A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Téli zöldségek a tányérunkon

Már csak néhány hét, és hivatalosan is elkezdődik a tavasz. A zord, téli időjárásban a tartalmasabb, zsírosabb ételeket kívánjuk, de sokan mostanra már ráuntak, és vágynának a könnyebb, zöldségesebb ételekre. De mit is ehetnénk akkor, amikor semmi zöldség nem terem?

Fotó: Shutterstock.com

Elkeseredésre semmi ok, még februárban sem, ha zöldséges ételekre vágyunk. Több megoldás létezik, még akkor is, ha nem akarjuk megvásárolni a drága primőr termékeket.

Ráadásul ezeket a külföldi termékeket még éretlenül leszedik, így beltartalmi értékük meglehetősen gyér lehet. Ezért válasszunk, ha csak módunkban áll, magyar zöldségeket, gyümölcsöket.

Érdemes kilátogatni termelői piacokra, ahol biztosan szép alapanyagokra lelhetünk. De az élelmiszerboltokban is megnézhetjük, hogy honnan származnak a termékek. Legtöbbször a tárolódobozokon lelhetünk rá a szükséges információkra.

Milyen zöldségek vannak februárban?

Ebben a zord időjárásban nem igazán akad olyan szabadtéri növény, amely termésével elkényeztetne minket. Ugyanakkor a tél eleji betakarításból bőven akadnak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeket változatosan készíthetünk el.

Elsősorban a káposztafélék és gyökérzöldségek állnak rendelkezésünkre. Ezek pedig a vörös- és fehér káposzta, cékla, répa, petrezselyem, burgonya, zeller, vörös- és lila hagyma, kelbimbó, kelkáposzta.

Kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka is, amely kiváló burgonyahelyettesítő. Nagyon egészséges, diétázók és cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott. Érdemes kipróbálni, mert az íze is nagyon finom.

Manapság éli virágkorát az édesburgonya is, amelyet hazánkban is sokan termesztenek. Kiváló és egészséges alapanyag, és akár a hagyományos konyhába is beilleszthetjük.

De ne feledkezzünk meg a gombákról sem. Igaz, erdei gombákat ebben az időszakban frissen hiába keresünk, de a laska és a csiperkegomba egész évben elérhető és megfizethető alapanyag.

Itt lenne még a sütőtök is, amely kiváló alapanyaga lehet ételeinknek. A sült változatán túl leves, püré, ital vagy akár édesség is készülhet belőle. Ráadásul A-vitamin-tartalma sokat tehet a szemünkért és bőrünkért.

Fotó: Shutterstock.com

A fagyasztó jó barát

A zöldségeket érdemes nyersen is megvásárolni, de jó barátunk lehet ebben az időszakban a fridzsider is. Mivel a fagyasztott zöldségeket a leszedés után néhány órával már lefagyasztják, így megőrzik beltartalmi értéküket. Így versenybe is szállhatnak a téli nyers zöldségek vitamintartalmával.

Fagyasztva pedig elérhető már sokkal több zöldség is, mint például a brokkoli, a spenót, sóska, borsó, bab, zöldbab, karfiol, bébirépa, főzőtök vagy akár a kukorica.

Mindemellett nagy előnye a fagyasztott zöldségeknek az, hogy már sokat főzni sem szükséges őket. Gyorsan megpuhulnak felengedés után. Ezért érdemes mindig az otthoni fagyasztórekeszben egy-két csomag zöldséget tárolni. Gyorsan készíthető belőlük egy remek zöldséges fogás még egy zsúfolt hétköznap végén is.

Ma már zöld fűszereket is találhatunk a mélyhűtő pultokban, érdemes ezeket is használni rendszeresen. Sokkal erősebb az aromájuk, mint szárítva.

Fotó: Shutterstock.com

Üvegbe zárt szuper étel

Arról már volt szó, hogy télen a káposztafélék jelentik az ehető zöldségek egy csoportját. Ugyanakkor meg kell említeni a savanyú változatot is. Egy jóféle vecsési káposztát ugyanis egyáltalán nem hőkezelnek, csupán sóval és egy-két fűszerrel megsavanyítják.

Az úgynevezett tejsavas erjedés nyomán lesz savanyú a káposzta, amely kiváló alapanyaga a töltött káposztának. Ráadásul tele van a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokkal. Például sok-sok C-vitamin rejtőzik benne. Érdemes rendszeresen nyersen is a tányérunkra tenni: remek savanyúságként bármilyen sült mellé, de akár egy zsíros kenyér is nagyon finom vele.

Fotó: Shutterstock.com

Téli gyümölcsök

A gyümölcsök közül már jóval szerényebb a választék télen. Elsősorban az alma, körte és a birsalma található a hazai termékek közül a boltok polcain. Almából és körtéből azonban számos fajta létezik, így egészen változatosan tudunk ’nassolni’ belőlük. Ha pedig más gyümölcsre is vágyunk, akkor szintén a fagyasztópult felé kell vennünk az irányt.

Elsősorban eper, málna, erdei gyümölcsök, meggy és áfonya kelleti magát zacskókban. Ugyanakkor az üveges konzervek között lelhetünk sárga- és őszibarackot, meggyet és cseresznyét. Érdemes a kevésbé cukrozott változatot vásárolni.

A konzervek közül is az üveges a jobb megoldás, miután az üvegek belsejében nincs fedőréteg, mint az alumíniumdobozos változatok esetében. Az ízük is sokkal finomabb az üveges változatnak, és ráadásul nem szennyezik a környezetet.

Címkék: répa, petrezselyem, brokkoli, gomba, sütőtök, sárgarépa, primőrök, cékla, téli zöldségek, vörös- és fehér káposzta, szuperételek, konzervek, üveges zöldségek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!