A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Soha ne add fel! Az önbizalom fejleszthető

Önbizalommal az ember nem születik. Nem hallottunk még önbizalomhiányos csecsemőről, sem az ellenkezőjéről. Nincs önbizalomgén, amelyet felmenőinktől öröklünk. Persze van az öröklésnek szerepe ebben is. Hiszen a sikeres családok azt örökítik utódaikra, hogy az életben kemény munkával sikeres lehetsz. Az ilyen családokban a gyerekeket arra nevelik, hogy bízzanak önmagukban. Ennek ellenére születhet ilyen családokba is félénk, szorongó idegrendszerű, bizonytalan gyerek. A család azonban képes őt is erősíteni.

Fotó: Shutterstock.com

A gyerekkor szerepe

Mert a család, a gyerekkor, a szülői szeretet ágyaz meg felnőttkori ambíciónknak, küzdeni tudásunknak, akaraterőnknek, végső soron sikereinknek, melyek talaján kialakul az önbecsülésünk. Bár felnőttkorban is szert tehet az ember önbizalomra. Erősítheti, növelheti önbecsülését, ha felveszik az egyetemre, ha elnyeri álmai állását, megerősítheti önbizalmát egy sikeres projekt, egy jó barát, egy kiteljesedett szerelem is.

Alapvetően azonban gyerekkorban dől el, hogy miként tekintünk önmagukra. Büszkén, vagy szégyenkezve. Sok szülő azt gondolja, hogy az állandó dicséret alakítja ki a gyermeki magabiztosságot, azonban ez közel sincs így. Az a dicséret, amely nem a teljesítményt díjazza, éppen hogy csökkenti a gyerek önbizalmát. Ugyanis arról győzi meg őt, hogy nem kell megküzdeni az anyai elismerésért. Nem kell teljesíteni az apai dicséretért. Bármit csinálhatok, a nagyinak biztosan tetszik. Minek hajtsam magam.

A teljesítmény értékéhez mért dicséret azonban valóban nagyon fontos. Miként az is, hogy mondjuk meg a gyereknek, ha valami nem sikerült nagyon jól, és tegyük hozzá, hogy semmi baj, legközelebb sokkal jobb lesz. Tudjuk, mert bízunk a képességeiben, a tehetségében, ügyességében. Végső soron bízunk benne. S ez a bizalom többet ér, mint a dicséret. Akkor neveljük őt jól, ha ezt egészen csöpp korától kezdve nemcsak megmondjuk neki, de viselkedésünkkel is ezt sugározzuk felé.

Elhisszük, hogy meg tudja csinálni. Tud egyedül kanállal enni, akkor is, ha először minden falat az ölében landol. Elhisszük, hogy tud ollóval vágni, fára mászni, biciklizni, úszni. Nem rögtön, de mindennap jobban. Egyedül is képes palacsintát sütni, hajat mosni. És így tovább. S ha nem sikerült? Nem baj. Mindent meg kell tanulni. Ha téved, ha ügyetlen, ha még nem képes rá, mondjuk azt neki.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 7. számának 22. oldalán!)

Címkék: önbizalom, siker, önbizalom hiány, kudarcok kezelése, sikerélmény, önbizalom fejlesztése, bántalmazott gyerekek, önbizalom teszt

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!