A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szlovénia: Túra a szomszédos meseországban

Ha Alpok, akkor a magyarok többségének Ausztria, esetleg Svájc és Franciaország ugrik be róla. Pedig az Eurázsiai-hegységrendszer ezen része nyolc országot érint, többek között Szlovéniát is. Ennek előnye pedig, hogy itt van egy ugrásra, gyönyörű és még olcsó is. A Budapesttől négy óra alatt elérhető Golte régió a négy évszak minden napján tökéletes kikapcsolódást nyújt.

Fotó: Forrás: Golte

Túl a Bledi-tavon

Szlovénia szépségét már a királyi családok is felismerték, akik előszeretettel vakációztak a festői Bledi-tó partján, de Szlovénia nem csak ebből áll: érdemes felkeresni a nem messze fekvő Skocjan és Postojna cseppkőbarlangok lélegzetelállító föld alatti tavait és kőképződményeit is.

Vagy kihagyhatatlan a nyolcszáz éves Predjama-kastély, amely mögött még egy titkos barlangrendszer is húzódik. Ha pedig feljebb menne az ember, akkor ott van Mozirje városa, és felette Golte, mely egy igazi sí- és turistaparadicsom.

Budapestről autóval – száguldás nélkül – négy óra alatt elérhető, de ha ötre csúszik, még akkor sem nagy távolság. Ez a mindössze kétmillió lakosú kis ország a magyar turisták előtt még jórészt ismeretlen, emiatt nincs tömeg, nincs drágaság, és az egész olyan emberi.

1410 méter magasan

Fotó: Forrás: Golte

Golte autóval nem elérhető, ettől olyan izgalmas. A megközelítése ®ekovec falucska felől a helyi úton lehetséges, egészen a kabinos felvonó aljáig. Itt van lehetőség parkolásra, és nem is kell annyira sietni a csúcsra, hiszen a helyi diópálinkát érdemes megkóstolni akkor is, ha még nem fagytak át a csontjaink.

A hegytetőn úgyis 8-10 fokkal hűvösebb lesz. A feljutásban a kabinos felvonó nyújt segítséget, ami egyszerre 56 embert tud szállítani. A felvonó reggel 8 és este 8 óra között óránként indul, és 8 perc alatt érkezik fel az 1410 méteres magasságú Medvedjak állomásra. Itt már hotel, étterem, bár és gyönyörű kilátás várja a kirándulni és síelni vágyókat.

Síléc, túrabakancs és bicikli egy helyen

Itt található az ország leghosszabb sífelvonója is, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező hegyekre. A Golte Hoteltől indulnak a további ülős és húzóliftek, amelyek érdekessége annyi, hogy amíg a téli időszakban a sílécet pakolják rá, addig a hómentes időszakban az elektromos kerékpárokat.

Ezekben a járgányokban elsőre nincs semmi rémisztő, hiszen biciklizni a legtöbben tudunk. Egy kis emelkedő? Ugyan belefér. Gondolnánk… Amikor aztán megérkeznek a bukósisakok, és a profi segítők biciklit választanak az embernek – méret szerint, itt is van S-től XL-ig – ott már jelentkezhet egy kis aggodalom.

Elmondják, hogyan indul, mikor mit kell nyomni, merre kell kapcsolni, és külön felhívják a figyelmet arra is, hogy lejtmenetben ne nyomj TURBO-t! Senki ne akarja tudni, hogy miért, de eláruljuk: csúnya bukfenc a vége, a biciklivel együtt…

A kerékpár egyébként éppen azt könnyíti meg, hogy a nehéz hegyi szakaszokon is mindenki – nemtől, kortól függetlenül – kényelmesen tudjon végigtekerni. Így, ha a kipróbálás után uraljuk a járgányt, és van biztonságérzet, bátran neki lehet vágni a különböző túraútvonalaknak. Aggodalomra nincs ok, hiszen pont, mint a síelők, a biciklizők is megpihennek, erre pedig remek támpontok a hütték, ahová eső elől is be lehet menekülni.

Visočnik-farm, ahol minden házi és friss

Érdemes eltekerni néhány helyi farmra is. A Savinja-völgyben található Visočnik-farm nemcsak helyi ételeket és italokat kínál, hanem szálláshelyet is. A családi ökogazdaságban, alpesi környezetben nevelkedett háziállatok tejéből készítenek joghurtot, aludttejet, sajtokat, de kolbászféléket is.

A szlovén konyha jellegzetes ízeit ezeken a farmokon lehet a legjobban megismerni. Nem szabad kihagyni az igazi szlovén poticát, az édes tésztát, melyet nyolcvanféle töltelékkel készíthetnek, és a bodzaszörpjük is egészen más, mint amit mi megszoktunk. A lekvárokról nem is beszélve, hiszen még gyermekláncfűből is készítenek.

Aki a magyaros, olaszos vagy épp osztrák ízeket kedveli, annak a szlovén húsételek és desszertek is ízleni fognak, ugyanis a szlovén konyha főleg ezeket a hatásokat ötvözi. Borban nem erősek, de sörben igen, így a pivo-választék jelentős.

Nemzeti park és alpesi kert

Fotó: Forrás: Golte

Ha még magasabbra merészkednénk, akkor ott, az Alpok csúcsai közt a Golte nemzeti parkban találjuk magunkat. A parkon át több mint 100 kilométernyi kijelölt túraösvény vezet, amely kifejezetten ősszel és tavasszal gyönyörű színekben pompázik.

Ha szerencsénk van, medvével nem találkozunk – bár számos tábla jelzi, hogy alig pár méterre tőlünk már medve- és szarvasveszély van – de összeakadhatunk akár az etruszk cickányokkal, amelyek a világ egyik legparányibb és legaranyosabb rágcsálói.

A túra során nem érdemes kihagyni az alpesi virágoskertet sem. Az 1400 méteren lévő – ez Európában az egyik legmagasabban fekvő – zárt alpesi kertben gondosan őrzött, tipikus alpesi növényekkel lehet ismerkedni. A több száz faj tudnivalóját táblácskák jelzik, és amikor épp kiérünk a fák sűrűjéből, akkor páratlan kilátás tárul elénk az Alpok végtelenségére.

A hegyi ösvények nem túl meredekek, ezért a család idősebb tagjainak sem megerőltetőek. Utána pihenés címszóval megállhatunk csónakázni a hegyek közt megbújó tengerszem vízén, de a bátrabbak siklóernyőzni, falat mászni vagy épp zipliningolni is mehetnek.

Utóbbi talán magyarázatra szorul, bár sokan ismerik a drótkötélpályán való átcsúszást egyik oldalról a másikba. Azt jó tudni, hogy egy csúszás sosem elég, mert az ember először még a biztonságra figyel, utána pedig már a táj varázsolja el.

A bocik mellett sem lehet elmenni…

Fotó: Forrás: Golte

…legalábbis szó nélkül semmiképp. A helyiek úgy tartják, hogy van egy úgynevezett bociturizmus. Ez inkább nyár elejére jellemző, amikor még nincs nagyon meleg, az emberek csak kirándulni akarnak. Na meg ismerkedni a tehenekkel.

Az állatok alpesi legelőkre történő fel- és lehajtása nem csak az osztrákoknál számít hagyománynak. Kora nyáron, pünkösd környékén a pásztorok és gazdák felhajtják az állatokat a havasi legelőkre, ahonnan a legtöbb esetben szeptember közepén térnek vissza a völgybe.

Egy íratlan tehénkódex itt is érvényes, hiszen ezekkel a látszólag kedves bocikkal illik óvatosnak lenni. Ha kutyával vagyunk, vezessük pórázon, de ha a tehén támadni készül, engedjük el. Soha ne közelítsük meg a borjakat, ne próbáljuk őket megsimogatni, ne sétáljunk be közéjük és az anyjuk közé se! Közlekedjünk a közelükben halkan és nyugodtan. Így, ha barátságba nem is kerülünk velük, de egy jó fotót mindenképp készíthetünk.

Téli álom

Fotó: Forrás: Golte

Annak ellenére, hogy ez az egyik a legkisebb szlovén sípálya, a Golte Síközpontot mégis az egyik legszebb síközpontnak tartják Szlovéniában. Golte síterepe 15 km hóágyúzható sípályát kínál az ide utazóknak, amely a szállodából kilépve azonnal elérhető.

Bár versenyeket is rendeznek, azért elsősorban az amatőr sportolókért vannak. Különböző sícsomagokat kínálnak: nyitó és záró időszakra, hétvégére, téli főszezonra és a kiemelt ünnepi időszakra is.

A csomagok tartalma rendszerint a félpanziós ellátás, a korlátlan sífelvonó-használat, a síbérlet, a sítároló használata és belépő a wellnesscentrumba, ahol szabadtéri medence, fedett jakuzzi, szaunák és tibeti meditáció is van. Lehetőség van síiskolában oktatásra is, ezekre is különböző kedvezmények vannak. Az árak 69–110 euróig alakulnak egy főre nézve éjszakánként, és persze időszaktól függően. 

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!