A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ridikül válogatás

BESZIPPANT A TÖRTÉNELEM

Mátyás király egykori bikali birtokán kemencés gasztrofesztivállal ünneplik pünkösdöt.

Fotó: http://elmenybirtok.hu

Szombaton megnézhetik a gyerekek A császár új ruhája című mesejátékot, a kemencés udvarban pedig szabad tűzön készült gasztronómiai finomságokat lehet kóstolgatni. Vasárnap a pünkösdi vigalomban bábszínház, fegyverbemutató és lovas program várja a látogatókat, pünkösdhétfőn pedig a Mesterségek házába kosárfonásra, fazekaskodásra, ólomkatona-festésre és a Mese-barlangba hívják a gyerekeket

Természetesen működnek a bikali óváros attrakciói: a gyertyaöntő- és mézeskalácsműhely, dolgozik a szobrász, a fafaragó, a pék, a bőrműves, a csipkeverő és a könyvkötő mester is. Az óváros – egy középkori városmag hű mása – egyetlen perc alatt beszippantja a látogatót a történelembe. Közben a srácok az Élménybirtokon korhű viseletbe öltözve eltöprenghetnek az apródképző érdekességein, és észre sem veszik, hogy ők itt most egy történelemórán vettek részt.

PÜNKÖSDI KEMENCÉS GASZTROFESZTIVÁL

Bikali élménybirtok, június 3–5.

 

JÁTÉKOK ÉS MISZTÉRIUMOK

A pünkösdi hétvégéhez igazítva tartják meg a Magyarpolányi Passiót. Az előadások különlegessége, hogy szereplői a faluközösség tagjai. A hentes, a pék, a mezőgazdász, a polgármester, felnőttek és gyermekek a kereszténység meghatározó történetének szereplőjévé válnak. Magyarpolány lakosai ezeken a napokon szó szerint levetik a civil életüket. Akad olyan család, melynek már két generációja is fellépett az előadásokon.

A Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya a ’90-es évek elejére nyúlik vissza. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a 17. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták.

A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak a dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

És ha már ellátogatunk Magyarpolányba, érdemes több időt rászánni erre a kivételesen szép településre. 83 népi műemléki épületből álló Falumúzeuma, vendégszerető lakosai, a községnek a síkság és a hegyvidék törésvonalán elhelyezkedő környezeti adottságai egész napos kikapcsolódást biztosítanak az odalátogatóknak. 

MAGYARPOLÁNYI PASSIÓ

Magyarpolány, Kálvária-domb, június 2–3–4., 9–10. és 16–17., 21:00

 

VIRTUÓZ A MOM-BAN

Az ifjú zongoraművész a Duna Televízió első Virtuózok tehetségkutató produkciójában tűnt fel, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elsőéves hallgatója. A műsorban Bach, Beethoven és Schumann művei hangzanak el. Csellón közreműködik: Matuska Flóra.

SZILASI DÁVID KONCERTJE

MOM Kulturális Központ, június 1., 19.00

 

KORHŰ HÉTVÉGE

A pünkösdi hosszú hétvégére kétnapos programsorozattal készülnek Szigligeten. Szombat délelőttől egészen hétfő estig minden korosztály megtalálja a megfelelő programot: fegyver- és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek szórakoztatják a közönséget, és szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket.

VÁRFESZTIVÁL

Szigligeti Vár, június 4–5.

 

ISTENEK ÉS SZÖRNYETEGEK

A 2000-es évek elején készült Múmia-kalandfilmek igencsak népszerűek voltak. Most Tom Cruise főszereplésével és egy női múmiával folytatódik a kaland. Az ókori királynő, kinek életét igazságtalanul oltották ki, évezredek óta nyugszik kriptájába temetve. Ám most életre kel, istenek és szörnyetegek kerülnek a felszínre, miközben Nick Morton (Tom Cruise) és segítői azon fáradoznak, hogy megmentsék a világot.

A MÚMIA.

Rendező: Alex Kurtzman, Bemutató: 2017. június 8.

 

ROCKFESZTIVÁL ALSÓŐRSÖN

A Harley-Davidson Open Road Fest idén is igazi legendákat hoz el Magyarországra, akiket a kevésbé motormániások is szívesen meghallgatnak. Az első napon a Ten Years After csap a húrokba, másnap az Alphaville ad koncertet, a zárónapon pedig az Edda és a Tankcsapda zúz.

HARLEY-DAVIDSON OPEN ROAD FEST

Alsóörs, június 8–10.

 

KREATÍV ÖRÖMÖK

A boldogság témájának már széles az irodalma, ám Lee Crutchley nem a megszokott tippeket durrogtatja könyvében, amely tulajdonképpen egy praktikus munkafüzet. Játékosan, rajzokkal és könnyed technikákkal segít felidézni azokat a dolgokat, amelyek teljesebbé tehetik az életünket.

LEE CRUTCHLEY: RAGASZKODJ A BOLDOGSÁGHOZ

Édesvíz Kiadó

 

TAPSVIHAR CANNES-BAN

Mundruczó Kornél új filmje, a Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. A főszereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Balsai Mónika, Cserhalmi György. A különleges látványvilágú, izgalmas film nemzetközi koprodukcióban jött létre, és a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál beválogatta hivatalos versenyprogramjába.

JUPITER HOLDJA, hazai bemutató: június 8.

Címkék: cannes-i filmfesztivál, mundruczó kornél, programajánló, könyvajánló, filmajánló, jupiter holdja film, magyarpolányi passió, pünkösdi kemencés gasztrofesztivál, szilasi dávid, várfesztivál, ragaszkodj a boldogsághoz, a múmia, harley-davidson open road fest

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!