A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szenvedélyek viharában

A művészi alkotások romantikagerjesztő hatásai - ez volt ennek a Ridikül adásnak az alcíme, de talán az emésztő tűz, a belső lángolás is lehetett volna

Fotó: Thinkstock

Szenvedély: nagyon heves, szinte ellenállhatatlan erővel megnyilvánuló, kirobbanó érzelem; indulat, illetve az egész lelki életen elhatalmasodott tartós vágy, törekvés. (Magyar Értelmező Szótár)

„Az emberi szenvedély megszámlálhatatlanul sokféle, mint a tenger fövenyének homokszemei, egyik sem hasonlít a másikhoz, és – az alantasak csakúgy, mint a magasztosak – eleinte engedelmeskednek az embernek, csak később válnak félelmetes zsarnokaivá." (Gogol)

A könny nem csak víz

…hanem elektroliteket és majd' nyolcvanféle különböző proteint tartalmaz. A könnyzacskók a felső szemüregben termelik a sós cseppeket.  

Vita activa
„Az emberi lehetőségek kiteljesedésének egyik módja a vita activa (tevékeny élet), amikor az ember önmagát a közösségi cselekvésben fejezi ki – figyelemmel követi társadalmi környezetének eseményeit, döntéseket hoz, belefolyik a közéletbe, érvel a meggyőződése mellett, hangoztatja a meggyőződését, még ha ez kényelme és jó híre rovására megy is." (Csikszentmihályi Mihály)

Romantika
Elnevezése a francia „roman” = regény szóból ered. A stílus a 18. századtól a 19. század végéig tartott, fő jellemzői a régi korok iránti érdeklődés, a művész személyének kiemelkedése, az egzotikum, a népköltészet és általában az érzelmek kultusza. Építészetét a történelmi múlt átvétele, a szimmetrikus, festői, középkori hangulatú épületek jellemzik, ilyen stílusú a londoni parlament épülete, és a neogótikus magyar Országház, Steindl Imre alkotása is.

Minden ember képes a sírásra. A fiúk és a lányok tizenhárom éves korukig egyforma gyakran sírnak. A tinédzserkort követően ez az arány jelentősen módosul. Egy felnőtt férfi évente hat-tizenhét alkalommal sír, míg egy nő képes akár harminc, sőt hatvannégy alkalommal is zokogni egy esztendőben. Természetesen az urak csak két-három percig szipognak, míg a hölgyek alaposan kisírják magukat, ez akár hat percen át is tarthat. És ez a zokogás sokkal drámaibb, szívettépőbb és hangosabb, mint a másik nem sírása – állítja Elisabeth Messmer professzor, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität szemklinikájának munkatársa.

Címkék: szerelem, könny, romantika, szenvedély

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!