A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Recept közkívánatra

A Férfiak a konyhában adás felvételén nagy sikert aratott Lázár Chef narancsos-mascarponés sütőtöktekercse. Mivel olvasóink is gyakran érdeklődnek a műsorban szereplő finomságok iránt, közzétesszük a receptjét.

Fotó: Babui Photo/Kovács-Siklósi Melinda

Narancsos-mascarponés sütőtöktekercs

Hozzávalók 6-8 személyre:
1 darab kanadai sütőtök (17 dkg sütőtökpüré)
10 dkg liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
4 evőkanál darált mák
1 mokkáskanál szódabikarbóna
20 dkg barna cukor
3 egész tojás

A krémhez:
50 dkg mascarpone
2 szem narancs
5 evőkanál cukor
fél dl víz

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, s miután kikapartuk a magját, a tököt 180 fokon 50 percig sütjük. Ezután a sütőtök héját eltávolítjuk, a húsát villával összetörjük, majd hagyjuk kihűlni. A tésztához az átszitált lisztet, a fűszerkeveréket, a darált mákot és a szódabikarbonát egy keverőtálban összekeverjük, majd félretesszük. Az egész tojásokat a barna cukorral habosra keverjük.

Figyeljünk a habosításra, mert a tésztánk ettől lesz könnyű és könnyen feltekerhető. A kihűlt sütőtökpürét a cukros tojáshabhoz adjuk, rászórjuk a lisztes-mákos keveréket, és keverőlapát segítségével eldolgozzuk benne. Az összekevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd egyenletesen ujjnyi vastagságúra simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses funkcióban, a sütő alsó rácsán 12 percig sütjük.

A krémhez a megmosott narancsok héját alaposan ledörzsöljük, majd a narancsokat zöldséghámozóval meghámozzuk, a héjukat pedig vékony pengéjű, éles késsel csíkokra vágjuk. A kristálycukrot, a vizet, a narancsok levét, és a narancshéjat addig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog. A megpuhult narancscsíkok kétharmad részét hozzákeverjük a mascarponéhoz, egyharmadát pedig félretesszük a díszítéshez.

A kihűlt tésztalapot megkenjük a narancsos krém hétharmadával, majd a maradékot félretesszük a díszítéshez. A megkent tésztát feltekerjük, a sütőpapírt kézzel lehúzzuk az aljáról. Ügyeljünk rá, hogy viszonylag szorosan tekerjük. Tegyük egy hosszú tálra, és a megmaradt narancsos krémmel kenjük be a tekercs tetejét és oldalát. A megmaradt kandírozott naranccsal vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetjük. 10 perc hűtés után szeletelve kínáljuk.

Címkék: ridikül, recept, desszert, sütőtök

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!