A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tények és tabuk - ezt kell tudnod a változókori hormonpótlásról

Csak hormont ne! Ismerős a felkiáltás, ugye? A legtöbben elutasítjuk a hormonpótló kezelést még akkor is, ha kínlódunk a menopauza tüneteitől. Azon meg el sem gondolkodunk, hogy az ismert színésznők, énekesek és közszereplők vajon hogyan tartják bomba formában magukat 50-60-70 évesen is. Nekik nincsenek klimaxos tüneteik? Hol tart ma a tudomány a hormonpótlást illetően, és melyek a lehetséges alternatívák, szem előtt tartva a nők egészségének hosszú távú fenntartását? A helloklimax csatorna vendége dr. Cseh Erika nőgyógyász, menopauza-specialista, a program szakembere.

Fotó: Shutterstock.com

Ferencz Gabriella.: Napjainkban végre nyíltan beszélhetünk a változókori hormonpótlásról. De mielőtt belekezdünk, meséld el nekünk, hogyan, miként lesz egy nőből nőgyógyász, hiszen a tapasztalatunk az, hogy ezen a területen elsősorban férfiakkal találkozunk.

Cseh Erika: Mára azért ez a helyzet már megváltozott, a szakma jó irányt vett, egyre több női kollégám van. A magam részéről mindig tudtam, hogy egy segítő szakmát szeretnék választani. A nőgyógyászatban rengeteg a tabu, és sok olyan téma van, amit egy nővel könnyebb megbeszélni, feltárni.

Másrészt meg hatodéves gyakorlatom alatt egyszer az történt, hogy a főorvos megkért, kérdezzem ki az egyik betegét – ahogy mi mondjuk, vegyem fel az anamnézist. Elbeszélgettem vele, elmondta, hogy miért érkezett, és az orvos elé vittem a leírt válaszokat a panaszokról, aki döbbenten konstatálta, hogy ezekről a beteg neki nem szólt. Ekkor jöttem rá, hogy egy nő a másik nőnek sokkal könnyebben számol be a problémáiról, mint egy férfinak.

F. G: Aktuális témánkra áttérve: a hormonpótlás megítélése nagyon negatív, pont, mint a fogamzásgátlóké. Mintha félnénk ezektől. Mi ennek az oka, és kell-e, szükséges-e változtatni rajta?

CS. E.: Talán azért lehet ez így, mert nagyon sokat olvashatunk a mellékhatásokról. A média is főként a negatív aspektust hangsúlyozza, a pozitív hatásokról pedig nincs szó.

F. G.: Igaz az, hogy a hormonpótlás növeli az emlőrák kialakulásának a kockázatát?

CS. E.: Kutatásokkal igazolt tény, hogy ez így van, de a valóság az, hogy a rizikónövekedés mértéke nagyon alacsony, nem magasabb, mint amennyire például az alkoholfogyasztás vagy a 35 év feletti gyermekvállalás növelheti az emlőrák kialakulásának a valószínűségét.

Sajnos néha előfordul az is, hogy egy tanulmány maga is félrevezető lehet. A WHO egyik kutatását például azért is állították le, mert csak egyetlen gyógyszer hatásai alapján vont le következtetéseket, pedig a hormonpótlásra nagyon sokféle készítmény biztosít lehetőséget. A hormonpótlás pozitív hozadéka az is, hogy csökken a csontritkulás rizikója, és alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. De sajnos ezek a tények, amelyeket ugyancsak tanulmányok támasztják alá, nem kapnak akkora publicitást. 

F. G.: Kinek ajánlott mégis a hormonpótlás, és mikor érdemes elkezdeni?

CS. E: A menopauza időszaka általában a 45 és 55 éves kor között kezdődik el. Egyén- és tünetfüggő, hogy kinek milyen megoldást tud az orvos javasolni. De például, ha a menstruáció túl gyakori vagy nagyon elhúzódó, vagy egyéb szélsőséges tünetek jelentkeznek, akkor ajánlható. 

A hormonpótlás megkezdése előtt alapos kivizsgálásra van szükség. Mammográfia, vérvétel, nőgyógyászati szűrés és kismedencei ultrahangvizsgálat révén előre kiszűrhetőek azok az esetek, amelyeknél a hormonpótlás nem javasolt.

F. G.: Az orvos által felírt készítmények milyen formában érhetők el?

CS. E.: A hormonpótlókat csak nőgyógyász szakorvos írhatja fel, szemben például a fogamzásgátlókkal, melyeket akár a háziorvos is. Ugyanúgy, ahogy a fogamzásgátlóknál, a hormonpótló készítmények esetében is léteznek megoldások a tablettákon kívül is. A tapasz már viszonylag régebb óta elérhető, és ma már gél és spray formátumban is kaphatók. A krémet például az alkar bőrére kell kenni, ahol viszonylag vékony a bőr, azaz innen nagyon gyorsan és hatékonyan tud felszívódni a hormon.

Fotó: Shutterstock.com

F. G.: Szükséges-e a rendszeres kontroll?

CS. E: Természetesen igen, sőt, én az éves kontroll mellett az évente megismételt mammográfiához, vérvételhez és nőgyógyászati rákszűréshez is ragaszkodom. Ezek az éves találkozások arra is jók, hogy átbeszéljük a tüneteket, megújítsuk a kezelési stratégiánkat, és egyben garanciát jelentenek arra is, hogy a készítmények biztonságosan legyenek használhatók.

F. G.: Meddig van szükség a hormonpótlásra?

CS. E.: Ez is egyénenként változó. Vannak, akiknél szűken arra a 3-5 évre korlátozódik a szedés, amíg a tünetek nagyon kemények (a hőhullámok, az éjszakai nem alvás), aztán amikor például valaki nyugdíjba megy, és csökken a stressz, szépen elhagyja a hormonok szedését. De ma már vannak olyan megoldások is, amelyek a kifejezetten hosszú távú használatot is lehetővé teszik, megfelelő kontroll mellett.

F. G.: Mit tehet az, aki nem szedhet hormont? Milyen gyógymódok állnak rendelkezésükre?

CS. E.: Elérhetők nagyon hatékony, gyógynövényekből készült készítmények, amelyekkel a hőhullámok, az alvási nehézségek, vagy akár a hüvelyszárazság enyhíthető. Néha ugyan kísérletezni kell, hogy kinél melyik működik, de mindenki megtalálhatja a megfelelő hormonmentes megoldást is.

F. G.: Mi történik azután, hogy abbahagyjuk a hormonok szedését? Hogyan reagál a szervezetünk?

CS. E.: Sajnos előfordul, hogy a tünetek visszatérnek. Ilyenkor a folyamatos bevitelcsökkentés taktikáját szoktuk alkalmazni.

F. G.: Tehát végül mi a javaslat az érintett hölgyeknek?

CS. E.: Semmiképpen ne féljünk a hormonkészítményektől, mert azok segítségével a változókor a megpróbáltatások helyett ugyanúgy a szárnyalások ideje lehet, mint a megelőző időszakok. Ha viszont a használatuk mellett döntünk, akkor a szűrővizsgálatokat vegyük nagyon komolyan.

A helloklimax® program a prevenció, edukáció és támogatás érdekében indította el életmódcsatornáját. Az új adásokat, beszélgetéseket kéthetente kedden este 20 órától láthatják a nézôk a program Youtube csatornáján

Címkék: klimax, hormonpótlás, változókori hormonpótlás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!