A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Toscana Diane Lane-nel, India Julia Robertsszel, a legjobb filmek, melyektől utazni támad kedved

Itt a nyár, csillapodott a pandémia, lehet utazni! Sőt, kell is utazni, mert minden út új tudást, új élményeket tartogat. A világjárvány után van is mit bepótolni, a képzeletbeli - vagy épp valóságos - útitervünkhöz pedig a mozifilmeket hívtuk segítségül. Toscana, India, Afrika és Buthán. Inspirálódj Diane Lane, Julia Roberts és Meryl Streep társaságában. Kalandra fel!

Fotó: UIP-Duna Film

Napsütötte Toscana

A Napsütötte Toszkána az a film, amely után nincs ember, aki ne vágyna az északolasz régióba. Mindjárt mesélek kicsit a forgatási helyszínről, de azért a film története is igényli, hogy ne menjünk el mellette szó nélkül.

Frances (Diane Lane) sikeres és boldog írónő egészen addig, amíg házassága zátonyra nem fut. Az alkotói válságán képtelen túllendülni, ezért barátnője ajándékként elküldi Olaszországba pihenni. Frances beleszeret egy elhanyagolt, ódon villába, és egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít eddigi életének, és marad Toscanában. Persze nem csak a mediterrán környezet, hanem az ott élő emberek is azonnal elvarázsolják.

A filmben Bramasole-ként ismert villa valójában a Villa Laura nevet viseli. A 2003-as filmben végigkísérhetjük az épület teljes renoválását, amely a valóságban viszont nem történt meg, és csak 2006-ban újították fel. Ezzel persze így elveszítette rusztikus báját, de azért bármikor laknánk, ahogyan Diane Lane is.

A ház fent van az Airbnb-n, és kivehető, így bárki álma most valóra válhat. Tíz hálószoba és fürdőszoba tartozik a villához, és persze, hogy ott van a gyönyörű medence, a hintaágyak és a kültéri étkező is. A házat legalább hét napra kell lefoglalni, a villától pedig mindösszesen hat perc autóútra van Cortona, valamint a Trasimeno-tó partja, másfél órára pedig Firenze. Azért várj, még a repülőjegy-vásárlással, hátha ajánlunk jobbat…

Ízek, imák, szerelmek

Fotó: Intercom

Nehéz megmagyarázni az Ízek, imák, szerelmek című film lélektani erejét. Ez nem csak egy film, hanem az útkeresés tökéletes példája, csodás tájakkal és kiváló gasztronómiával. Ki ne akarta volna életében legalább egyszer végigkövetni Liz (Julia Roberts) útját?

Ryan Murphy rendezése 2010-ben került a mozikba, és Julia Robertsen kívül James Franco és Javier Bardem is emelte a film színvonalát. A film Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű, azonos című regénye alapján készült.

A történet egy New York-i nőről szól, aki a modern nők életét éli. Megvan mindene: férj, család, ház, karrier. Egy csúnya válás azonban sok mindent megváltoztat, és Liz feladja addigi életét, utazni kezd. Az első állomás Róma, ez az ízekről szól, a második India, ahol a lelki megtisztulást keresi, majd következik Bali, ahol a szerelem köszönt rá.

A film jótékony hatását egyébként mind Róma éttermei, mind India meditációs központjai és Bali szigete is élvezte, mert rengeteg turista indult el az ’Eat, Pray, Love’ hatást keresni.

Rómát a legtöbben ismerjük, Bali is egyre népszerűbb úti cél, India viszont ritkábban szerepel a bakancslistákon. Liz itt néhány hónapra beköltözik egy ashramba, egy hindu remetelakba, ahol a zarándokok közmunkáért cserébe ellátásban részesülnek. Liz szeretne megtanulni meditálni, hogy rálelhessen az áhított lelki békére. Közben mi, nézők élvezhetjük a tájat, a templomokat, a kultúrát, amely Julia Robertsen keresztül érkezik hozzánk. Bár sokáig maradna!

Ausztrália

Fotó: Twentieth Century Fox

Az Ausztráliára talán kevesebben emlékeznek, pedig a 2008-ban készült filmet Baz Luhrmann rendezte, a főszerepben pedig Nicole Kidman és Hugh Jackman volt látható. Tény, hogy az Ausztrália egy nagyon hosszú film, de nagyon élvezhető is.

Nicole Kidman angol úrhölgyként érkezik Ausztráliába, hogy véget vessen férje vélt hűtlenségének, eladassa az ottani marhatenyészetüket, és visszavigye Angliába. Terve nem jön össze, mert férje meghal, de megismerkedik Droverrel (Hugh Jackman), lényegében a marhapásztorral, és kezdetét veszi a különös szerelem.

Mégsem a romantika viszi el a történetet. Valóságos, ahogy láthatjuk Nicole Kidman átváltozását, amelyet Ausztrália ér el. Egy kényeskedő hölgyből igazi nő lesz, megtanul harcolni, de közben megmutatkozik az érzékenysége is. Hogy mindezt Ausztrália teszi?

Nem kizárt, hiszen a színésznő, bár a Hawaii-szigetek fővárosában, Honoluluban született, de négyéves volt, amikor a család visszatért Ausztráliába, Sydney Longueville kerületébe. Az Ausztrália forgatása Sydney-ben, Darwinban, Kununurrában és Bowenben zajlott, így mi, nézők is ízelítőt kaptunk a kontinens semmihez sem hasonlítható világáról.

Távol Afrikától

Fotó: UIP-Duna Film

A Távol Afrikától már egy kicsit a mai időktől is távol került. Az 1985-ben bemutatott filmet Sydney Pollack rendezte. Az életrajzi drámában Karen Blixen dán írónő Kenyában töltött évei elevenednek meg: miközben a férje által magára hagyott bárónő az afrikai kávéültetvénye beindításával és a gyarmati élet nehézségeivel küszködik, szenvedélyes szerelem szövődik közte és egy szabad szellemű angol vadász között.

A filmben igazi sztárparádéval oldották meg a szereposztást. Az írónőt az akkor már kétszeres Oscar-díjas Meryl Streep játszotta, párját pedig a szintén Oscar-díjas Robert Redford alakította. A film nem csak egy különleges nő magával ragadó története miatt emlékezetes, hanem felejthetetlen képsorokat láthatunk Afrika csodálatos világáról.Több jelenetben is fontos szerepet játszanak az oroszlánok, és bár utólag már tudjuk, hogy az állatokat Kaliforniából szállítottak át a forgatásra és idomítottak voltak, így is igazi afrikai hangulatot teremtettek.

A forgatásra ma már a színészek is máshogy emlékeznek, Afrika elvarázsolta őket, de közben néha rettegtek is. Meryl Streep bevallása szerint volt olyan jelenetet, amelyik alatt végig reszketett, mert a mellettük lévő tóban vízilovak éltek, és azok viszont nem az idomított fajtából valók voltak. A Távol Afrikától igazi klasszikus, ami nem csak utazásra motivál, hanem az érzelmeinkre is hat.

A Gyűrűk Ura

Fotó: Shutterstock.com

Hol is kezdje az ember, ha A Gyűrűk Ura-filmekről van szó? Peter Jackson új-zélandi rendező és J. R. R. Tolkien angol író azonos című regényén alapuló filmek története szerint az ősi gonosz, Morgoth egykori szolgája, a címszereplő Sauron megalkotja a Hatalom Gyűrűit, melyeket Középfölde királyainak ad, akiket így az Egy Gyűrű segítségével irányítani tud. Az emberek és tündék Utolsó Szövetsége azonban legyőzi őt, elveszik tőle az Egyet, ezért menekülnie kell. 

A sorozat kétségtelenül az egész filmtörténet egyik legnagyobb vállalkozása. Összesen 17 Oscar-, 4 Golden Globe-, 8 BAFTA-, 1 Grammy-díjjal és 445 további elismeréssel jutalmazták. A filmeket Új-Zélandon forgatták, ez a tény egy csapásra megváltoztatta a sziget ismertségét. Elijah Wood mint Zsákos Frodó, Sir Ian McKellen mint Gandalf, Viggo Mortensen mint Aragorn, Sean Astin mint Csavardi Samu, Orlando Bloom mint Legolas, Liv Tyler mint Arwen Undómiel, Cate Blanchett pedig mint Galadriel tűnik fel a filmben, de ők csak néhány a rengeteg szereplő közül.

A mesebeli zöld tájjal megáldott szigetcsoport egyike a föld azon ritka országainak, ahol még sok helyen érintetlen a természet. A szigorú, előremutató környezetvédelmi felfogásnak köszönhetően nem is engedik be a civilizációt ezekre a területekre. A filmekben több mint 150 különböző helyszín tűnik fel, de a stáb arra is figyelt, hogy forgatás után visszaállítsa a táj eredeti állapotát.

A díszleteket elbontották, hogy a jellegzetes zöld dombokat visszaadják a legelésző bárányoknak, majd később A Hobbit forgatásához visszaépítették. A másik helyszíni érdekesség Mordor. Ennek a Tongariror Nemzeti Park adott otthont, amely élőben is olyan baljós vidéknek tűnik, hogy egyszerre ámulunk a szépségén és rémülünk meg a hangulatától, de azért megnéznénk!

A kis Buddha

Fotó: PuzzlePix

Az 1993-ban bemutatott film nemcsak a rendező, Bernardo Bertolucci, de több hollywoodi sztár életét, köztük a film főszereplőjéét, Keanu Reevesét is megváltoztatta. A történet szerint egy bhutáni kolostor tibeti buddhista szerzetesei Norbu láma vezetésével olyan gyermeket keresnek, aki egy nagy buddhista tanító, Dordzse láma újjászületése.

Láma Norbu és szerzetestársai úgy vélik, hogy találtak jelöltet a gyermeknek, akiben Dordzse láma újjászületik: egy Jesse Conrad (Keanu Reeves) nevű amerikai fiú, egy Seattle-ben élő építész és tanár fia. A szerzetesek Seattle-be mennek, hogy találkozzanak a fiúval…

A forgatás elképesztően gyönyörű helyszínen, Bhutánban történt. Bhután Ázsiában, India és Kína tibeti régiója által közrefogott ország, amely a Himalája keleti nyúlványától délre helyezkedik el. Földünk egyik legelzártabb országa, így a stábnak is segítség kellett, hogy ott tudjon forgatni. Az Olaszország, Franciaország és az Egyesült Királyság nemzetközi koprodukciójában készült filmben Chris Isaak és Bridget Fonda is játszik, de a fő ívet Keanu Reeves viszi, aki itt került közelebbi viszonyba a buddhizmus rejtelmeivel.

Napok romjai

Fotó: Wikipédia

A Napok romjai egy 1993-ban bemutatott angol–amerikai filmdráma James Ivory rendezésében. A film a két világháború között, illetve a második világháború után játszódik, nagy része egy festői szépségű angol kastélyban (Darlington Hall), ahol a főkomornyik, Mr. Stevens (Anthony Hopkins) és a házvezetőnő, Miss Kenton (Emma Thompson) közötti különös kapcsolat szemtanúi lehetünk.

A vidéki kastély ura, Lord Darlington a nácikkal kötött szövetségben látja a béke lehetőségét. Stevens, a komornyikja rendíthetetlen ura iránti hűségében. Nem így Miss Kenton, a házvezetőnő, akinek szélsőséges gondolkodása éles ellentétben áll a ház tulajdonosáéval. Mikor a lord két zsidó származású cselédlányt elbocsát, Miss Kenton fellázad. Stevens kioktatja, és hallgatásra inti: a személyzetnek nincs joga bírálni.

A film nem csak a társadalmi különbségekről, a férfi-női viszonyról szól, hanem a tudatunkba férkőzik a hamisítatlan angol elegancia is, a kastélyok és parkok szépsége. Irigykedünk, hogy esik, mert olyan zöld a fű, amilyet még nem is láttunk. Délutánonként pedig teára vagyunk, csak épp nincs egy komornyik, aki felszolgálja az italt. Képzeletben kicsit mindenki Darlingtonba kerül, és na most lehet megnézni, hogy hova szóljon az a bizonyos repülőjegy. 

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!