Töltsd a nyarat a szabadban - időtakarékos tippek a konyhából
Finomat alkotni a konyhában nem feltétlenül kerül sok időbe. Az egyik hozzávaló a gyors sikerhez az egyszerű receptek gyűjteménye, a másik pedig néhány időtakarékos fortély. Ez utóbbiakból gyűjtöttünk össze egy csokorravalót, amely a hétköznapokon és akár az ünnepi menük elkészítésénél is jól jöhet. Így marad idő minden másra is, mert akármennyire jó főzni, miért töltenénk hosszú órákat a konyhában? Inkább hűsöljünk egy árnyékos teraszon, vagy csobbanjunk egyet a strandon.
A konyhai időtakarékoskodásnak az első és legfontosabb eleme az, ha van olyan ételleírásunk, amely alapján 15-20 perc, de legfeljebb fél óra elteltével már az asztalon gőzölög az étel. A gyors recepteknek nagy népszerűsége van, különösen a nyári hónapokban, ugyanis a nagy melegben keveseknek van kedve a forró tűzhely mellett állni. De a rohanó hétköznapokhoz is jól jönnek a villámgyors ételleírások.
Éppen ezért érdemes rászánni az időt és összegyűjteni belőlük annyit, amennyit csak lehet. Ilyen ételek lehetnek az egytálételek, a serpenyős fogások, amelyekhez nincs is szükség más edényre, mert minden egyszerre elkészül benne.
A hirtelensült húsok, húsgombócok és azok a tésztás ételek, amelyeket egyszerű szószokkal önthetünk nyakon. A kínai ételek java része is pillanatok alatt elkészíthető, akárcsak az olasz fogások zöme. A jó időzítéssel is sok időt megspórolhatunk a főzésnél. Például, amíg fő a tészta, addig elkészíthetjük a feltétet rá, vagy amíg sül a hús, addig összedobjuk a köretet.
Mindig kell egy jó terv
Egy jól átgondolt menütervvel szintén megspórolhatjuk az időnket. Nem kell mindennap azon törni a fejünket, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, netán a reggeli. Előre is dolgozhatunk vele úgy, hogy előkészítjük a következő nap alapanyagait, vagy előfőzzük, sütjük a hozzávalókat. Mindezen túl pontosan tudni fogjuk, hogy milyen alapanyagokra van szükségünk, és előre be is vásárolhatunk. Így csak a főzésre kell koncentrálni.
A menütervhez írt pontos bevásárlólistával a vásárlás idejét is drasztikusan lecsökkenthetjük. Mi több, így akár a költségek is alacsonyabbak lehetnek, mert csak az kerül a kosarunkba, amit valóban fel is használunk, sem több, sem kevesebb.
A menütervbe érdemes olyan ételeket beiktatni, amelyeket másnap vagy harmadnap akár újra is hasznosíthatunk. Vagyis alapanyagai lehetnek más ételeknek. Ilyen lehet például egy pörkölt, amelyet első nap tálalhatunk galuskával, másnap pedig lehet belőle hortobágyi palacsinta, esetleg harmadnap rakott kelkáposzta alapjaként térhet vissza.
Ugyanígy egy egészben sütött csirke másnap lehet egy kiváló salátakiegészítő kelléke. Avagy egy húslevesből a következő napon hamis vadas is válhat, netán egy brokkolikrémleves vagy bármilyen zöldségből készült krémleves.
Az is sokat jelent, ha egy-egy ételből többet főzünk vagy sütünk, és annak egy része a fagyasztóba kerül. Így egy-egy valóban zsúfolt napon csak ki kell olvasztani, és máris kész az ebéd vagy vacsora. Még akkor is sok időt nyerhetünk ezzel a módszerrel, ha a köretet frissen készítjük hozzá.
A félkész is lehet jó
Az egészségtudatos háziasszonyoknál fel sem merülhet a félkész vagy épp kész ételek lehetősége a tartósító- és más hozzáadott anyagok miatt. Nem is biztatnék senkit erre, ám azért vannak olyan megoldások, amelyek nem ártanak, és igencsak megkönnyítik az ételkészítést.
Ilyenek lehetnek a fagyasztott alapanyagok, mint a fagyasztott zöldségek vagy gyümölcsök, de az üveges konzervek és befőttek között is találhatók szép számmal használhatóak. Például egy borsófőzeléket tényleg pillanatok alatt el lehet készíteni üveges zöldborsóból, de egy franciasaláta sem kerül tizenöt percnél többe fagyasztott zöldségekből. A fagyasztott sóska vagy spenót szintén tíz perc alatt elkészíthető főzeléknek.
Aki barátságban van a gluténnal, kiváló vajas-leveles-, pizza- és réteslapok közül válogathat. Ezekből számtalan finomság készülhet rövid időn belül. A pizzatésztából nem csak pizza, de például házi kifli, perec, lekváros bukta, pogácsa vagy akár hússal töltött batyu is.
A vajas-leveles tésztát alakíthatjuk croissant-ná töltve vagy csak magában, de sajtos rudak vagy szilvalekvárral töltött papucsokként is kijöhetnek a sütőből. A rétestésztából nemcsak sós és édes rétesek készülhetnek, de akár sima vagy franciakrémes is.
Érdemes az előre felszeletelt vagy felkockázott, kifilézett húsokat választani a boltban, mert ezek előkészítésével sem kell már törődni. Sok esetben előre pácolt húsokat is kínálnak, amelyek szintén remek időtakarékos megoldások.
Előkészítés és tárolás
Sokkal olcsóbb nagyobb mennyiségben vásárolni mind a zöldségesnél, mind a hentesnél, vagy akár a hipermarketekben is. Mindezen túl, ha megfelelően előkészítjük és eltároljuk, úgy időtakarékos is, mert csak előkapjuk a hűtőből, fagyasztóból, és már mehet is a fazékba, serpenyőbe vagy tepsibe.
A meghámozott és felszeletelt zöldségeket érdemes vákuumzacskóba tenni, mert így sokkal tovább eltartható, mintha csak simán műanyag dobozba dobnánk, ugyanígy a gyümölcsök, sőt a húsok is. Akár mélyhűtőbe is tehetők ezek a vákuumos zacskók vagy tárolók.
Ha nincs ilyen modern felszerelésed, akkor is érdemes előre meghámozni és felszeletelni a zöldségeket. Például hagymát, sárgarépát, zöldséget, zellert, édesburgonyát, friss babot és borsót. Ezek néhány napig a hűtő zöldséges rekeszében is használhatók maradnak. De a mélyhűtőben akár sokkal tovább is eltarthatók.
A húsokat nem csak felaprítva vagy szeletelve teheted a hűtő bármely részébe, de pácolva, előre befűszerezve is. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra. Nemcsak konyhakészek lesznek, de van idejük a fűszereknek alaposan beízesíteni a húsokat.
Bízd az aprítóra!
Számos elektromos gép könnyíthet konyhai fizikai munkánkon, és még időt is ment meg nekünk. Az egyik legfontosabb ilyen szerkezet az aprító, amely a könnyezésmentes hagymavágás kulcsa. De remekül felaprítja az olajos magvakat, mindenféle zöldséget, gyümölcsöt, és akár a húsból is daráltat varázsol. Almás pitéhez nem szükséges a gyümölcsöt hosszasan reszelni. Csak dobjuk az aprítóba, és pillanatok alatt kész is a töltelék.
A botmixer és a kelyhes turmixgép sem hiányozhat egy jól felszerelt konyhából, krémlevesek és szószok mesterei, a gyümölcs- és zöldségturmixok nélkülözhetetlen kellékei. A kelyhes turmixban akár egészséges gyümölcsfagylalt is készülhet fagyasztott gyümölcsökből.
Még nincs hozzászólás