A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Sopronhoz hűségesen

Ezekben a járvánnyal sújtott időkben már annak is örülhet az ember, ha lakóhelyétől pár száz méterrel arrébb sétálhat a kutyájával, utazhat a lakása és a munkahelye között, vagy kijuthat a városból. Külföldre menni szinte lehetetlen, vagy rengeteg utánjárást igényel. Ez az a pillanat, amikor egy kamasznak úgy beszélhetünk saját gyermekkorunkról, hogy érdekli és elhiszi szavainkat. Hogy milyen volt Sopronba vonatozni, mondjuk 35-40 éve, amikor már Tatabányánál marcona határőrök lapozgatták igazolványainkat. Mert a soproni "határsávba" utazáshoz belügyminisztériumi engedély kellett. Ausztriába átmenni legtöbbünk számára álom volt csupán.

Fotó: Shutterstock.com

Sopron, Kőszeg, Szombathely egyre közelebb vannak. Ahogy az M86-os és M85-ös épül, ezek a városok közel kerültek a fővároshoz és az ország más vidékeihez. Sopronba eljutni ma már nem hosszas gyötredelem, bár az utak építése még tart, és az M85-ös csak 2024-ben fogja elérni a határt. Talán a kocsinál is jobb lehetőség vonattal jönni. Az új vonatok tiszták, kényelmesek, semmi zsúfoltság, van rajtuk gyors internetkapcsolat, és hol a nyugodt tájat csodálva, hol telefonunkat nyomogatva frissen, kipihenten érkeztünk a városba.

Emlékek

Sopronról mindegyikünknek vannak emlékei, mert legtöbbünket elhoztak ide iskoláskorunkban. Aztán lehet, hogy annyira megtetszett a város, hogy felnőttként is visszatértünk néhányszor, vagy átutaztunk rajta, amikor a többi határátkelő bedugult. Annyi magyar fejében van, hogy Sopron kivételesen szép város, és azt is belénk vésték az suliban, hogy ez a ’A leghűségesebb város’, sőt, van, aki ezt még latinul is tudja: ’Civitas Fidelissima’. Hogy aztán mi milyen hűségesek vagyunk Sopronhoz, azt ki-ki kutassa a lelkében.

Már az első lépéseknél ki fog derülni, hogy Sopron nem olyan, mint legutoljára, és sokat változott. Mostani állapotát nem könnyű leírni. Hivatalosan hatvanezren lakják, gyakorlatilag százezren, mert sokan innen járnak – ha éppen átjárhatnak – Ausztriába dolgozni. Ezért a munkaidő kezdetén és végén a város hirtelen összeszűkül, hangos és forgalmas lesz, a füstölgő távolsági buszok nélkül is fullasztóan zsúfolt.

Napközben azonban olyan csend van a Belvárosban, különösen a várfalakon belül, hogy még egy harmadik emeleten beszélgető család szavait is jól halljuk az utcán, ha nyitott ablaknál társalognak. Ami változatlan: Sopronban jó lenni, nem akarjuk elkapkodni az élményt. Maradni akarunk. A csoda hatni kezd.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 4. számának 62. oldalán!)

Címkék: sopron, civitas fidelissima, fabricius-ház, sopron látnivalói, a hűsség városa, schreiner-ház, gambrinus-ház, lőverek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!