A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem

Szép az, ami érdek nélkül tetszik. De kinek az érdekét szolgálja, ha egy gyerek versenyre kel azért, hogy kimondják róla, ő a legszebb messze a vidéken? Mennyire ártalmas, illetve mi lehet a hozadéka annak, ha egy kiforratlan személyiségű gyermeket a reflektorok kereszttüzébe állítunk? A Gyerekszépségverseny című adás kapcsán kérdeztünk egy pszichológust.

Fotó: Facebook

Természetes, ha egy szülő szépnek látja a gyermekét, sőt, azzal sincs baj, ha a világon a legszebbnek. De vajon mi motiválja, hogy az egész világnak bebizonyítsa ezt, kerül, amibe kerül? A szépségverseny nem a kisasszonyok sportja: a szülők pénzt, időt, fáradságot nem kímélve viszik vásárra a gyerekük bőrét pusztán azért, hogy megnyerjék a versenyt.

De mi lesz a második, a harmadik vagy a sokadik helyezettel? Ő abban kap megerősítést, hogy mégsem elég szép, mert „Hófehérke százszor szebb nála”?

A gyerekek vajmi keveset fognak föl abból, hová, milyen helyzetbe kerültek. Ők boldogan teljesítenek azért, hogy a szüleik büszkék legyenek rájuk. Arra a szülőnek kell ügyelnie, nehogy a gyerek a szépségipar áldozatává váljon: felhasználják, kihasználják, aztán, ha már nincs rá szükség, ejtsék – mondja Soós István pszichológus. – Vigyázni kell, nehogy a szülők ambíciói, elfojtott vágyai miatt vállalkozzék a gyerek arra, hogy ilyen versenyen szerepeljen.

A szülők olykor még egy farsangi jelmezversenyt is véresen komolyan vesznek, mindent elkövetve, hogy a csemetéjük legyen az első. Azt hiszik, kézben tudják tartani a dolgokat, amik az ilyen versengéssel járnak, biztosak benne, hogy képesek megóvni a gyermeket a veszélyektől. De ha a védőburok nem sikerül százszázalékosra, akár meg is törhet a kapcsolat a szülő és gyerek között" – figyelmeztet a pszichológus.

Nem nevezhetők gyerekbarátnak azok a versenyek, ahol az óvodás, kisiskolás korú kislányokat amolyan műfelnőttként, erősen sminkelve, frizurásan versenyeztetik, mert a gyerekek azt a helytelen üzenetet kapják, hogy az egyedüli érték a szépség. Rémisztőek a statisztikák: az Egyesült Államokban és többi nyugati országban elvégzett felmérések szerint a hétéves lányok 25 százaléka, a tízévesek 81 százaléka diétázott már, mert túlsúlyosnak gondolta magát.

Az is személyiségromboló lehet, hogy a szépségversenyeken kialakuló emberi kapcsolatok nem feltétlenül őszinték: bár látszólag támogatják, bátorítják egymást a rivális gyerekek és anyukák, gyakran előfordul, hogy a bátorító ölelések mögött irigység, rosszindulat lapul.

Fennáll a veszély, hogy a részt vevő gyerekek ezeket a viselkedésmintázatokat sajátítják el, és valódi énjüket álarc mögé rejtik. Lehet, hogy népszerűek lesznek, de a hamis visszajelzésekből hamis énképet alakítanak ki, ami nagyon sérülékennyé teszi őket.

Tartsuk szem előtt azt a tényt is, hogy a gyerekek túlzottan nőies megjelenése azt veszélyt rejti magában, hogy szexuális abúzus áldozataivá válhatnak.

A gyerekszépségverseny kapcsán érdemes alaposan megfontolni, hogy kinek az ambíciója a részvétel: valóban a gyerek álmai teljesülnek, vagy inkább a szülőké? Az nem szerencsés, ha a szülők be nem teljesült vágyaikat a gyerekük által szeretnék megélni.

Arra biztatom a szülőket, ha extrovertált gyerekük fontolgatja, hogy elindulna egy gyerekszépségversenyen, akkor közösen járják alaposan körül a témát. Nézzenek videókat, és tárgyalják meg a lehetséges kimeneteket, nem kifelejtve a tényt, hogy a verseny kudarccal is járhat, hiszen nem lehet mindenki, mindig első" – figyelmeztet a Soós István pszichológus.

Címkék: szépség, szülő-gyerek viszony, rivalizálás, gyerekszépségverseny, szexuális abúzus, személyiség rombolás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!