A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szigetvilág bátor utazóknak

Madeira és az Azori-szigetek azoknak valók, akik látni akarják, hogyan fér el egy-egy kis földdarabon a világ majdnem valamennyi tája és szépsége. Egyes szigetei sivatagosak, de Madeira fölött havas csúcsok szikráznak, míg a félelmetesen vad és kopár hegyek másik, szelídebb oldalán trópusi erdők várnak ránk. És a Föld minden virága. Gyümölcse.

Fotó: Shutterstock.com

Ezeket a szigeteket már régen felfedezték. A szenvedélyes utazók már évszázadokkal ezelőtt tudták, hogy meg kell látogatniuk az Atlanti-óceán e semmi máshoz nem hasonlítható csodáit. Jártak erre a Római Birodalom hajói, a vikingek, majd 1425-ben a portugálok kezdték benépesíteni – a szigetek mai napig Portugáliához tartoznak. A hódítók parasztokat toboroztak odahaza, de nagy számban hurcoltak be afrikai rabszolgákat is.

Később, a jelentős hajósnemzetek mind erős nyomot hagytak itt, a hollandok, franciák és különösen az angolok. Ez utóbbiak az 1600-as évektől szinte társnemzetként élnek a szigeteken, tud is mindenki angolul, öreg s fiatal.

Bár nem igaz, hogy Madeira és az Azori-szigetek a semmi közepén lennének, ahhoz elég messze vannak, hogy elcsodálkozzunk, még így is mennyi magyar emléket találunk. Madeira egyik első, tengerészből lett lakóját Pálka Györgynek hívták, 1542-ből származó sírja megvan még a funchali temetőben.

1860-ban és 61-ben Erzsébet királynő, Sziszi hónapokat töltött Madeirán, hazatérve aztán az egész Monarchiában elterjesztette a szigetek varázslatosságának hírét. Itt hunyt el 1922-ben az utolsó magyar király IV. (Boldog) Károly.

Mára heti több közvetlen repülőjárat köti össze a szigetet és Budapestet.

Madeira az erősek szigete

Fotó: Shutterstock.com

Madeirához erő kell, nemcsak fizikai, hanem lelki is. Mondhatni, bátorság. Persze, a mindent jobban tudó, mindenben kötekedők megkérdezhetik, ugyan, mire kell bátorság egy alig 60 kilométer hosszú, a partokon autópályákkal övezett szigeten, aminek két legtávolabbi pontja között nincs egyórányi távolság?

Nos, rögtön a főváros, Funchal szeles repülőterén a leszálláskor, vagy a város fölött elhúzó kötélpálya kabinjában érezzük először torkunkban dobogni a szívünket, de legkésőbb a közeli Cabo Giráo-sziklán túlnyúló üvegerkélyén, ahol 580 méterre alattunk mormol az óceán.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 11. számának 54. oldalán!)

Címkék: ronaldo, santa maria, madeira, azori-szigetek, jardim botánico da madeira, montana do pico, ponta delgada

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!