A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Terhes apukák

Hányinger, aluszékonyság, kívánósság, ingerlékenység - minden kismama ismeri ezeket a terhességgel járó tüneteket. Csakhogy némely kispapák - azaz egyes férfiak - is képesek hasonlót produkálni. Ez a Couvade-szindróma.

Fotó: Thinkstock

A francia „couver" szó a kotló tyúkanyót írja le, és ezzel a szóval jellemzi a tudomány azt a pszichoszomatikus jelenséget, mikor a férfi – rendszerint terhes felesége mellett – produkálja a várandósság tüneteit. Igaz, nem csak a férjnél jelentkezhet ez a tünetegyüttes, szakemberek beszámoltak arról, hogy más közeli családtag – testvér, após – is produkálhat ilyen jelenséget. 

A pszichológia tudománya ugyan leírja, ismeri a furcsa tünetegyüttest, de valódi okát nem tárták még föl, bár a szakemberek több teóriát is felállítottak vele kapcsolatban.

Egyesek szerint a Couvade-szindróma kialakulásában elsősorban a stressz és az empátia lehet a ludas. Bár a férfiak nem szeretnek róla beszélni, a panasz a várandós anyák férjeinél legalább 10-15 százalékban előfordul. Különösen fogékonyak lehetnek rá azok a párok, amelyeknél korábban meddőség, vetélés történt, vagy magánéleti, például pénzügyi problémáik vannak. Ezek idegeskedéshez vezethetnek, gyakori stresszhelyzetet teremtve mindkét fél számára.

Ne gondoljuk, hogy tipikusan civilizációs betegségről van szó: a szindróma kulturális-történelmi-társadalmi meghatározottságtól függetlenül jelentkezik. Minden népcsoportban és társadalmi rétegben megfigyelték már. Sőt, egyes néptörzsek, amelyek még megőrizték ősi hagyományaikat, tradicionálisan előírják a férfiak részvételét a szülésnél, a hasonló viselkedést, a szülés vagy a fájdalom imitálását.

Mindenesetre a kispapa-szimptómák jellemzően a terhesség első és harmadik harmadában jelentkeznek, s néha még a szülés után is folytatódnak, a jelenség pedig legtöbbször tudat alatti gondokra, empatikus azonosulásra vezethető vissza.

Az előforduló testi és lelki tünetek
Fizikai tünetek:
hányinger, haspuffadás, gyomorégés, az étvágy megváltozása, sóvárgás, lábikragörcs, háti panaszok, súlygyarapodás, székrekedés.
Pszichés tünetek:
depresszió, kialvatlanság, szorongás, nyugtalanság, a libidó csökkenése, gyenge koncentráció, hangulati ingadozások, hajnali ébredés, memóriazavarok.

Akadnak, akik úgy vélik, az apa így szeretne ismét a középpontba kerülni, visszaszerezni a várandós anya felé forduló figyelmet. Egy másik teória szerint az édesapa nem tudja feldolgozni az életében hamarosan bekövetkező változásokat, a gyerekvállalást, ezért reagál így a szervezete.

A babaszoba.hu írása szerint a tüneteket az is kiválthatja, hogy egyfajta irigységet éreznek a férfiak a nők iránt, haszontalannak érezve magukat, amiért ők nem tudnak szülni. De már olyan magyarázatot is adtak szakemberek, hogy a kispapa féltékeny a magzatra. Ragaszkodik hozzá, és védelmezné, ezért produkálja az anyáéhoz hasonló tüneteket. Egyelőre nem bizonyított, de felvetődött már az is, hogy az apa szervezetében fellépő hormonális hatás játszik közre a változásban.

Címkék: kismama, kispapák, apák napja, couvade-szindróma, várandósság, terhességi tűnetek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!