Természetes gyógymódok
A természetben is előfordulnak inulint tartalmazó szénhidrátok. Az inulin fontos szénhidrát-energiaforrás, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációja során fruktóz képződik, amelyből a szervezet mintegy 30 grammot inzulin hiányában is fel tud használni. A 2-es típus esetén az inzulinfüggőséget is csökkenti, és megkönnyíti a vércukorszint beállítását. Az inulin, mondhatni, pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.
A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen salátába reszelve vagy süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok, levulóz, szinantrin vannak.
Az ezekből keletkező fruktóz gyümölcscukor könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegek szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül alakítja át. Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, édeskés ízűk is eltűnik.
A cikória értékes zöldségnövény. Segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. Karotin A-vitamin tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál. Jelentős jódforrás, inulintartalmának pedig kedvező hatása lehet a probiotikus bélflórára.
Alternatív kezelést jelenthet még a fahéjkapszula fogyasztása, melynek hatásait klinikai vizsgálatok igazolják. A Brit Diabétesz Szövetség lapjának októberi száma egy 12 héten át zajló vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást, a magnézium pedig hozzájárul a diabétesz elkerüléséhez.
Még nincs hozzászólás