Uborka a salátán és a kovászon túl
Az uborka valahogy csak a savanyúság szerepét kapta nálunk, pedig számos módon elkészíthetjük, és még csak az ecetesflakont sem kell mindehhez elővennünk. Persze nem vetünk meg mi sem egy jóféle fokhagymás-tejfölös uborkasalátát a rántott hús mellett, de azért arra biztatunk mindenkit, hogy érdemes más ételekben is főszerepet adni az uborkának. Ebből mutatunk egy csokorravalót.
![]()
Többféle uborkából választhatunk. Létezik kígyóuborka, salátauborka vagy kovászolni való uborka. Mindegyik alkalmas salátának, vagy a legtöbb ételfélének, amelyet ajánlunk. Annyi a különbség köztük, hogy a kígyóuborkát és a salátauborkát többnyire meghámozva és kimagozva érdemes használni. A héjuk ugyanis kemény. Ezzel ellentétben a zsenge kovászolni való uborkát egy alapos mosás után ’szőröstül-bőröstül’ felhasználhatjuk.
Belülről is hidratál
Az uborkáról azt is tudjuk, hogy remekül hidratálja az arcbőrt, ha szeletekben rápakoljuk. Ám ugyanez igaz akkor is, ha megesszük. Ráadásul rengeteg értékes ásványi anyaggal is gazdagítja a szervezetünket. Éppen ezért érdemes inkább nyersen fogyasztani. Ilyen recepteket is ajánlunk, amelyben főzés nélkül készíthetünk belőlük különböző finom ételeket. Főzve már elveszíti a friss ízét, állagát és ropogósságát.
Olyannyira sokoldalúan felhasználható az uborka, hogy lehet belőle akár reggeli, ebéd, vacsora, vagy akár többféle ital is. Mindez egyszerűen és gyorsan, végül is ki akarna a konyhában aszalódni a nyári melegben, amikor ennél sokkal jobb programja is lehet.
Töltött uborka egyszerűen
![]()
Kiváló fogás ebédre, de akár vacsorára is. Az a nagy előnye, hogy nem terheli meg a gyomrunkat, így nemcsak nyugodtan tudunk majd aludni, de a vonalainkat sem veszélyezteti.
Hozzávalók: 3-4 nagyobb kígyóuborka vagy salátauborka, 1 doboz krémsajt, 1 csokor snidling, 1 kápia paprika, 1 csomag madársaláta, 1 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint
Elkészítése: Hámozzuk meg az uborkákat. Vágjuk ketté, és vájjuk ki magvas belsejüket. Keverjük össze a krémsajtot az összezúzott fokhagymával, sóval és borssal. Keverjük bele a felaprított snidlinget is. Töltsük meg a keverékkel az uborkákat. Tálaljuk azonnal madársalátaágyon.
A tölteléket tovább gazdagíthatod sonkadarabokkal, olívabogyó-szeletekkel vagy tonhallal, füstölt lazacszeletekkel, koktélrákkal is. De az uborkahajókat megtöltheted akár körözöttel is.
Uborkatekercs
![]()
Kiváló szendvics reggelire vagy vacsorára, de akár egy kirándulásra is magunkkal vihetjük egy jól záródó dobozban.
Hozzávalók: 1-2 kígyóuborka, 20 dkg füstölt sonka szeletelve, 25 dkg szeletelt ementáli sajt, 1 doboz natúr krémsajt, fél csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma (ki is hagyható), só, bors ízlés szerint
Elkészítése: Az uborkákat vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a krémsajtot a fűszerekkel, zúzott fokhagymával és az apróra vágott kaporral. A fűszeres krémsajtból vékonyan rákenünk az uborkaszeletekre. Ráhelyezzük a sonkaszeletet, majd a sajtszeletet, és összetekerjük. Fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük, hogy ne essen szét.
Hideg uborkaleves
![]()
Nem is hinnénk, de bizony meglehetősen laktató ez a hideg leves. Nagyon praktikus, mert akár magunkkal is vihetjük a munkahelyre, vagy egy hűthető palackban akár kirándulni is.
Hozzávalók: 2 kígyóuborka vagy 4-5 zsenge kovászolni való uborka, esetleg két nagyobb salátauborka, 500 g (két kisebb doboz) görög joghurt, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor kapor, 5-6 levél menta, 1 kis doboz (175 g) 20 százalékos tejföl, só, bors ízlés szerint
Elkészítése: Az uborkákat hámozzuk meg. A zsenge kovászolni való uborkákat elég csak megmosni. Vágjuk ketté, és szedjük ki a magokat a belsejéből. A kovászolni való zsenge uborkát nem szükséges kimagozni. Kockázzuk fel az uborkákat, és tegyük turmixgépbe. Dobjuk hozzá a többi hozzávalót, és alaposan turmixoljuk össze, hogy krémes állaga legyen. Tálalás előtt legalább egy órára tegyük hűtőbe.
Uborkás zöld turmix
![]()
Egy ilyen turmix reggelire biztosítja azt, hogy jól induljon a napunk. Mivel pillanatok alatt elkészíthető, így a reggeli rohanásban sem okoz fennakadást.
Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 2 kivi, 4-5 nagyobb levél bazsalikom, 1 alma, 1 dl víz
Elkészítése: A meghámozott és kimagozott uborkát kockázzuk fel. Hámozzuk meg a kivit és az almát is. Az uborkát, a gyümölcsöket és a bazsalikomot dobjuk turmixgépbe. Adjuk hozzá a vizet is, és turmixoljuk simára. Kiváló napindító nyári reggeli ital lesz belőle.
Uborkás limonádé
![]()
A belső hidratálás egyik magasiskolája ez a recept. Minden benne van, ami ahhoz kell, hogy pótoljuk a nyári forróságban elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat.
Hozzávalók: 2 citrom, 1 kígyóuborka, ízlés szerint cukor vagy édesítő, 4-5 mentalevél, 1 liter víz, 1 mokkáskanál gyömbérpor
Elkészítése: Az uborkát meghámozva turmixoljuk össze, majd egy gézlap vagy tiszta konyharuha segítségével szűrjük le a levét. Facsarjuk ki a citromok levét. Egy nagyobb kancsóba öntsük bele az uborka és a citrom levét. Keverjük bele a gyömbérport. Öntsük hozzá a vizet, és ízesítsük cukorral vagy édesítővel. Végül dobjunk az uborkás limonádéba mentaleveleket.

							
Még nincs hozzászólás