A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Svéd tojás, francia sült, japán torta karácsonyra

Ahogy nálunk nem hiányozhat a hagyományos karácsonyi asztalról a halászlé és a töltött káposzta, a bejgliről már nem is beszélve, úgy a világ más országaiban is vannak tradicionális ünnepi fogások. Némelyikük meglepő, mások a lehető legegyszerűbbek, de mindenképpen érdemes kipróbálni azoknak a vállalkozó kedvűeknek, akik idén megkóstolnák más nemzetek kedvenc karácsonyi ételeit.

Fotó: Shutterstock.com

A svédek nem csinálnak nagy gondot a karácsonyi terített asztalból. Leginkább svédasztalt állítanak össze, amelyet ők julbord-nak neveznek. Erre tesznek többféle hideg falatkát, például sonkaszeleteket, húsgombócokat, kenyeret, sajtot és desszertet. Itt kap helyet a kaviárral töltött tojás, de készítik koktélrákkal is. Gyakran csak a félbevágott főtt tojásokra teszik a kaviárt és a koktélrákot.

Kaviárral töltött tojás

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 üveg vörös halikra
  • fél fej lila hagyma
  • 4 evőkanál majonéz
  • 3-4 csipet só
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítése:

  1. Főzzük a tojásokat keményre.
  2. A megpucolt tojásokat vágjuk félbe, és vegyük ki a sárgájukat egy tálkába.
  3. A tojássárgáját törjük össze villával, majd szórjuk meg sóval, a lereszelt lila hagymával, és keverjük hozzá a majonézt.
  4. Töltsük vissza a fehérjékbe a tojássárgáját. Érdemes habzsákot használni, mert azzal sokkal látványosabb lesz a végeredmény.
  5. Tegyünk a tojások tetejére egy kiskanál kaviárt, majd díszítsük petrezselyemzölddel.

Japán epres tejszínhabos torta

Fotó: Shutterstock.com

A japánok kicsit másképp ünneplik a karácsonyt. Bár karácsonyfák és egyéb karácsonyi díszek nem jellemzőek rájuk, azért a diszítésben a fényfüzérekkel, az asztalnál az ételekkel ünnepelnek. A karácsonyi ételeik talán a legszokatlanabbak a világon, mert a gyorséttermi ételeket teszik az asztalra, vagy épp egyenesen ilyen vendéglátóhelyeken ünnepelnek.

Kedvencük az a bizonyos ’vödrös’ panírozott csirke és pizza. De van az asztalukon burgonyasaláta, és nem utolsósorban desszert is. Az epres-tejszínhabos torta a legnépszerűbb.

Hozzávalók:

  • 300 g eper
  • 65 g liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál víz
  • 1 teáskanál méz
  • fél teáskanál vaníliaaroma
  • fél liter habtejszín
  • 7 evőkanál porcukor

Elkészítése:

  1. Válasszuk szét a tojásokat, és egy nagyobb tálba tegyük a sárgákat.
  2. A tojások sárgájához keverjünk 3 evőkanál cukrot, mézet, olajat és a vaníliaaromát. Keverjük addig, amíg halványsárga és kissé habos lesz.
  3. Egy nagyobb tálba öntsük bele a tojások fehérjét, és habverővel verjük kemény habbá. Közben fokozatosan adagoljunk bele 3 evőkanálnyi cukrot. Akkor jó, ha nem jön ki az edényből a hab.
  4. A tojáshab felét keverjük óvatosan a tojássárgás keverékhez.
  5. Szórjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük össze.
  6. Adjuk hozzá a maradék tojásfehérjét is, és – szintén – óvatosan keverjük össze.
  7. Öntsük két 15 centi átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába, és 170 fokon süssük 15-20 percet. Akkor kész, ha a tésztába szúrt hústűn nem marad semmi.
  8. Öntsük keverőtálba a tejszínt, adjuk hozzá a porcukrot, és verjük addig, amíg kemény tejszínhab lesz belőle.
  9. A kihűlt tortalapra kenjük rá a tejszínhab felét, majd erre tegyünk felszeletelt epret.
  10. Tegyük rá a másik tortalapot, és a maradék tejszínhabbal kenjük meg a torta tetejét és az oldalát.
  11. Borítsuk szeletelt eperrel a torta oldalát, a tetejét egész eprekkel díszítsük.

Francia báránysült

Fotó: Shutterstock.com

Ez az étel olyan, mint nálunk például a húsleves. Ahány ház, annyiféle módon készítik, pontosabban annyiféle módon fűszerezik. Egy biztos, bármely változatát érdemes kipróbálni. Tálalhatjuk steak-burgonyával, de salátával is. Ha marad, kiváló szendvicstöltelék lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 1 báránycomb
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 2 dl olívaolaj

Elkészítése:

  1. A meghámozott fokhagymagerezdeket vágjuk kétfelé.
  2. A combba egy hegyes és éles késsel szúrjunk bele, és ebbe tegyük a fokhagymagerezdeket. A hús minden oldalát tűzdeljük meg alaposan.
  3. Az olívaolajba keverjük bele a fűszereket és a sót is, majd ezzel alaposan kenjük be a hús minden oldalát, és tegyük tepsibe.
  4. Forrósítsuk fel a sütőt 220 fokra. Tegyük be a húst, és süssük 15-20 percig, amíg kérget kap.
  5. Csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra, és süssük 45-50 percig.
  6. Felszolgálás előtt letakarva pihentessük még 10 percet. 

Címkék: karácsonyi ételek, kaviárral töltött tojás, japán epres tejszínhabos torta, francia báránysült

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!