A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ridikül válogatás

POSZT hétvége Pécsett

Aki szerette a színes kavalkádot Pécs belvárosában, a Pécsi Országos Színházi Találkozón, annak érdemes a mostani hétvégére még terveznie, mert a színházi találkozó központja ismét a Széchenyi és a Séta tér, és persze maga a Pécsi Nemzeti Színház.

A falu rossza, Vörösmarty Színház
Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Nemcsak a versenyért érdemes elmenni, hanem a fesztiválprogramokért is, mert aki például ma jár arrafelé, az megnézheti a POSZT díszvendége, Halász Judit Radnóti-estjét. A Cooltour Caféban délután Jordán Tamás sztorizik majd, miközben terítékre kerül önéletrajzi könyve is, a Hátrametszés, este pedig már a Zsolnay Negyedben játsszák Molnár Piroskával a romance.com című vígjátékot. Pénteken este érdemes a színház körül sertepertélni, hátha a szerencse velünk van, és még bejutunk a Mohácsi testvérek előadására a versenyprogramban. A falu rosszát a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata játssza, Mohácsi János rendezésében. Egy másik versenyprogram-előadásért az Expo Centerig kell menni, ahol a Látszatéletet láthatjuk a Proton Színház színészeitől, Mundruczó Kornél rendezésében és Ruszó Lőrincné szerepében Monori Lilivel (Portréinterjúnk az 54-55. oldalon). Lazításként pedig lehet korzózni a színház és a Széchenyi tér között, esetleg benézni a POSZT hivatalos büféjébe, vagy a Szabadkikötőben alámerülni a Sardinellivel a pszichedelikus rockba. Szombat estére pedig kiderül, hogy kik lesznek a 2017-es POSZT-díjazottak.

POSZT PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

2017. június 17-ig

 

Eltáncolt vágy villamosa

Tennessee Williams világhírű drámáját, A vágy villamosát gondolta újra Dés László zeneszerző és Venekei Marianna koreográfus. A dráma balettváltozatának librettója közös munkájuk, és a premierrel most egy évek óta dédelgetett tervük válik valóra. A koreográfusnak ez az első egészestés munkája, Dés László pedig azt mondja, hogy talán ez a legjelentősebb mű, amit eddig írt. Kettejük vállalkozásából született meg ez a klasszikus balett elemeire épülő modern táncdráma, melynek zenei világágába a szimfonikus zenekar mellé egy jazz együttes hangzásvilágát is beleírta a zeneszerző. Blanche DuBois bukásának történetét meghagyták az 1940-es évek New Orleansában, úgy, hogy a színpadon kronológiában táncolják el a történetet, színváltozások nélkül. Egy térbe került az utca, az érkező villamos, és az elvesztett birtok. A Kowalski házaspár lakásában történtek pedig szó szerint a nézők orra előtt zajlanak majd a befedett zenekari árok tetején. Az öt főszereplővel, és a tánckarral elmesélt filmszerű előadásban időnként vissza-visszanézünk Blanche múltjába, egészen a drámai végkifejletig.

Venekei Marianna – Dés László: A vágy villamosa

Bemutató: 2017. június 17. 19.00, Erkel Színház

 

Különleges grafikai kiállítás

54 művész csaknem 100 alkotása, Brazíliától kezdve Nagy-Britannián át Lengyelországig. Ez a különleges grafikai kiállítás fél évszázad krakkói triennáléinak díjazott műveiből válogat, és itt lesznek a legfrissebb munkák is. Szóval együtt láthatók a nagy mesterek és a kísérletező fiatalok legkiválóbb alkotásai. A tárlat címe nemcsak a technika mesteri használatára utal, hanem arra a különös éleslátásra is, mellyel a grafikusok a világot szemlélik.

NAGY FELBONTÁS - A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé fél évszázada (1966–2015)

MODEM, Debrecen július 2-ig

 

Fesztivál Győrben

Egy hétig ismét a táncról szól minden Győrben, ahol a fesztiválrendező Győri Balett az ünnepi nyitógálán két bemutatóval is előrukkol. Az Egy varsói menekült című előadásuk Arnold Schönberg azonos című kantátájára született, a Romance-t pedig Kodály Zoltán zenéjére koreografálta a Harangozó-díjas Velekei László. A Nagyszínpadon táncol majd többek között a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Balett, a Recirquel Újcirkusz Társulat és a Frenák Pál Társulat. Nem marad üresen a II. János Pál tér sem, ahol olyan táncosok lépnek majd fel, mint Lippai Andrea és lánya, Pirók Zsófia, de a Budapest Bár-rajongók is készülhetnek, és lesz táncház a Háromszék Táncegyüttessel. A Vaskakas Művészeti Központ a gyerekeké lesz, olyan előadásokkal, mint Bozsik Yvette Pinokkiója.

13. MAGYAR TÁNCFESZTIVÁL

Győr, június 18–25.

 

Játssz, kísérletezz!
Van olyan napközis tábor, ami minden, csak nem unalmas! A Csodák Palotájának csapata kinyitja a laborajtókat, hogy a 8 és 12 év közötti gyerekek bekukkanthassanak mögéjük. És nem csak távolságtartó látogatóként – már ha valaki jól akar szórakozni, és kipróbálná magát a csapatépítő játékban, miközben felfedezi Newton almáskertjének titkos szerkezeteit is.

CSOPA SCIENCE TÁBOR

Csodák Palotája Playbar, Bécsi út, június 19–23., június 26–30.

 

Veszteségből ajándék

"Annyira rólunk szól. Mélységes és magasságos emberi hullámvasút" – írta Lackfi János az Ébredéseimről, mely egy újrakezdett élet tíz évét mutatja meg. Igazából nem is lehet leírni, körülírni ezt a belső utazásos könyvet, csak le kell ülni vele és csöndben elolvasni. Mert az nem ér, hogy az ember egyszer csak ’meghal’, hogy aztán újra éljen, tele küzdelemmel, közben pedig próbálja magát újraépíteni nőként, anyaként, és belevág egy új karrierbe. Egy könyv az egykor népszerű televíziós, Nagy Judit tollából arról, hogyan lesz egy veszteségből az élet legnagyobb ajándéka, amint azt maga a szerző mondja.

NAGY JUDIT: ÉBREDÉSEIM

 

Igazán zölden

Zsebszemetes, komposztálható evőeszközök, környezetbarát tintával nyomtatott plakátok – újdonságok a legnagyobb hazai életmódfesztiválon. Hogyan élhetünk egészségesebben, a környezetünk ’egészségét’ is védve? A választ a meghívott 300 külföldi és hazai előadó, oktató adja majd meg a Balaton-part egyik legszebb részén, Alsóörsön. Lesz ökolábnyom-program, faültetés, tánc, jóga, koncertek, író-olvasó találkozók, a gyerekeknek újrahasznosított anyagokból készült játszótér és szelektív hulladékgyűjtő kalandjáték.

EVERNESS 2017

Alsóörs, Pelso Camping, június 20–25.

Címkék: tánc, budapest, pécs, győr, verdák, poszt, programok, tihany levendula, ébredéseim

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!