A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Segítség, ételallergiám van!

Egyre több gyermekről és felnőttről derült ki, hogy valamely ételre vagy annak bizonyos alkotóelemére allergiás. Nem egyszerű áttérni egyik napról a másikra például egy gluténmentes étrendre, ha előtte péksütemény volt a reggeli mindennap, és kenyér járt még a főételek mellé is. De ugyanilyen helyzetbe kerülhetnek azok is, akik a tojásra vagy éppen a mogyorófélékre érzékenyek.

Fotó: Shutterstock.com

Azoknak sem könnyű változtatni a napi étkezési rutinjukon, akiket csak átmenetileg ítélt az orvosuk mentes diétára, esetleg önként döntöttek úgy, hogy étrendjükből kihagynak az allergizáló vagy bármilyen gyulladást keltő alapanyagokat. Ugyanakkor némi szervezéssel, odafigyeléssel és nem utolsósorban nyitottsággal egészen könnyedén vehetjük ezt az akadályt.

Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza az átállás – legyen szó bármilyen diétáról vagy étrendről –, először fejben szükséges rendbe tenni, pontosabban elfogadni a helyzetet. Érdemes azt szem előtt tartani, hogy mit ehetünk, ahelyett hogy sajnálnánk magunkat, és siratnánk néhány ételt.

Igazából egy izgalmas gasztronómiai kaland kezdődik az életünkben, amelyben sok különleges és kellemes ízélmény vár ránk. Légy nyitott az új alapanyagokra és ízkombinációkra, mert biztosan lesznek majd új kedvenceid. Az is garantált, hogy a megengedett alapanyagokból finom és változatos ételeket lehet készíteni, még akkor is, ha épp egy szigorú AIP (autoimmun protokoll) diétát kell követned. Csupán kreativitás kérdése, hogy mi kerül a tányérodra.

Ehhez pedig számtalan módon kaphatsz segítséget akár az interneten, akár a könyvesboltokban elérhető speciális szakácskönyvekből. Mi több, főzőkurzusokra is beiratkozhatsz, ahol megtanítják neked a mentes konyha titkait és fortélyait. Végül is mennyivel kellemesebb és szórakoztatóbb úgy gyógyulni, hogy közben fejedelmi fogásokat tálalsz!

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2025. évfolyama 1. számának 31. oldalán!)

Címkék: ételallergia, vegetariánizmus, paleo étrend, vegán koszt, kesudiós zabtej, gombával töltött édesburgonya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!