A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tinik veszélyben

Az úgynevezett Z és alfa generációra, tehát a 2000, sőt 2010 után született gyerekekre egyre több veszély leselkedik. Nem csak a kütyüfüggőség, nem csak az interneten át érkező negatív tartalmak, zaklatások, a mozgásszegény életmód, de az egyre rafináltabb cigik, drogok is. Ezek gyártói mindig egy lépéssel a hatóságok előtt járnak. S mire azok tiltólistára tesznek egy-egy sokszor életveszélyes szert, már ott a piacon az újabb, s a tinik valahogy mindig előbb értesülnek róla, mint a szüleik.

Fotó: Shutterstock.com

Szintetikus drogok – egyenes út a kemény drogokhoz

Az ismertebb drogokra, az olyanokra, mint a marihuána, kokain, LSD a tiniknek szerencsére nincsen pénzük, és remélhetőleg félnek a törvény szigorától is. A kábítószerpiac azonban mindig megtalálja a kiskaput: a tiltott szerek kémiai szerkezetének módosításával kísérleteznek ki újféle utcai drogokat, melyek használata nem ütközik a törvénybe.

Ezek a drogok minden esetben szintetikusak, azaz mesterséges úton előállítottak, és a klasszikus kábítószerek egyfajta utánzatai. Fogyasztásuk a jól ismert drogoknál is nagyobb veszéllyel járhat, mivel ismeretlen anyagok. Terjedésük szinte megállíthatatlan: mire egyet betiltanak, már ott egy másik változata, amelyet kísérleteztek az előállítók, a lehetőségek variációja pedig a végtelenhez közelít. Hasonló történt most az elektromos cigik piacán.

Elf Bar egyenes út a cigarettáig

Nemrégiben megjelent egy kifejezetten fiataloknak szánt, eldobható elektromos cigaretta, és döbbenetes gyorsasággal elterjedt a tinik között. Mire a szülők és a hatóságok észbe kaptak, már az általános iskolások is szívták.

A dohányzás legújabb generációjaként reklámozott Elf Bart bár Magyarországon tilos forgalmazni, a tinik tudják, honnan lehet beszerezni, hiszen internetes áruházak tucatjai hirdetik magyar nyelven is. Sőt, van magyar webáruház is, amely forgalmazza.

Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet különböző számú slukkal, többféle ízben és színben, különböző töménységű nikotintartalommal lehet beszerezni. Kapható banánturmix-, gumimaci- vagy energiaital- és minden egyéb gyümölcsízben.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy bár az élénk színekben pompázó rudacskákról szólva a gyerekek igyekeznek beadni a szülőnek, hogy ez csak olyan nyalókaféle, valójában komoly nikotintartalma van, és ez egyenes utat jelent a dohányzás felé. Általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kaphatóak.

A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával, az 5 százalékos pedig 14 dobozzal egyenlő. Mivel az íze és kifújt gőze kellemes, egy ilyen rudacskát akár egy buli alatt el lehet szívni. Ezért is tartják rendkívül károsnak. S mivel van 800, 1500, 3000, 5000 slukkos kiszerelés is, ezek 5 százalékos nikotinszintje olyan erős, hogy a gyerekek szabályosan szédelegnek tőle. Ráadásul egészségügyi hatásait még az orvosok sem ismerik pontosan.

Fotó: Shutterstock.com

Az e-cigik

Ha az e-cigi szót a keresőbe beírjuk 0,57 másodperc alatt 2 millió 120 ezer találatot kapunk. Ezek többsége valamilyen online rendelhető cigit hirdet. A webshopok reklámszövegei azt hangsúlyozzák, ami számukra előnyös, tehát azt, hogy utánozza a hagyományos cigaretta lelki és fizikai hatásait, ezenkívül sok káros anyagtól és nem utolsósorban szagtól mentes.

S ez igaz. Csak azt felejtik megemlíteni, hogy az elektronikus cigaretta a jogszabályi meghatározás szerint nikotintartalmú gőzt bocsát ki, az utántöltő flakonja pedig nikotinos folyadékot tartalmaz, amelyet a készülék elpárologtat.

Amerikai felmérések szerint a fiatalabb korosztályok annyira rákaptak az e-cigire, hogy alkoholt nem is fogyasztanak, a pénzüket elsősorban újfajta dohánytermékekre költik. Az egyszer használatos, vagy utántöltő tartállyal ellátott, ízesített elektromos cigarettákat szipkán keresztül szívják. Orvosok szerint ezek a cigaretták a felelősek az elszaporodó súlyos tüdőbetegségekért és halálesetekért.

A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint az elektromos cigaretták jelentősen növelik a krónikus tüdőbetegségek, köztük az asztma, a bronchitisz és a krónikus obstruktív tüdőbaj (COPD) kockázatát. Amikor tehát tinink azzal a szöveggel pöfékelik a különböző ízesítésű e-cigiket, hogy nem veszélyesek az egészségre, jó, ha tudjuk, hogy de. Nagyon is.

A beszerzés nem probléma

Fotó: Shutterstock.com

A European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs kutatásban Magyarország is részt vett. Kiderült, hogy az első cigarettát átlagosan 14 éves korukban szívják el a magyar fiatalok, az e-cigit a fiúk 60, a lányok 50%-a kipróbálta már.

A reprezentatív felmérésben 5766 kilencedik és tizedik évfolyamos diákot kérdeztek önbevallásos módszerrel. A kutatásból az is kiderült, hogy a 9-10. évfolyamosok közel ötöde – 18,7% – fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. A fogyasztók jelentős többsége többszöri fogyasztónak, és nem csupán kísérletezőnek tekinthető: 65,2%-uk három vagy több alkalommal használt marihuánát vagy hasist.

Ha ezekhez még sem sikerül hozzájutni, akkor kábításra jó az alkohol, de valamilyen nyugtató vagy altató is. A válaszolók szerint legkönnyebben a nyugtatóhoz és a kannabiszhoz, az ecstasyhoz, amfetaminhoz lehet hozzáférni, legkevésbé pedig a kokainhoz, metamfetaminhoz és a crackhez.

Az élet üres lesz és örömtelen

Aki drogozik, tönkreteszi az örömre való természetes képességét. Az agyban lévő idegsejtek olyan receptorokkal rendelkeznek, amelyek képesek megkötni a drogokat. Ezek a receptorok arra szolgálnak, hogy ha stresszel vagy fájdalommal találkozunk, akkor az agyunkban termelődő endorfin nevű molekulákat magukhoz kössék, ezáltal csillapítsák a fájdalmat.

A kábítószerek ugyanoda kapcsolódnak az agyban, ahová az endorfinok, a különbség az, hogy amíg a szervezet megálljt tud parancsolni az endorfintermelésnek, a kívülről bejuttatott szerekkel szemben kialakul egy olyan tolerancia, amely mind több és több anyag bejuttatását igényli az öröm előidézéséhez. Ugyanakkor hiánya elvonási tüneteket, boldogtalanságot, depressziót okoz.

Címkék: drog, endorfin, dizájnerdrog, elf bar, e cigi

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!