A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ridikül Válogatás

1.    Világzenei találkozások

Fotó: Maia Barouh

Soha nem látott gazdagságú világzenei programmal köszön be Magyarország legújabb és legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo. A budapesti WOMEX-et is nagy sikerrel bemutató Hangvető, valamint a CAFe Budapest közös rendezvénye hagyományt kíván teremteni a fesztivállal, első alkalommal október 13–16 között, több színpadon, 25 koncerttel.

Az első Budapest Ritmo seregszemle fő témája a találkozás, ennek jegyében ad koncertet többek között a The Kondi Band, mely egy vak Sierra Leone-i muzsikus és egy amerikai DJ duója, az angolai–portugál partizenekar, a Throes + the Shine, csakúgy, mint a szuperpozitív japán énekesnő, Maïa Barouh és francia kísérőzenekara. Szintén több kultúrából meríti erejét az ukrán punk harsonás, Ruszlan Trohinszkij és észt zenekara, a Svjata Vatra is.

A sokszor valószínűtlen, meglepő zenei egymásra találás örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játékát ígéri, amely Bartók Béla magyar, román, szerb, szlovák, török és algériai népdalgyűjtéseinek utóéletét öleli fel a régió világzenei sztárjaival a Müpában és a mellette felállított CAFe Sátorban.

Budapest Ritmo – világzenei fesztivál
2016. október 13–16., Müpa és CAFe Sátor

Globál-lokál piacozás

Fotó: Art Market

Csütörtöktől vasárnapig tart az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár Európa talán legkülönlegesebb kiállítási csarnokaiban, a Millenárison. Az immár ötéves képzőművészeti vásáron az előző években 35 ország alkotói mutatkoztak be; a szervezők idén a lengyel művészeket állítják fókuszba, de újdonságként Brazília, Dél-Korea és Namíbia is képviselteti magát.

A rangos seregszemlére közel 100 új kiállító érkezik a Millenárisra, ahol a több mint 500 részt vevő művész 6000 négyzetméteren állítja ki a munkáit. A lenyűgöző kortárs képzőművészeti vásár és találkozóhely hagyományosan a fotóművészetre is nagy hangsúlyt helyez, valamint kiemelten kezeli a máshol talán még nem is látott, a nemzetközi színtéren még fiatal galériákat és művészeket, köztük a jövő épp most feltörekvő sztárjait.

Az Art Market Budapest által újragondolt társadalmi-földrajzi határok új kulturális régiót sejtetnek, egyfajta „Fiatal Európát”, amely friss művészeti inspirációkra épít a balti államoktól egészen Törökországig, a progresszív nyugattól a közép-ázsiai országok művészetéig. És mi lehet vonzóbb annál, mint amikor egy vásár egyszerre globális és lokális?  

Art Market Budapest – A glokális művészet
2016. október 13–16., Millenáris

Abortusz a hatodik hónapban?

A jó körülmények közt élő híres kabarészínész terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros, ráadásul súlyos szívelégtelenségben is szenved. Választania kell, hogy megtartja-e a gyermeket, de közéleti emberként a döntésére még nagyobb figyelem hárul. Anne Zohra Berrached rendező felkavaró filmje a mozikban.

24 hét (24 Wochen) – filmbemutató: október 13.

Lúdas Matyi a cirkuszban

Először mutatkozik be cirkuszi porondon a Lúdas Matyi, Fazekas Mihály több mint kétszáz éves remekműve. A nagyszabású összművészeti produkció a cirkuszművészet eszköztárát maximálisan felvonultató műfajteremtő előadás, melyben az artistamutatványok és az állatszámok mellett szerepet kap a színház, a zene, a báb-, a táncművészet és a költészet is.

Előadások októberben: 13., 14., 15., 16., Fővárosi Nagycirkusz

Intarziakészítés, műhelylátogatás

Téten, Magyarország egyetlen nyitott intarziakészítő műhelyében megismerkedhetünk ezzel az egyedülállóan szép, kihalásra ítélt bútordíszítési technikával, rövid ismertető keretében előadást hallhatunk az intarziakészítés több száz éves múltjáról, sőt, ki is próbálható az intarziakészítés. Előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

9100 Tét, Szent István u. 4.
http://www.intarziastudio.hu

„Azt kérdezed, mi az élet?"

Hámori Gabriella, Takács Nóra Diána, Tenki Réka, Zsigmond Emőke, valamint Gálffi László és Mácsai Pál főszereplésével mutatja be az Örkény Színház Csehov egyik legismertebb művét, a Három nővért. A vidéki város négy évét, négy nő, nyolc férfi és két aggastyán történetét bemutató lélektani dráma nem kevesebbre, mint a létezés miértjére kérdez rá.

Csehov: Három nővér, Örkény Színház, rendező: Bagossy László,
Bemutató: 2016. október 14.

Képzőművészet újratöltve

A nagy hagyományokkal rendelkező Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő újraértelmezésére törekszik. Itt mutatkoznak be azok a filmek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel, illetve egy vagy több képzőművész (művészeti csoport) életéről, annak egyes szakaszairól készülnek.

Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál, Szolnok
2016. október 12–16., Szolnok, Tisza Mozi, Templom u. 4.

Kortárs festészet a szélrózsa minden irányában

Minden évben Szent Lukácsnak, a festők és az orvosok védőszentjének napjához, október 18-ához kötődik a Magyar Festészet Napja. Esztergomban a fő helyszínen, Újbudán a fővárosban és Szolnokon, a Tisza partján egymás után nyílnak az izgalmas kiállítások. A civil kezdeményezésként létrejött országos, sőt, az országhatárt is átlépő, közel száz csatlakozó galériával büszkélkedő művészeti fesztivál szervesen kapcsolódik az őszi képzőművészeti seregszemlékhez.

2016. szeptember 22 – október 22.
Részletes program: http://festeszetnapja.hu/

Címkék: müpa, millenáris, világzene, budapest ritmo, art market, glokális művészet

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!