A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tengerész stílus

Vannak stílusok, amelyek kortalanok, sose mennek ki a divatból - emiatt nem is lehet velük mellényúlni. Ezek közé tartozik a kis fekete ruha, ami minden nő ruhatárában alapkellék. Egyik nyári megfelelője pedig, ami ugyanúgy jolly joker, hiszen napközben, de este, különleges eseményekhez is bármikor felvehetjük, a tengerész stílus.

Fotó: Europress/Getty Images

Kezdetben, az 1800-as években az angolszász területek matrózai hordtak csíkos kék-fehér öltözéket. Bár feltűnő és egyedi is volt, inkább a praktikum miatt számított hasznosnak ez a viselet, hiszen szembeötlő mintázatának köszönhetően messziről látható volt, s a kontrasztos színeknek hála a matrózok vízbe esett társukat is könnyebben észrevették. A bátor és hősies tengerészek köztiszteletnek örvendtek, így hamarosan a civil férfiak is megirigyelték a viseletüket.

A nők körében az úttörő Coco Chanel tette népszerűvé és a mindennapokban is hordható viseletté a tengerész stílust. A divatikon 1917-ben a francia tengerparton nyitotta meg szalonját, s ekkor jelent meg először a matrózruhára hasonlító lezser öltözet, ami nemcsak kényelmes, de igen sikkes is volt.

A második világháború csak erősítette az új divat elterjedését, hiszen Amerikában a haditengerészek népszerűsége nyomán a hazafiság jelképe lett a csíkos mintájú öltözék.

Habár a tengerész stílus megjelenése óta sok víz lefolyt a Dunán, azóta csak a szabásvonalak változtak, a népszerűsége nem. Alapdarabnak számítanak a kék-fehér, piros-fehér és fekete-fehér csíkozású holmik, amelyeket remekül hangsúlyoznak a hozzájuk felvett kék, fehér, piros és fekete színű ruhadarabok.

Akik bevállalósabbak, és szeretnek a színekkel játszani, azok bátran felvehetnek barna, bézs, de akár sárga, narancssárga és korallszínű kiegészítőket is az összeállításhoz.

A mintákkal sem kell csínján bánni, hiszen a stílusban kiemelkedő szerepet töltenek be a kormány, horgony, kagyló, vitorla vagy kötél formájú díszítések. Különleges alkalmakra is tökéletes választás a tengerész stílus, hiszen a fekete vagy fehér színű, magas derekú vászonnadrág a megfelelő kiegészítőkkel bárhol megállja a helyét.

Címkék: divat, coco chanel, matróz, tengerész viselet, csíkos ruhák, tengerész minták

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!