A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szlovénia: Túra a szomszédos meseországban

Ha Alpok, akkor a magyarok többségének Ausztria, esetleg Svájc és Franciaország ugrik be róla. Pedig az Eurázsiai-hegységrendszer ezen része nyolc országot érint, többek között Szlovéniát is. Ennek előnye pedig, hogy itt van egy ugrásra, gyönyörű és még olcsó is. A Budapesttől négy óra alatt elérhető Golte régió a négy évszak minden napján tökéletes kikapcsolódást nyújt.

Fotó: Forrás: Golte

Túl a Bledi-tavon

Szlovénia szépségét már a királyi családok is felismerték, akik előszeretettel vakációztak a festői Bledi-tó partján, de Szlovénia nem csak ebből áll: érdemes felkeresni a nem messze fekvő Skocjan és Postojna cseppkőbarlangok lélegzetelállító föld alatti tavait és kőképződményeit is.

Vagy kihagyhatatlan a nyolcszáz éves Predjama-kastély, amely mögött még egy titkos barlangrendszer is húzódik. Ha pedig feljebb menne az ember, akkor ott van Mozirje városa, és felette Golte, mely egy igazi sí- és turistaparadicsom.

Budapestről autóval – száguldás nélkül – négy óra alatt elérhető, de ha ötre csúszik, még akkor sem nagy távolság. Ez a mindössze kétmillió lakosú kis ország a magyar turisták előtt még jórészt ismeretlen, emiatt nincs tömeg, nincs drágaság, és az egész olyan emberi.

1410 méter magasan

Fotó: Forrás: Golte

Golte autóval nem elérhető, ettől olyan izgalmas. A megközelítése ®ekovec falucska felől a helyi úton lehetséges, egészen a kabinos felvonó aljáig. Itt van lehetőség parkolásra, és nem is kell annyira sietni a csúcsra, hiszen a helyi diópálinkát érdemes megkóstolni akkor is, ha még nem fagytak át a csontjaink.

A hegytetőn úgyis 8-10 fokkal hűvösebb lesz. A feljutásban a kabinos felvonó nyújt segítséget, ami egyszerre 56 embert tud szállítani. A felvonó reggel 8 és este 8 óra között óránként indul, és 8 perc alatt érkezik fel az 1410 méteres magasságú Medvedjak állomásra. Itt már hotel, étterem, bár és gyönyörű kilátás várja a kirándulni és síelni vágyókat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 11. számának 60. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!