A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Reflux, a néma fojtogató

Éreztél már valaha égető érzést a gyomrod tájékán? Evés után úgy egy órával? Este lefekvéskor? Esetleg maró érzést a torkodban, savanyú ízt a szádban, bizonytalan mellkasi fájdalmat? Előfordult már, hogy nehezen nyeltél? Nyugi, ez néha természetes.

Fotó: Shutterstock.com

Ha azonban gyakran, tartósan, heteken keresztül kínoznak efféle bajok, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy ez esetleg reflux. Még ekkor sem kell azonban megijedned. A reflux életmód-változtatással, gyógyszerekkel jól kezelhető, és az esetleges szövődmények kialakulása is megelőzhető.

Jó, de miféle betegség ez?

Egy kis anatómia. Tanultad biztosan, hogy a lenyelt táplálék a nyelőcsőbe kerül, ahonnan egy záróizom megnyílása után jut le a gyomorba. Ez a körkörös izom normál üzemmódban zárva van, csak a lenyelt étel átengedésének idejére nyílik meg. Ahogy az étel átjutott rajta, újra bezárul.

Az okos kis „szerkezet” így akadályozza meg, hogy a savval keveredett gyomortartalom visszakerüljön a nyelőcsőbe. Az undok reflux, pedig nem más, mint ennek a záróizomnak a renyhesége.

Az izmocska nem jól látja el a kinyit, becsuk funkciót, így aztán a gyomornedv visszaáramlik a nyelőcső alsó szakaszába. Izgatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ezzel égő, maró érzést okoz.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 3. számának 42. oldalán!)

Címkék: csokoládé, paradicsom, stressz, alkohol, szódabikarbóna, asztma, reflux, savlekötő gyógyszer, kávézás, szénsavas italok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!