A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tél után, tavasz előtt

Bőrünk küzdelmét a téli hónapok megpróbáltatásaival tetten érhetjük a színe, a tapintása és az érzete megváltozásából. A téli időjárási viszonyok a legkiegyensúlyozottabb bőr számára is nagy kihívást jelentenek. A szélsőséges hideg, a kinti és benti hőmérsékletek különbségei, az időnként felbukkanó erős UV-sugárzás, a szél és a csapadék különböző formái a bőr minden egyes rétegének működését befolyásolják.

Fotó: Thinkstock

Nincs olyan bőr, ami a téli hónapokban ne igényelné hidratáló vagy regeneráló anyagok alkalmazását. Minél több időt töltünk a szabadban, különösen a nagyvárosok légszennyezettségi viszonyai között, annál fontosabb, hogy tudatosan és értő módon közelítsünk bőrünk reakcióihoz.

Évszakkövető ápolás
A tél a kozmetikai ipar egyik csúcsszezonja. Ilyenkor jön el az ideje minden olyan, a bőr működését mélyebb rétegeiben is befolyásoló eljárásnak, amit átmeneti, fényérzékenyebb állapot kísérhet. A lézeres, savas, tűs, hámlasztásos beavatkozások szezonja ez. 

Érdemes időben belefogni az ilyen kezelésekbe, hiszen többnyire kúraszerű, több alkalomból álló alkalmazásokról van szó, ez szolgálhat hosszabb távú eredménnyel.  

Szakonyi Eszter kozmetikusmester, egészségügyi szakkozmetikus szerint minden évszaknak megvannak a maga szélsőségei, amikhez a bőrnek, mint a bennünket védő elsődleges „kültakarónak” alkalmazkodnia kell. A tavaszi, nyári és kora őszi időszak legnagyobb kihívását az erős UV-sugárzás, a szálló por és az allergének, továbbá a melegből adódó fokozott verejtékezés jelenti.

„A hideg őszvégi és téli hónapok inkább a regeneráló, gyulladáscsökkentő, nyugtató, vízmegkötő és hámosító anyagok használatát teszik szükségessé. A növényi olajok és vajak gazdag összetétele, tisztasága és ápoló tulajdonságai nagy segítséget jelentenek ebben az időszakban.

A természet széles tárházát kínálja az olajféleségeknek, melyek akár önmagukban, vizes bőrön alkalmazva, akár krémes emulzióban szinte minden bőrelváltozást pozitívan befolyásolnak" – tanácsolja a szakember.

Tavaszi rügyek
Szakonyi Eszter szerint ha a téli hónapokban okosan ápoltuk a bőrünket, a tavaszt víz- és lipidtartalmában kiegyensúlyozott, bővebb rostállományú, megfelelő vastagságú, jó keringésű bőrrel köszönthetjük.

A tavasz eljövetelével fokozott figyelmet kell szentelnünk az UV-sugarak elleni védekezésnek. A fényvédő krém használatát 2-3 óránként érdemes megismételni, s a felkenése után csak 20 perccel menjünk napra.

Személyre szabott kozmetikum?
A bőrtípusokat hidratációjuk és faggyúműködésük alapján több csoportra osztjuk. A kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikai termékek jellemzően tovább egyszerűsítik a lehetséges kategóriákat. A kozmetikumgyártók többnyire normál, zsíros és száraz bőrtípusokban gondolkodnak. Ennek köszönhető, hogy a fürdőszobapolcok tele vannak feleslegesen megvásárolt termékekkel, a kozmetikai szalonok pedig félrekezelt bőrű vendégekkel.
A helyzet ugyanis nem ilyen egyszerű. Adott bőrtípuson belül is számtalan árnyalat létezik a faggyúmirigyek, a verejtékmirigyek, a szaruképzés, a festéktermelő sejtek, a keringés stb. sajátosságaitól függően. Amennyiben a kereskedelmi forgalomban kapható kozmetikumokból kívánunk választani, ismernünk kell a bőrünk sajátosságait, és fontossági sorrendbe állítani a kezelni kívánt elváltozásokat. Nincs olyan kozmetikum, ami mindenkinek jó, vagy minden problémát egyidejűleg megold, és sajnos olyat sem találtak még fel, ami megment minket az öregedés tüneteitől.

„A bőr egészsége megkívánja, hogy egyik fényvédő krémet se használjuk egész nap: csak akkor kenjük fel, és csupán addig tartsuk a bőrön, ameddig muszáj" – figyelmeztet a kozmetikus, arra is felhívva a figyelmet, hogy bizonyos helyzetekben érdemes elkerülni a napfényt, a fokozott pigmentáció kockázata miatt. Ilyen a terhesség, az antibiotikumkúra, a közelmúltban végzett kozmetikai hámlasztás, fényérzékenyítő kozmetikumok, anyagok (petrezselyem, orbáncfű), illóolajok (citrusfélék, bergamott) külsődleges használata.

Otthoni bőrápolás

A szakkozmetikus úgy véli, mindennek alapja a tisztítás. Az igazán hozzáértő bőrápolás kétharmad része tisztítás, és csak egyharmad része táplálás, regenerálás.

„Ha a bőrt nem mentesítjük a normál működéséből, továbbá az életformából és a környezeti tényezőkből adódó szennyeződésektől, akkor feleslegesen kezeljük bármiféle hatóanyaggal, mert nem fog bejutni a mélyebb rétegekbe" – vallja Szakonyi Eszter.

Azt is hozzáteszi, hogy a portól, piszoktól, sejttörmeléktől megtisztított bőr több oxigént vesz fel, biokémiai folyamatai kiegyensúlyozottabbá válnak, hatóanyag-felvevő képessége javul, s a szélsőségei is (szaruképzés, faggyútermelés) normalizálódnak.

Címkék: kozmetikus, kozmetika, bőrápolás, évszakok, téli bőrápolás, személyre szabott kozmetika, bőrtisztítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!