A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Stresszes? Legyen hobbija!

A stressz bizonyos fokig a javunkat szolgálja, hiszen a megszokottnál nagyobb fizikai vagy szellemi erőpróbák idején megsokszorozza az erőnket, megnöveli a teljesítőképességünket. Ám a kóros formája már rombol.

Fotó: Thinkstock

Ha az új kihívásokat az életünket megnehezítő akadályokként fogjuk fel a „dolgom van ezzel a problémával” tudat helyett, ne csodálkozzunk, ha az állandó döntéskényszer, a kapkodás, és a folytonos őrlődés szép lassan kizsigereli a szervezetünket, és bekopogtatnak ajtónkon a kellemetlen tünetek.

Franz Alexander, aki a pszichoszomatikus orvoslás megalapítójaként lett világhírű, hét klasszikus pszichoszomatikus betegséget sorol fel, melyeknek a stressz hatására áldozatul eshetünk.

1. Peptikus fekély, gyomor-nyombélfekély
2. Fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség (idült, fekélyes vastagbélgyulladás)
3. Magas vérnyomás
4. Neurodermatitisz (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség)
5. Asztma (krónikus légúti gyulladás)
6. Reumás artritisz (izületi gyulladás)
7. Tirotoxikózis (pajzsmirigytúltengés)

Már egyes tünetek – leggyakrabban az alvászavarok, a heves szívdobogás, a gyakori fejfájás és az állandósuló levertség – is figyelmeztetnek rá, hogy ideje tennünk valamit önmagunkért. A jó stressztűrő képességgel megáldott embereknek általában vannak örömet adó hobbijaik, szokásaik, és tisztában vannak azzal, miként adják ki magukból a feszültséget.

Elképzelhető, hogy ezt már a családból hozták, ahol azt látták, hogy a gondok nem jelentenek bevehetetlen várat, emellett családtagjaik is odafigyeltek magukra és az egészségünkre. Az utóbbi már csak azért is fontos, mert stresszre hajlamosító tényező lehet az életmódunk is, amely magába foglalja a táplálkozási, sportolási szokásainkat, a függőségeinket (alkohol, cigaretta), mint ahogy azt is, hogy mennyi időt szánunk a lazításra.

Fokozottan veszélyeztetettek leszünk például, ha a munkahelyi nyomás mellett rendszertelenül táplálkozunk, este pedig habzsolással vagy éppen alkohollal igyekszünk enyhíteni a felgyülemlett feszültséget. Ehelyett inkább kutassunk tudatosan olyan tevékenységek után, amelyekkel kiereszthetjük a fáradt gőzt egy nehéz nap végén!

(A szerző életmód-tanácsadó.)

Címkék: pszichoszomatikus betegségek, hobbi, stresszkezelés, franz alexander

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!