménnyel kezdünk neki újra a 365 napnak, tiszta lappal, nagy elhatározásokkal. Ám ezek háromnegyed része már az első próbálkozás után kudarcba fullad. A pszichológusok szerint azért, mert a kitűzött célok többsége nem reális, kevés akaraterő párosul hozzájuk, és valójában nem is hiszünk benne, hogy képesek lennénk változtatni az életünkön, a viselkedésünkön.

A legnépszerűbbek
A legnépszerűbb fogadalmunk az egészségünkre vonatkozik. Nem véletlen, hogy az ünnepekkel járó, nagy eszem-iszom után a legtöbben szeretnének lefogyni, fittebb külsőre vágynak vagy az egészséges étkezést tűzik ki célul.
A sort a dohányzásról való leszokás vágya követi, és a baráti körünkben biztosan akad olyan, aki már sokadszorra tette meg ezt a fogadalmát – legtöbbször eredmény nélkül. (Hogy miért nem sikerül, arról a Ridikül Magazin 37. számában olvashattak.)

Több időt töltök a szeretteimmel. Ez áll a fogadalmaink harmadik helyén – nem véletlenül. Az év végi elszámolás során gyakran szembesülünk a ténnyel, hogy nem sikerült annyi időt lennünk a családunkkal, a barátainkkal, mint amennyit szerettünk volna. Jogos hát a változtatás igénye.

Álmaink nyaralásának vágya is rendre felüti a fejét a fogadalmak között, amihez természetesen újabb szükségletek kapcsolódnak. Ilyen a több szabadidő és a több pénz.

Ha pedig mindezt valóban szeretnénk megvalósítani, jobb állásra is szükségünk lesz. Sokan épp szilveszter éjszakáján határozzák el, hogy nem tűrik tovább a zsarnok főnököt, a méltatlanul alacsony fizetést vagy az idejük és tehetségük kizsákmányolását.

A siker érdekében
Ahhoz, hogy sikerre vigyük az elhatározásainkat, érdemes néhány szempontot megismernünk, és azok alapján eljárnunk. Mindenekelőtt, tudatosítsuk magunkban az okokat. Pontosan határozzuk meg, mi vezérel minket: tegyük mérlegre a jó, és rossz szokásainkat, írjuk le egy papírra, és tartsuk szem előtt, arra az esetre, ha épp elbizonytalanodnánk. A feketén-fehéren elénk táruló tényeket később nehéz letagadni. Ezek után tűzzünk ki egyértelmű célokat. Ha nem általánosságban fogalmazzuk meg az elvárásainkat, akkor sikeresebbek leszünk.

Ugyanakkor egyszerre csak egy fogadalmat tegyünk. Már egynek is nehéz eleget tenni, nem hogy többnek! Ésszerű és kivitelezhető terveket fogalmazzunk meg, lépésről lépésre követhető fázisokkal, és csak olyasmit vállaljunk be, aminek a teljesítése egyedül tőlünk függ. Ha sikerült végrehajtani egy részfeladatot, jutalmazzuk meg magunkat!  E célból olyasmit válasszunk, ami segít a fejlődésünkben: például nagyon hasznosak az ismerősök elismerő szavai, hogy legyen erőnk a folytatáshoz.

Végül, kerüljük el a kísértést. Saját eredményességünk érdekében óvakodjunk az olyan helyzetektől, amelyek romba dönthetik eddig elért eredményeinket. Helyette osszuk meg a céljainkat azokkal, akik szigorúságukkal, szeretetükkel, figyelmükkel mellettünk állnak. Jó ötlet egy versenytárs bevonása, akinek a sikere minket is hajt. Vele nemcsak a versengés lesz izgalmasabb, de a nehézségekről, a felmerülő problémákról is lesz kivel beszélgetni.

Címkék: szerencse, dohányzás, munkahelyi konfliktus, fogadalmak, babona, fogyás, időbeosztás, új év, szerettekkel töltött idő, álom nyaralás, munkahely változtatás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!