A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Reflux, a néma fojtogató

Éreztél már valaha égető érzést a gyomrod tájékán? Evés után úgy egy órával? Este lefekvéskor? Esetleg maró érzést a torkodban, savanyú ízt a szádban, bizonytalan mellkasi fájdalmat? Előfordult már, hogy nehezen nyeltél? Nyugi, ez néha természetes.

Fotó: Shutterstock.com

Ha azonban gyakran, tartósan, heteken keresztül kínoznak efféle bajok, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy ez esetleg reflux. Még ekkor sem kell azonban megijedned. A reflux életmód-változtatással, gyógyszerekkel jól kezelhető, és az esetleges szövődmények kialakulása is megelőzhető.

Jó, de miféle betegség ez?

Egy kis anatómia. Tanultad biztosan, hogy a lenyelt táplálék a nyelőcsőbe kerül, ahonnan egy záróizom megnyílása után jut le a gyomorba. Ez a körkörös izom normál üzemmódban zárva van, csak a lenyelt étel átengedésének idejére nyílik meg. Ahogy az étel átjutott rajta, újra bezárul.

Az okos kis „szerkezet” így akadályozza meg, hogy a savval keveredett gyomortartalom visszakerüljön a nyelőcsőbe. Az undok reflux, pedig nem más, mint ennek a záróizomnak a renyhesége.

Az izmocska nem jól látja el a kinyit, becsuk funkciót, így aztán a gyomornedv visszaáramlik a nyelőcső alsó szakaszába. Izgatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ezzel égő, maró érzést okoz.

Jobb orvoshoz menni vele, mert ha túl sokáig tűröd, hogy éget, mardos, savas ízt csinál a szádban, akkor a nyálkahártyád gyulladásához, sőt kifekélyesedéséhez is vezethet.

Mitől lehet elkapni?

Semmitől. Ez nem vírusok vagy baktériumok által terjesztett nyavalya. Nem olyasmi, amit a villamoson, vagy zsúfolt helyeken el lehet kapni. A reflux egy csomó, úgynevezett civilizációs betegséghez hasonlóan csupa olyan tevékenységtől keletkezik, amelyekről nehéz lemondanunk.

Étel, ital, cigaretta, kávé, stressz. Vagyis az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás, valamint a stressz tartoznak a reflux leggyakoribb kockázati tényezői közé.

Fotó: Shutterstock.com

Továbbá az egészségtelen és rendszertelen étkezés. Igazad van, ezek azok a dolgok, amikről csak teljes életmódváltással lehetne lemondani. Hiszen azért kávézunk, mert szeretjük a kávét, meg azért, mert fáradtak vagyunk, de dolgoznunk kell.

Azért cigizünk, mert kellemes érzést ad, és hogy levezessük a stresszt, valamint esténként azért iszunk meg egy pohár vörösbort vagy egy üveg sört, hogy kieresszük a gőzt az egész napi rohanás után.

Szövődményei

Ezt a részt ne olvasd el, ha rosszak az idegeid. Mert bár a reflux jól kezelhető, de ha elhanyagolod… nos, akkor állandó köhögés, torok- vagy gégegyulladás, a fogzománc károsodása, a nyelőcső nyálkahártyáján idült gyulladás, esetleg hegesedés, netán szűkület vagy vérzés alakulhat ki.

Szóval ahelyett, hogy a barátnőd mamájának tanácsára, tejet innál tejjel vagy az ebédhez le sem ülnél szódabikarbóna nélkül, jobb, ha orvoshoz mész. Igaz, ezek a szerek ideiglenesen csökkentik a panaszokat, de nem gyógyítanak meg.

Szerteágazó tünetek

Van, akinél a reflux gyomorszájtáji fájdalmat, esetleg émelygést, savas büfögést okoz. Olykor a sav feljön a torokba, szájba, fémes, keserű szájízt okozva.

Sokaknál a tünetek nem egyértelműek, más betegségre emlékeztetnek. A kezeletlen reflux okozhat rekedtséget, krónikus torokfájást, éjszakai-reggeli krónikus köhögést és szorító mellkasi fájdalmat is.

Gyakori, hogy más betegséggel együtt jelentkezik

A reflux gyakran más betegségek mellett, vagy azok következményeként jelentkezik. Leggyakrabban az asztmás tünetekkel együtt jelenik meg. Vizsgálatok szerint az asztmás betegek közel 60-70%-ánál megfigyelhetőek a reflux tünetei is.

Az asztma és a reflux összefüggése sokrétű: a reflux a torok ingerlése révén köhögést tud okozni. Ilyenkor a hasban megemelkedik a nyomás, ami fokozza a refluxot – egy rossz kört indít be.

Emellett egyes, asztmában használatos gyógyszerek a gyomorszáj záróizmának ellazításával elősegítik, provokálják a reflux jelentkezését.

Az asztma mellett a reflux szerepet játszhat a krónikus bronchitisz, krónikus köhögés és orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában is. A torokba visszajutó gyomorsav a savas, keserű szájíz és rossz lehelet mellett rekedtséget, gégegyulladást is előidézhet.

Fotó: Shutterstock.com

Kezelése

Ha nagyon enyhék a panaszaid, és nem érzed úgy, hogy orvosi kezelésre szorulsz, néhány dolgot megpróbálhatsz. Naponta sokszor egyél, de keveset. Kerüld a csokoládét, paradicsomot, a fűszeres ételeket, és ne igyál sok kávét, szénsavas és alkoholos italokat se nagyon.

Egyél viszont sok magas rosttartalmú ételt. Amúgy is illene már leszoknod a dohányzásról. Most tedd meg. Ha fogynod kell, az sem ártana. És a lefekvéskori panaszok elkerülésére egy kicsit emeld meg az ágyad fej felőli részét.

Ha ez nem megy, vannak persze gyógyszerek is. Többfélék. Olyanok, amelyek megkötik a gyomor savtartalmát. Vagy csökkentik a sav termelődését, illetve elősegítik a gyomortartalom továbbhaladását a belek felé. Vannak recept nélkül kapható szerek is. De azért ne te döntsd el, hogy melyiket szeded. 

Amennyiben gyógyszeres kezelés ellenére a panaszok továbbra is fennállnak, vagy ha szövődmények alakultak ki, sebészi kezelés is szóba jön. A sebész ilyenkor műtéti úton állítja helyre a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom normális működését.

Címkék: csokoládé, paradicsom, stressz, alkohol, szódabikarbóna, asztma, reflux, savlekötő gyógyszer, kávézás, szénsavas italok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!