A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Street food otthon, avagy a jó lángos és gofri titka

Nem kell feltétlenül a Balatonig utazni ahhoz, hogy egy finom lángost együnk, bár kétségtelenül megvan a maga varázsa annak is. Mostanában divatosan street foodnak hívják azokat az ételeket, amelyeket régebben büfékben vagy talponállókban lehetett kapni. A választék is kibővült azóta gofrival, hamburgerrel, hot doggal és gírosszal, avagy kebabbal. Jól megférnek egymás mellett a palacsintával, fánkkal, kürtőskaláccsal, sült hallal vagy a sült kolbásszal. Mindezt akár otthon is ehetjük, mondjuk egy kerti mulatság közben. Mutatjuk a bevált és legjobb recepteket.

Fotó: Shutterstock.com

A gyors utcai ételek jellemzője amellett, hogy finomak, laktatóak, és nem kell hozzájuk evőeszköz, az, hogy egyszerű alapanyagokból készülnek. Nincsenek bonyolult eljárások és mutatványok. Azonban ha vendégeknek készítjük, tehetünk bele egy kis csavart is, hogy különlegesebb legyen.

Ha bármely nagymamát megkérdeznénk, biztosan lenne neki egy egyszerű és jól bevált, elronthatatlan lángosreceptje, amelyet a család nagyon szeret. Sokan bevetnek különböző fortélyokat, de a jó hír az, hogy nem kell hozzá semmi extra művelet, és néhány egyszerű hozzávalóból elkészülhet.

Egyetlen aranyszabály van: minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű. A feltét pedig nagyjából bármi lehet, amit a szem-száj megkíván. Bár részemről a sajtos-tejfölös változat bőven ellátva fokhagymával az igazi, de manapság trendi kiegészítő lett minderre a rukkolasaláta és néhány szem koktélparadicsom.

Elkészíteni nem csak a konyhában lehet, de akár parázs fölé is tehetjük a zsiradékkal teli lábast. Így a zsírszagot sem kell kiűzni a konyhából.

Lángos

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • fél teáskanál cukor
  • 3 dl langyos víz
  • olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:

  1. 1,5 dl langyos vízbe keverjük bele a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre felfutni.
  2. Egy tálba tegyük a lisztet, szórjuk hozzá a sót, majd a felfuttatott élesztőt.
  3. Fakanállal keverjük addig, amíg sima nem lesz a tészta, amelynek nagyon lágynak kell lennie, galuskatészta állagú az ideális.
  4. Tegyük félre, fedjük le tiszta konyharuhával, és kelesszük háromszorosára a tésztát.
  5. Egy széles lábasban annyi olajat vagy zsírt forrósítsunk fel, amennyi megtölti a háromnegyedéig.
  6. Vizes kézzel először lágyan egy gombócot formázunk, majd széthúzzuk laposra és vékonyra, és a forró olajba tesszük.
  7. Lefedve sütjük először, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük arany-barnára a másik felét.

Gofri

Fotó: Shutterstock.com

Aki tud palacsintát sütni, az gofrit is tud. Mi több, a receptje sem tér el nagyon a hagyományos palacsinta receptjétől. Előre is elkészíthetjük néhány órával a vendégek érkezése előtt, mert a hűtőben remekül eláll a nyers tészta, és így frissen tálalhatjuk.

A feltétet pedig nem kell túlbonyolítani. Tegyünk vaníliával, citromhéjjal és cukorral felvert tejszínhabot a tetejére, és szórjuk meg bogyós gyümölcsökkel. Megbolondíthatjuk még egy gombóc vaníliafagyival is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál növényi olaj

Elkészítése:

  1. Egy nagy tálba tegyük bele a felvert tojást és a tej felét, majd keverjük alaposan össze.
  2. Szórjuk bele a lisztet, és keverjük csomómentesre.
  3. Fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet, és keverjük simára.
  4. Keverjük bele, szintén fokozatosan, a felolvasztott vajat, majd a vaníliaaromát is.
  5. A gofrisütő mindkét oldalát kenjük meg olajjal.
  6. Tegyünk a sütőlapra 2-3 evőkanálnyi tésztát, majd süssük 5-6 percig.

Gírosztál

Fotó: Shutterstock.com

A tésztakorongba csomagolt szaftos hús sokak kedvence. Több nemzet is készít egymáshoz nagyon hasonló változatot. A legjobb az, hogy minket nem köt semmilyen szabály, és választhatunk hozzá olyan húst, amilyet csak szeretnénk.

Ha kerti partira készítjük, akkor a legjobb, ha tálként szervírozzuk sült burgonyával és faszénen megpirított pitával.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecombfilé bőr nélkül
  • 6 pita

Hozzávalók a páchoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál borecet
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 dl görög joghurt
  • 2 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt fekete bors

Hozzávalók a salátához:

  • 50 dkg édes paradicsom
  • 2 kígyóuborka
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • fél csokor friss petrezselyemlevél

Hozzávalók az öntethez

  • 400 g görög joghurt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • fél teáskanál só

A pác elkészítése:

  1. Keverjük össze egy tálban alaposan a pác hozzávalóit.
  2. Tegyük bele a falatnyi darabokra szeletelt csirkecombokat és forgassuk össze.
  3. Pihentessük legalább három órát, de akár egy éjszakát is lehet hűtőben a hús.

Az öntet elkészítése:

  • 1. Egy tálba tegyük a joghurtot, és adjuk hozzá a többi hozzávalót.
  • 2. Alaposan keverjük össze, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.

A gírosz elkészítése:

  1. Kenjük be a faszén felett felforrósított tárcsát, és tegyük rá a pácolt csirkecsíkokat.
  2. Süssük 2-3 percig kevergetve úgy, hogy aranybarna legyen.
  3. Szedjük tányérra a húst, és tegyük mellé a felszeletelt és egy tálban összekevert zöldségeket.
  4. Öntsünk a húsra és a salátára is joghurtos öntetet.
  5. A pitákat faszén felett a rácson pirítsuk meg, majd vágjuk fel, és tegyük a tányér szélére.

Kürtőskalács

Fotó: Shutterstock.com

Ma már könnyedén beszerezhetünk kürtőskalács-készítő fákat, amelyekkel faszén felett süthetjük ropogósra ezt a finomságot. Ugyanakkor elkészíthetjük kisebb változatban a konyhai sütőben is a habrolókészítő hengerek segítségével.

Ez utóbbi esetben meg is tölthetjük édes tejszínhabbal a kalács közepét, miután fahéjas cukorba forgattuk, és úgy sütöttük ki. A hagyományos nagyságút forgathatjuk pisztáciába, dióba, mogyoróba vagy cukros kakaóba is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj + 10 dkg vaj a kenéshez
  • 2 dkg élesztő

Elkészítése:

  1. A tej felébe teszünk egy evőkanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. Egy tálba tesszük a lisztet, és beleütjük a tojásokat.
  3. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, tejet, cukrot és a felfuttatott élesztőt.
  4. Alaposan összekeverjük, majd keményre gyúrjuk.
  5. Félretesszük konyharuhával letakarva, és kelesztjük egy órán át.
  6. Lecsípünk a tésztából egymaroknyit, és belisztezett deszkán vékony hengert sodrunk belőle.
  7. Megkenjük a sütőfákat vajjal, majd rátekerjük szorosan a tésztahengereket, és végiggurítjuk a deszkán, hogy lapos legyen a tészta.
  8. Faszénparázson 10-15 perc alatt folyamatos forgatás mellett elkészül.
  9. Még forrón szórjuk meg fahéjas cukorral vagy apróra vágott magokkal. 

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!