Tanyasi csirkepaprikás galuskával
Hozzávalók: 1 egész tanyasi csirke, 50 dkg csirkeaprólék, főleg láb és szárny, 20 dkg kacsazsír, 30 dkg vöröshagyma, 2 db paradicsom, 2 db tv-paprika, 5 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 3 dl szárnyas alaplé, só
A galuskához: 60 dkg liszt, 3 db tojás, kb. 3 dl víz, só
Elkészítés: Az egész csirkét kicsontozzuk, majd fél órára 5 százalékos sóoldatba helyezzük. Ezután roládként szorosan föltekerjük (használhatunk hozzá frissentartó fóliát), majd vákuumtasakba helyezzük, vákuumozzuk, és 63 Celsius-fokos vízfürdőben egy órán át szuvidáljuk.
A csontokat és az aprólékot tepsibe helyezzük és sütőben aranybarnára pirítjuk.
Közben elkészítjük a pörkölt alapunkat: kacsazsíron hagyományos módszerrel finomra vágott hagymát teszünk, belehelyezzük a vékonyra vágott fokhagymákat, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a héjától és magjaitól megfosztott apróra vágott paradicsomot és a szintén apróra vágott tv-paprikát. Addig pároljuk, míg aranybarna színt nem kap.
Ekkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük alaplével, beleöntjük a megpirított csontokat és az aprólékot, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg homogén krémes szaftot nem kapunk. Ezek után hozzáadjuk a tejfölt, azzal kiforraljuk, majd az egészet egy finom szűrőn átszűrjük.
Elkészítjük a galuskát: egy nagy lábasban sózott vizet forralunk, a lisztet a tojásokkal a só és a víz nagy részével gyorsan összekeverjük (ha sokáig keverjük a tésztát, kemény lesz a galuska, ezért kell a gyorsaság), lágy, lassan folyós tésztát kapunk, amit galuskaszaggatón átengedünk.
Amikor feljönnek a galuskák a víz felszínére, két percig főzzük, majd hideg folyó vízzel leöblítve leszűrjük. Kevés kacsazsírral meglocsolva tálalásig félretesszük.
Tálalás: A csirkeroládot egyenletes szép darabokra vágjuk, kacsazsírban aranybarnára pirítjuk, majd a forró mártásba helyezzük és mellé felmelegített galuskát teszünk. Tejföllel díszítjük.
Még nincs hozzászólás