Szilvás gombóc helyett
A Padlás című musical óta tudjuk, hogy a szilvás gombócnak is van lelke, ezért ezúton kérünk elnézést tőle, hogy nem őt választottuk az októberi desszertnek. Viszont nagyon hiszünk a szilvában, gyors elkészíthetősége miatt imádjuk a pitét, az édes ízeket pedig még ennél is jobban! Ezért következzék az omlós szilvás pite receptje!
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 3 dkg őrölt, pirított mogyoró, 12 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 2 teáskanál habtejszín, 1 csipet só, 6-8 db durvára vágott, pirított mogyoró
A töltelékhez: ½ kg szilva, 5 dkg kristálycukor, 1 csapott mokkáskanál fahéj, 2 teáskanál kukoricakeményítő, 5 dkg őrölt, pirított mogyoró, 3 dkg porcukor
Elkészítés: Ha nem is szoktad, most érdemes átszitálni a megadott mennyiségű lisztet. Add hozzá a porcukrot, a sót, az összetört mogyorót és az apró kockára vágott vajat. Kézzel morzsold el. A tojássárgáját keverd el a tejszínnel, és dolgozd a tésztához. Gyárts gombócot, rejtsd fóliába, és mehet is hűtőbe pihenni 30 percre.
A töltelékhez magozd ki a szilvákat, vágd őket negyedekre, rakd a kristálycukorral lábosba, és pár perc alatt főzd össze. Ha kissé kihűlt, rúdmixerrel pépesítsd. A keményítőt 2 teáskanál hideg vízzel elkeverve add a szilvapüréhez, és forrald újra össze.
A sütőt 175 fokra melegítsd elő, a kis méretű tepsit sütőpapírral béleld.
A tésztát 2/3 – 1/3 arányban válaszd ketté. A nagyobb tésztarészt nyújtsd ki úgy, hogy a tepsi oldalaira is jusson belőle.
Az őrölt, pirított mogyorót keverd el a porcukorral. A keverék felével szórd meg a tepsibe terített tésztalapot, kend rá a közben kihűlt szilvatölteléket.
A tetejét hintsd meg a maradék darált mogyoróval, a félretett tésztából pedig csipkedj apró darabokat, és szórd rá á a szilvatöltelékre. A félretett mogyorószemekkel bombázd a pitédet. 30-35 perc alatt aranyszínűre sül.
Még nincs hozzászólás