A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tények és tévhitek a lázról és a nátháról

Amikor bedugul vagy folyik az orrunk, fáj a torkunk, hőemelkedésünk van, vagyis pocsék a közérzetünk, azt szoktuk mondani, megfáztunk. Pedig a megfázást nem a hideg vagy a szervezet lehűlése okozza. Kánikulában is megfázhatunk. Egy átlagos felnőtt évente kettő-négy alkalommal, míg egy gyermek akár nyolcszor is.

Fotó: Shutterstock.com

A megfázást tehát nem a tél, nem a nedves időjárás, hanem vírusok okozzák. Az viszont igaz, hogy télen gyakrabban leszünk betegek. De nem a hideg, hanem az immunrendszerünk gyengülése miatt.

Gonosz kis kórokozók

Hogy mitől gyengül le az immunrendszerünk? Sok oka lehet. Például az, hogy a napközbeni nagyobb hőingadozás miatt a nyálkahártya felszíne érzékenyebbé válik.

A stressz, a fáradtság, a kevés alvás, a túl vékony vagy éppen ellenkezőleg, túl meleg öltözködés, az, hogy sokat tartózkodunk zárt térben, ahol a vírusok jól érzik magukat, ezért sok kórokozó hemzseg a levegőben, és tapad meg a különböző felületeken, És persze könnyedén megbetegedést okoz.

Vagy úgy, hogy a tárgyakon, kilincsen, mobiltelefonon, villamos fogantyúján várakozó kórokozót kezünkkel nyálkahártyáinkra visszük, mert megdörzsöljük a szemünket, vagy kézmosás nélkül nyúlunk az ételhez. De a kórokozók kézfogás, puszi, köhögés, tüsszentés útján is átugrálnak emberről emberre.

Mivel sokfélék, gyakran az egyik megfázás észrevétlenül ’megy át’ egy másik megfázásba. Ilyenkor úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk kilábalni a náthából.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 12. számának 45. oldalán!)

Címkék: láz, izzadás, immunerősítés, nátha, természetes gyógymódok, antibiotikum

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!