A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Semjén Nóra: Ezt miért nem mondta nekem senki?

Hogyan nézett ki egy 40 éves nő 100 évvel ezelőtt, és hogy néz ki ma? Soha nem késő megváltoztatni a hozzáállásunkat a halálhoz, a klimaxhoz, a nőkhöz, csak hosszú út és nehéz - mondja Semjén Nóra színésznő, bábszínész, az Anyakivan csatorna alapítója. Nóra videóiban és a a helloklimax életmód csatornájának új interjújában is kendőzetlenül mesél arról, hogy anyának lenni korántsem habos torta. A beszélgetés szerkesztett változatát olvashatjátok.

Fotó: Facebook

S. N.: Gyakran fordult elő velem, amikor kicsi volt az első gyerekem, hogy feltettem a kérdést: ezt miért nem mondta el nekem senki? Ez egy világméretű átverés, amelyről nem szólt senki, kezdve a testeden történő változásokról a terhesség végén, amikor megijedsz a saját nemiszervedtől, vagy a szoptatásról, amikor egyre több nehézség jön. Így fogalmazódott meg bennem, hogy annyira jó lenne, ha valaki tabuk nélkül beszélne az anyaságról!

Persze nekem sem volt hozzá bátorságom, meg akkor a Bábszínházban dolgoztam bábszínészként, és nem tudtam, hogy ez a kettő összefér-e. Jó szemmel néznék-e a színházban, ha én ilyenekről szabadszájúan beszélnék. Aztán a Covid előtt elvesztettem az állásomat, akkor azt gondoltam, eljött az idő, és kitettem az ominózus boros-jógás videót, ami 1,3 millió megtekintést szerzett három nap alatt.

– Számítottál rá? 

– Egyáltalán nem. A privát oldalamra tettem ki, poénból, a haverok szórakoztatására, a férjem vette fel telefonon. De egyszer csak elkezdett pittyegni a sok megtekintés. Nézem, 500 komment, 1000 komment, 200 megosztás, ezer megosztás, és egyszer csak elkezdtek jönni az üzenetek Kanadából, Amerikából. Három nap alatt egymillió felett lett.

– Mi volt benne? Nyilván az önazonosságod, a kendőzetlenül, tabuk nélküli megnyilvánulás…

– Az volt benne, hogy mindenki nagyon frusztrált, de tartja magát, és az én Kuss legyen!-emben benne volt mindenkinek a feszültsége, ami felgyülemlett az elmúlt három hónapban, és nagyon tudtak vele rezonálni. Egyszer kaptam egy sértő kommentet a ronda köntösömre. Kiraktam egy videót, amelyben a specko palacsintakészítési technikámat mutattam be, a kétserpenyőset, gondoltam, sok anyukának milyen hasznos lesz. Erre valaki odaírta, hogy mennyire igénytelen vagyok, hogy smink nélkül, köntösben vettem fel. 

De ki az, aki kisestélyiben csinálja reggel a palacsintát??? Készítettem is egy reakcióvideót, ami hatalmasat ment az Instán, elmondtam, hogy beszólás helyett legyél nekem hálás, mert legalizálom a normalitást, ilyenek vagyunk. És attól még lehetek jó nő, csak a valóságot mutatom egy olyan felületen, ahol az emberek elszoktak ettől.

– A bűntudatukat akarod csökkenteni azoknak, akik azt érzik, hogy nem tökéletes anyák, feleségek?

– Ez a célja az oldalamnak, érezzék, hogy nincsenek egyedül, és ez nem ciki. Lehet róla beszélni, nem kínos, más is ezt éli meg. Ez összetartozás-érzést is nyújt az anyáknak egymás között, és egy óriási fellélegzés.

– Milyen problémák miatt készítettél videót 40 után?

– Én nem érzem a koromat. Amikor a buszon hallom a 16 éves lányokat, hogy a pasikról beszélgetnek, én is oda akarok menni, bele akarok szólni. Imádom ezeket a csajos dolgokat, szeretek tanácsot adni, belefolyni. Ez rémisztő, attól félek, hogy 90 évesen is ez lesz, hogy az ember ugyanolyannak érzi magát.

– Én is azt gondolom, belül ugyanaz maradsz, csak a tested öregszik meg.

– Igen, de belenézel a tükörbe, és nézed, hogy ez ki? Mi történt velem? Ilyen értelemben nem érzek úgy változást, hogy most elmúltam 40. A ráncokat láttam először.

– Nincsenek is ráncaid…

– Merthogy járok botoxra, ezt sem titkolom, a botox nem szégyenletes dolog, hanem Isten ajándéka, egy csomó szörnyű tévhit van körülötte, pedig nem veszíted el a mimikád, semmi nem történik, csak ez a két borzalmasan mély ránc eltűnik. Tízperces beavatkozás négyhavonta, és pár évvel ki tudom tolni, hogy megerősödjenek a ráncok.

Anyukámnak előbb volt egy műtétje, mint hogy a klimaxon túljutott volna, és már akkor is elmúlt 50, így nem tudom, mire számítsak. Ez sem lenne szabad, hogy tabu legyen. Az anya-lánya kapcsolatokban nagyon fontos lenne, hogy erről is beszéljünk. Ahogy elmondod a lányodnak a menstruációt, a szexet, a védekezést, a terhességet és a szülést, ugyanúgy el kellene mondani a klimaxot is.

– Ha megjelennek az első tüneteid, erről is készítesz majd videókat?

– Simán, belefér. Ez is olyan, amivel mindenki tud azonosulni, aki benne van, de nem beszélünk róla.

– Viccesen kellene róla beszélni… Megérteni, elfogadtatni az állapotot.

– Szerintem mindenben van humor. Volt egy angoltanárom, miközben magyarázott, a bajusza izzadt, ő meg törölgette a bajuszát. Röhögtünk rajta, most már tudom, hogy ez is egy klimaxos tünet lehetett. Akkor viccesnek gondoltuk.

– A 15 és 10 éves gyerekednek beszélnél a klimaxról?

– Miért ne? Lilla pár napja kérdezte meg, hogy honnan jön a vér a menstruációkor? Rögtönöztem neki egy biológiaórát, a felénél elvesztette a fonalat, de ugyanígy a klimaxot is el lehetne mondani, ha érdekelné.

Ha már itt tartunk, érjünk körbe, a halál a legnagyobb tabunk. Amikor valaki megözvegyül, vagy meghal valakije, az emberek felszívódnak körülötte, nem tudják kezelni. A színházban egy kolléganőm hirtelen elvesztette a férjét, egyedül ült a büfében, és senki nem mert odamenni hozzá, mert nem tudták, mit mondjanak. Odaálltam elé: nem tudom, mit kell mondani, csak közhelyeket tudok, de itt vagyok. Mondd, hogy érzed magad, és miben tudok segíteni. És igazából ennyire volt szüksége.

Mi annyira rosszul közelítjük meg a halált társadalmilag. Azért rettegünk tőle, mert ennyire tabusítva van. Annyi minden változik csak a mi életünkben. Hogyan nézett ki egy 40 éves nő 100 évvel ezelőtt, és hogy néz ki ma? Soha nem késő megváltoztatni a hozzáállásunkat a halálhoz, a klimaxhoz, a nőkhöz, csak hosszú út és nehéz.

A helloklimax® program a prevenció, edukáció és támogatás érdekében indította el életmódcsatornáját. Az új adásokat, beszélgetéseket kéthetente kedden este 20 órától láthatják a nézôk a program Youtube csatornáján.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!