Svéd tojás, francia sült, japán torta karácsonyra
Ahogy nálunk nem hiányozhat a hagyományos karácsonyi asztalról a halászlé és a töltött káposzta, a bejgliről már nem is beszélve, úgy a világ más országaiban is vannak tradicionális ünnepi fogások. Némelyikük meglepő, mások a lehető legegyszerűbbek, de mindenképpen érdemes kipróbálni azoknak a vállalkozó kedvűeknek, akik idén megkóstolnák más nemzetek kedvenc karácsonyi ételeit.
A svédek nem csinálnak nagy gondot a karácsonyi terített asztalból. Leginkább svédasztalt állítanak össze, amelyet ők julbord-nak neveznek. Erre tesznek többféle hideg falatkát, például sonkaszeleteket, húsgombócokat, kenyeret, sajtot és desszertet. Itt kap helyet a kaviárral töltött tojás, de készítik koktélrákkal is. Gyakran csak a félbevágott főtt tojásokra teszik a kaviárt és a koktélrákot.
Kaviárral töltött tojás
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 üveg vörös halikra
- fél fej lila hagyma
- 4 evőkanál majonéz
- 3-4 csipet só
- petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítése:
- Főzzük a tojásokat keményre.
- A megpucolt tojásokat vágjuk félbe, és vegyük ki a sárgájukat egy tálkába.
- A tojássárgáját törjük össze villával, majd szórjuk meg sóval, a lereszelt lila hagymával, és keverjük hozzá a majonézt.
- Töltsük vissza a fehérjékbe a tojássárgáját. Érdemes habzsákot használni, mert azzal sokkal látványosabb lesz a végeredmény.
- Tegyünk a tojások tetejére egy kiskanál kaviárt, majd díszítsük petrezselyemzölddel.
Japán epres tejszínhabos torta
A japánok kicsit másképp ünneplik a karácsonyt. Bár karácsonyfák és egyéb karácsonyi díszek nem jellemzőek rájuk, azért a diszítésben a fényfüzérekkel, az asztalnál az ételekkel ünnepelnek. A karácsonyi ételeik talán a legszokatlanabbak a világon, mert a gyorséttermi ételeket teszik az asztalra, vagy épp egyenesen ilyen vendéglátóhelyeken ünnepelnek.
Kedvencük az a bizonyos ’vödrös’ panírozott csirke és pizza. De van az asztalukon burgonyasaláta, és nem utolsósorban desszert is. Az epres-tejszínhabos torta a legnépszerűbb.
Hozzávalók:
- 300 g eper
- 65 g liszt
- 6 evőkanál cukor
- fél csomag sütőpor
- 3 tojás
- 3 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál víz
- 1 teáskanál méz
- fél teáskanál vaníliaaroma
- fél liter habtejszín
- 7 evőkanál porcukor
Elkészítése:
- Válasszuk szét a tojásokat, és egy nagyobb tálba tegyük a sárgákat.
- A tojások sárgájához keverjünk 3 evőkanál cukrot, mézet, olajat és a vaníliaaromát. Keverjük addig, amíg halványsárga és kissé habos lesz.
- Egy nagyobb tálba öntsük bele a tojások fehérjét, és habverővel verjük kemény habbá. Közben fokozatosan adagoljunk bele 3 evőkanálnyi cukrot. Akkor jó, ha nem jön ki az edényből a hab.
- A tojáshab felét keverjük óvatosan a tojássárgás keverékhez.
- Szórjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük össze.
- Adjuk hozzá a maradék tojásfehérjét is, és – szintén – óvatosan keverjük össze.
- Öntsük két 15 centi átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába, és 170 fokon süssük 15-20 percet. Akkor kész, ha a tésztába szúrt hústűn nem marad semmi.
- Öntsük keverőtálba a tejszínt, adjuk hozzá a porcukrot, és verjük addig, amíg kemény tejszínhab lesz belőle.
- A kihűlt tortalapra kenjük rá a tejszínhab felét, majd erre tegyünk felszeletelt epret.
- Tegyük rá a másik tortalapot, és a maradék tejszínhabbal kenjük meg a torta tetejét és az oldalát.
- Borítsuk szeletelt eperrel a torta oldalát, a tetejét egész eprekkel díszítsük.
Francia báránysült
Ez az étel olyan, mint nálunk például a húsleves. Ahány ház, annyiféle módon készítik, pontosabban annyiféle módon fűszerezik. Egy biztos, bármely változatát érdemes kipróbálni. Tálalhatjuk steak-burgonyával, de salátával is. Ha marad, kiváló szendvicstöltelék lesz belőle.
Hozzávalók:
- 1 báránycomb
- 1 fej fokhagyma
- 2 teáskanál só
- fél teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 2 dl olívaolaj
Elkészítése:
- A meghámozott fokhagymagerezdeket vágjuk kétfelé.
- A combba egy hegyes és éles késsel szúrjunk bele, és ebbe tegyük a fokhagymagerezdeket. A hús minden oldalát tűzdeljük meg alaposan.
- Az olívaolajba keverjük bele a fűszereket és a sót is, majd ezzel alaposan kenjük be a hús minden oldalát, és tegyük tepsibe.
- Forrósítsuk fel a sütőt 220 fokra. Tegyük be a húst, és süssük 15-20 percig, amíg kérget kap.
- Csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra, és süssük 45-50 percig.
- Felszolgálás előtt letakarva pihentessük még 10 percet.
Még nincs hozzászólás