A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Te nem engedheted meg magadnak!

A szakemberek szerint télen sok embernél megfigyelhető a lehangoltság, amit a hideg, hűvös, fényhiányos időszak okoz. Van, aki csak fáradtabb és kedvetlenebb ilyenkor, mások súlyos depresszióba esnek – ám ezt te, gyermekeit egyedül nevelő anyaként nem engedheted meg magadnak.

Fotó: Thinkstock

Ugye, voltál már úgy, hogy azt érezted, még megmozdulni sincs erőd, rossz a kedélyed, állandó fáradtsággal és erőtlenséggel küzdesz … Nos, ha ebben az állapotodban orvoshoz mégy, minden bizonnyal megállapítják, hogy depressziós vagy. Mielőtt azonban belenyugodnál a diagnózisba, gondolkodj el azon, hátha nem is betegség az oka az állandó fáradtságodnak!

Nem inkább az, hogy túl sokat dolgozol?… És lehet, hogy azért vagy kedvetlen, mert veszélyben az állásod? Vagy súlyos anyagi gondokkal küzdesz?… Vagy egyszerűen csak egyedül vagy? Bár a gyerekek szerint már hogy lennél egyedül, amikor még a barátaik is odajárnak hozzátok, alig van nap, hogy legalább nyolcan ne lennének. Tehát mielőtt magad is elhinnéd, hogy depressziós vagy, győződj meg arról, hogy nem csupa hülyékkel vagy-e körülvéve!

Igen, persze, tudom… éjjel a legrosszabb. Nem tudsz aludni, csak fekszel, és gondolkodsz azon, hogy milyen rossz is neked. És az a hülye WC is folyik már egy hónapja. Csinálni kellene vele valamit. Csakhogy nincs erőd, és persze időd se rá… De nem tudsz úgy aludni, hogy zubog a víz. Elzárod hát, és tovább szenvedsz az ágyban… gondolkozol a szomorú sorsodon…

Valószínűleg nem ezekre a hajnalokra gondolhattak a régi romantikus regények szerzői, mikor erotikusan fülledt éjszakákról írtak, az ablakon beáramló virágillattal... aztán felkel a nap, fény áramlik be az ablakon, méhek döngicsélnek, madarak csicseregnek, a nő csókra nyitja száját, mikor a férfi föléje hajol...

– Mami! Nem megy le a kaki... – ébreszt a gyermeked. Erre te kiugrasz az ágyból, megnyugtatod a gyereket, kinyitod az elzárt csapot, és lehúzod a WC-t – elfelejtve, hogy nemrég még semmihez se volt erőd és kedved…. Szóval még egyáltalán nem biztos, hogy depressziós vagy, ha az említett tüneteket tapasztalod magadon. De azért végezzünk el egy kis tesztet! Mire gondolsz először

1. ha ajánlott levelet hoz a postás?

a) jön a végrehajtó

b) a munkahelyeden kapott pénzjutalmadat küldik

2. ha  hívat a gyereked osztályfőnöke

a) már megint valami disznóságot csinált a kölyök

b) személyesen akarja átadni az osztályfőnöki dicséretet

3. ha rád mosolyog egy férfi

a) hátrafordulsz, hogy lásd, ki áll mögötted

 b) büszkén kihúzod magad

Nos, ha minden kérdésnél az a) választ jelölted be, még akkor se biztos, hogy depressziós vagy. Inkább csak a tapasztalat beszél belőled. Ha mégis ezzel a kórral küzdesz, akkor viszont tudnod kell a következőket.

A férfiak nem ismerik a depresszió, a lelkibetegség vagy az idegkimerültség nevű állapotokat. Számukra csak a tüdőgyulladás, a kéz- és lábtörés és az ehhez hasonlók számítanak betegségnek. Ha ideg-összeroppanástól, depressziótól vagy teljes kimerültségtől szenvedsz, hisztis öregasszonynak tartanak. Ezért az előbb felsorolt esetekben gipszeltesd be a lábad, vagy feküdj egy hőmérővel a szádban, hogy elhiggyék, valóban beteg vagy, és esetleg egy kis segítségre számíthass. (Hacsak nem éppen náthásak, vagy teniszezés közben nem rántották meg a könyöküket.)

Az egyik legjobb gyógyír ilyenkor, ha megtanulsz örülni a legapróbb dolgoknak is. (Ne félj, nem fogsz rászokni, nincs olyan sok belőlük!) Örülj például annak, hogy a macska, amit a legkisebb gyermeked tegnap talált és hazahozott, kandúr. Lehetett volna nőstény is. (A nősténymacskák egyszerre általában 4-6 kismacskát hoznak a világra.)

Nagy öröm az is például, hogy ha le akarod vágni a körmöd, és kimész a fürdőszobába az ollóért, ott találod a helyén, a kiskosárban. Nem kell fél óráig keresgélned, mert elvitte valamelyik csemetéd. Öröm továbbá, hogy az iskolában dühöngő tetűjárvány ellenére csak az egyik gyereked lett tetves. És örülhetsz annak is, hogy a nagyobbik gyereked csak az autódat törte össze, magát nem.

Azt mondják, a rendszeres sportolás is hasznos ilyenkor. Kezdj el hát konditerembe járni! (Ezt ne add fel akkor se, ha azt látod, oda csak olyan nők járnak, akiknek semmi szükségük rá, hogy konditerembe járjanak – mindegyikük nádszálkarcsú, izmos és kisportolt. Az oda járó férfiak is izmosak és kisportoltak. És buták. Akkor se add fel a rendszeres odajárást, ha attól félsz, hogy te is nádszálkarcsú, izmos, kisportolt… és buta leszel!)  

És ne izgulj: ha nagyon beteg is vagy, és ezért bevisznek a pszichiátriára, hamar ki fognak engedni, mert nekik se jó, ha minden beteg depressziós lesz tőled.

Címkék: depresszió, egyedüllét, elvált anya, humoros irás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!