A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Rakott padlizsán vacsorára

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók 4 személyre: 

A raguhoz: 50 dkg darált marha- vagy bárányhús, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 darab szegfűszeg, 1-2 darab szegfűbors, fél teáskanál fahéj, 1 csipet szerecsendió (reszelt), fél teáskanál római kömény, ízlés szerint só, bors, 2 darab paradicsom, 3 darab padlizsán, 3 dl besamelmártás

A besamelmártáshoz: 5 dkg vaj, 2,5 dkg liszt, 3 dl tej, ízlés szerint só, szerecsendió

Elkészítés: A legfontosabb: ne ijedj meg, ha nem főztél még besamelmártást, ha néhány alapszabályt betartasz, menni fog! A muszaka (rakott húsos padlizsán) elkészítése nem túl bonyolult, de egy órácskát mindenképp rá kell szánni. 

Kezdd a raguval: egy lábasban hevíts olajat, ezen párold meg a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Ha kész, dobd rá a darált húst, alaposan keverd meg és pirítsd fehéredésig. Ha ezzel megvagy, húzd félre a tűzről. 

Forrázd le a paradicsomokat, hogy könnyedén le tudd húzni a héját. Aprítsd fel kockákra, majd tedd a raguhoz, dobd bele a fűszereket, mehet is vissza a tűzre, 35-40 perc alatt készre főzheted. Közben kapcsold be a sütőt, 200 fokon melegítsd elő.

Vágj szeleteket a padlizsánból, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg mindet olívaolajjal, sózd, és már indulhat is a sütőbe 20 percre.

Ha mindezzel megvagy, következzék a besamelmártás: forrald fel a tejet, tedd félre. Olvaszd fel a vajat lábosban, szórd bele a lisztet, és keverd el. Folyamatos keverés mellett add hozzá a tej egyharmadát, addig keverd, amíg el nem simul a mártás.

Ekkor következhet a második harmad, ezt is simára kevered, végül az utolsó harmad tejjel addig kevered, amíg szép, selymes mártást nem kapsz. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesíted. 

Mire idáig eljutsz, megfőtt a ragud, és megsült a padlizsán is. Már rétegezheted is egy olajjal kikent jénaiban. Legalulra a padlizsán kerül, azt követi a rásimított ragu, majd egy kis besamel. A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogy a ragunk, legvégül bőséges besamelmártással öntözzük meg.

Kerülhet rá egy kis zsemlemorzsa, és irány a sütő. Addig sütjük, amíg a mártás középbarnára nem pirul. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, salátával tálalhatjuk.

Címkék: paradicsom, muszaka, besamel mártás, padlizsán

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!