A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Rózsás álmokat és rózsás csókokat!

Alsópetényben álmodta meg a Rózsavilágot Káli Betty, aki húsz éve él Nógrád megyében. Annak idején lovas kaszkadőr férjével vettek itt birtokot. A béri rózsák szirmaiból testet, lelket kényeztető wellness és gasztronómiai termékeket készítenek, kivonatok, cseppek, permetek, szirupok, szörpök, csatnik formájában. Wellness készítményeik a Designerwebshopban is elérhetők.

Fotó: Kaposvári Gréta

 -Textiltervezőként kerültél a rózsák vonzáskörébe. Több kreativitást találtál a rózsaszirmokból készült szépségápoló szerekben, gasztronómiai ínyencségekben, mint a textíliákban?

- Minden alkotótevékenységhez szükséges a kreativitás, inkább arról van szó, hogy mihez kapsz inspirációt, belső motivációt. Hét éve talált meg a rózsa téma, és teljesen beszippantott. Korábban belsőépítészeti projektekben vettem részt, fali- és bútorkárpitokat, függönyöket terveztem. A munkáimra jellemző volt, hogy visszanyúltam az ősi textiltechnikákhoz, a hímzéshez, a szövéshez.

A Szépalma Hotel bővítése kapcsán Szikszai Júlia belsőépítésszel dolgoztam egy közösségi tér díszítésén. Hagyományos ülőgarnitúra helyett dobozpárnákat terveztem a falfülkékbe a kalotaszegi hímzés motívumkincseivel. Ügyes kezeket kerestem itt Nógrád megyében, akik meghímzik a párnákat. Ennek kapcsán megismertem a nógrádi nők életét, láttam, hogy szükségük van munkavégzési lehetőségekre, közösségi motivációkra.

Megalakítottuk a Vidéki Női Életmód Programot, ami a háztáji gazdaságtól a kézművességen át a falusi turizmusig sok területet foglal magában. Szemléletfejlesztő programot indítottunk a környezetünkben lévő gyógynövények megismerésére, fürdőzsákokat, fürdőpárnákat készítettünk gyógynövényekből, kezdetben saját használatra. Amikor Bér polgármestere a falu szépítésére több mint 16 ezer tő rózsát ültetett a község különböző pontjaira, szinte adódott a lehetőség, hogy rózsás fürdőpárnát, rózsaszörpöt, rózsalekvárt készítsünk.

Fotó: Mikhel Róbert

- Helyi kistermelőkkel együttműködő nonprofit vállalkozásként született meg a Rózsavilág. Hogyan láttál neki a szakmai háttér megteremtésének, a termékfejlesztésnek?

- Mindenekelőtt elmélyedtem a rózsa kultúrtörténetében, amihez nagy segítségemre szolgáltak Géczi János egyetemi tanár könyvei. Sokan női szimbólumnak gondolják a rózsát, holott már az ókorban elsősorban férfi attribútum volt. A csodálatos rózsakertek az uralkodó hatalmát jelképezték, ami által közelebb kerültek az isteni minőséghez, a teremtőhöz.

Hiszem, hogy az életben nincsenek véletlenek. Egyik lépés jött a másik után. A rózsa projekt nem létezne, ha nem kapcsolódnak hozzá energiák, szereplők a béri polgármestertől a Vidék és Térségfejlesztéssel foglalkozó Alapítványon át a Szent István Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékéig.

Egy ismerősöm tanácsára az utcáról kopogtattam be az egyetemre, a tankszékvezető asszony lelkesen beleállt a Rózsavilág projektbe. Ők biztosítják a szakmai hátteret a tartósítószer-mentes technológiával. A termékfejlesztésben két irányvonalat követünk, a gasztronómiait és a wellness-t.

- Mitől számítanak különlegesnek, egyedinek a Rózsavilág termékei?

- Az ápolószereink, közérzetjavító termékeinek annyira tiszták, hogy ehetőek is. A speciális technológiával készült extraktumoknak keserű, fanyar íze van. Például a vadrózsás koncentrátumunk a rózsa jellegzetes natúr ízét hozza. A gasztronómiai termékeknél az élvezeti érték mellett törekszünk a rózsa gazdag beltartalmának megőrzésére is. Egyedi technológiát alkalmazunk, nem használunk tartósítószert és édesítőszert.

Az ayurvéda külsőleg és belsőleg is használható gyógyító növényként tekint a rózsára. A macerátum kivonattal készült termékeink nagyon népszerűek, sokan a kávéba, a teába is belecsöppentik. Mivel a rózsa a szerelem szimbóluma is, magától értetődik, hogy esküvőkön is jelen vagyunk a termékeinkkel, a nászszoba kellékeitől az üdvözlő italokon át a köszönő ajándékokig.

Fotó: Mikhel Róbert

- Nemrégiben új irányt kezdtél kidolgozni a gasztronómia területén Kollár János mesterszakáccsal. Milyen ételekkel, alapanyagokkal harmonizál a rózsa íze?

- Kollár János, a Náncsi néni vendéglője egykori konyhafőnöke szerencsére kísérletező alkat, ráadásul Nógrád megyei. A konyhai kísérletezések során azt tapasztaltuk, hogy egy leheletnyi rózsacseppel, dzsemmel vagy csatnival nagyon jól társíthatók a roston sült húsok és sajtok.

Közösen készítettünk egy ’fine dining’ sorozatot, aminek egy részét, a karácsonyi és farsangi menüt megismertettük az érdeklődőkkel a Facebookon, és a recepteket is közzé tettünk ingyenesen. Szeretnénk segítséget adni abban, hogy az ünnepi asztal még ünnepibb legyen családi, baráti közegben is. Hogy a ’fine dining’ ne csak a Michelin-csillagos éttermekben legyen elérhető, hanem azok számára is, akik a séf rózsavilágos iránymutatásait követik.

Például libamájhoz, halételekhez, a tenger gyümölcseihez is remekül illik a rózsa íze. Pezsgő alapú koktélokhoz, rozé borral, málnával ízesített bólékhoz is kiváló. Tervezzük, hogy a jövőben rózsás vacsoraesteket szervezünk különböző éttermekben, hogy az érdeklődők közelebb kerüljenek ehhez az ízvilághoz.

- Milyen irányban szeretnéd továbbfejleszteni a Rózsavilág termékkínálatát?

- A wellness-vonalon gondolkodom bővítésben, a közérzetjavító termékek terén. Hamarosan felépül a Rózsaház látogatóközpontja, ahol bemutatókat tervezünk, a rózsabokor-ültetéstől a szüretelésen át a feldolgozás folyamatáig szeretnénk megismertetni a rózsa téma gazdagságát.

- Miért csatlakoztál a Designerwebshophoz?

- A saját weboldalunk és más online felületek mellett fontosnak tartottam, hogy szélesebb körben is megjelenjünk a termékeinkkel, ez hozta a kapcsolódást a Designerwebshophoz. Egyelőre csak a wellness vonalat képviseljük itt, de hosszabb távon tervezzük a termékpaletta bővítését.

(x)

designerwebshop.hu oldalon válogathatsz a Rózsavilág csodálatos termékei közül.

Címkék: nógrád megye, designerwebshop, rózsavilág, vidéki női életmód program, bér, káli betty

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!