Slow Food - az ízek élvezete
Egyes becslések szerint a Föld lakosságának 70 százaléka allergiássá válhat a vegyszerek és adalékanyagok hatására, az olcsó tömegtermeléssel ugyanis egyre több nemes alapanyagot hagynak ki az élelmiszerekből.
Az Olaszországból indult Slow Food-mozgalom az egyes országok, régiók gasztronómiai hagyományai és a helyi élelmiszerek védelmében jött létre, még a nyolcvanas évek közepén. Civil szerveződésként megteremtette a gyorsétkezdei „fast food” alternatíváját, a „lassú”, kényelmes, hagyományos táplálkozáson alapuló étkezést. Kiemelten foglalkozik a helyi gasztro-kulturális értékekkel is az ízek megőrzése érdekében.
Összefogást hirdettek, és máig 159 országot tudtak maguk mellé állítani, köztük hazánkat is. Többek között Norvégiában, az USA-ban, Németországban vagy éppen Japánban is közösségbe szerveződtek a slow filozófia követői, és olyan területek is bekapcsolódtak a slow-ba, mint az utazás, a médiafogyasztás vagy a dizájn, de léteznek slow városok is. Magyarországon például Hódmezővásárhely nyerte el ezt a címet.
A mozgalom alappillére a biológiai sokféleség megőrzése, az eltűnés veszélyének kitett termények megmentése, a mezőgazdasági termelés, a helyi értékek és közösségek támogatása, az ahhoz kötődő turizmus, és az igényes étkezési kultúra elsajátítása. Fontos eleme a gyerekek tudatos nevelése, az élelmiszerek és ízek eredetének megismertetése, gasztronómiai érzékük fejlesztése.
Tippek a lassú konyhához
– Tervezzük meg előre, hogy mit fogunk főzni, így marad idő az alapanyagok átgondolt beszerzésére.
– Vásároljunk termelői piacokon, ezzel is támogatva a helyi termelőket.
– Az ételek elkészítésekor térjünk vissza a hagyományos eljárásokhoz, kerüljük a levesporokat és ízfokozókat.
– Hagyjunk időt a főzésre, élvezzük ki minden pillanatát, készítsünk finom ebédeket és vacsorákat a családunknak és a barátainknak.
– Főzzünk társaságban! A konyha remek beszélgetések színtere lehet.
– Csomagoljunk uzsonnát a gyereknek, így biztosak lehetünk abban, hogy jól megválogatott falatok jutnak a gyomrába.
Még nincs hozzászólás