A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Remeték régen és ma

A magányos, önmegtartóztató élet nem az ember természetes hajlama szerint való állapot. Mégis, napjainkban ugyanúgy, mint régen, az emberek néha szükségét érzik az elvonulásnak. A sivatag szentjei a korai kereszténység idején épp olyan késztetést éreztek, mint ma azok a hegymászók, akik oxigénpalack nélkül próbálják legyôzni a világ legmagasabb csúcsait, vagy azok a vitorlázók, akik egyedül indulnak Föld körüli útra.

Fotó: Shutterstock.com

Ennek a késztetésnek nem feltétlenül a vallási elmélyülés, az imádkozás az eredője. Sokszor a böjtölő, meditáló, elcsendesülésre vágyakozó, kiábrándult embernek egyszerűen elege van a rohanásból, a pénzköltésből, az egészségtelen létezésből.

A szellem megedzésének módja

A világtól elvonulók motivációi a történelem során mindig is rendkívül különbözőek voltak. A korai keresztények közül a legtöbb remete a keresztény üldözések elől menekült. Etiópiai Szent Mózes a hatóságok, Remete Szent Pál a római uralkodó, Decius üldöztetése elől. Szent Antalt Jézus hívta. A görög filozófusok fontosnak tartották, hogy szellemük megedzésének segítségével uralni tudják a testüket.

A mélyen vallásos zsidók egy életen át kizárólag sózott kenyeret ettek. Az ókori görögöknél a hordóban élő Diogenész és a mézzel és sáskával táplálkozó Keresztelő Szent János számára is fontos volt az aszketizmus. A világtól való elvonulás azonban a későbbi korokban sokszor már nem szakrális indíttatású volt. A napjainkban remeteként élőknek különböző magyarázatai vannak arra, hogy miért választják ezt az életformát.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 9. számának 22. oldalán!)

Címkék: buddha, oszlopos simeon, remeteség, malacos szent antal, fényevő aszkéták, szent pál, paul fredette, hikikomori, posztmodern remeték

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!