A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Panzióban - ki pihen jobban, a gazdi vagy a kutya?

Végre itt a nyár, kezdődik a vakáció. Szállás lefoglalva, bőrönd becsomagolva, gyerekek a nagyinál. De kire bízzuk a négylábú kedvencünket? Elsősorban a rokonok, barátok segítségét igyekszik mindenki igénybe venni. És mi a helyzet, ha senki sem ér rá, és nem találunk megfelelő személyt a feladatra? A megoldás sokkal kézenfekvőbb, mint gondolnánk.

Fotó: Ferenczy Dávid

Főleg külföldön, de lassacskán hazánkban is egyre elfogadottabb lesz négylábú barátaink elhelyezése hosszabb-rövidebb távra egy kutyapanzióban vagy kutyanapköziben.

„Nehezen engedjük el az olyasfajta megoldásokat, mint amilyen »a nagyi majd ad enni neki«, és »a szomszéd srác leviszi kétezerért« variáció. Pedig meg kell értenünk, hogy a panzió nem rosszabb, mint mikor a gyereket óvodába, táborba küldjük. A kedvencünk jobban érzi magát más kutyák társaságában, még idegen helyen is, mint egyedül otthon” – mondja Gárdos Péter kutyapanzió-vezető.

Erről megbizonyosodhattunk mi magunk is a budai panzió látogatásakor. Tíz-tizenkét kutya futkosott az udvaron, többségük egy határozott, de kedves kiképző utasításait követve.

Szintén az udvaron, de elkülönítve két kisebb testű eb figyelte a nagyok játékát. A hangulat teljes mértékben hasonlított egy óvodáéhoz. Az önfeledt játékban volt olyan kedvenc, aki észre sem vette, hogy a gazdája megérkezett, és indulhatnak haza a napköziből.

Sokakban bűntudatot kelthet a gondolat, hogy a kutyájukat idegen helyen hagyják, pedig ha gondosan választjuk ki kedvencünk átmeneti szállását, sok stresszt megspórolhatunk magunknak és az állatnak is. Mert kutyapanzióból tényleg nincs hiány. Kistestű kutyáknak, nagytestű kutyáknak, vagy van, ahol keveredhetnek; másutt konkrét fajtákat várnak.

A gondozók mindenütt segítőkészek, hiszen általában szintén kutyatartók és/vagy képzett szakemberek, akik pontosan tudják, mennyire nehéz otthagyni a kedvencünket. Gárdos Péteréknél professzionális kiképzők és felügyelők foglalkoznak non-stop a kutyusokkal, szokásaikat részletes adatlapon regisztrálják érkezéskor, a legkényelmesebb ellátás biztosítása végett.

„Próbálunk minden sajátos igénynek megfelelni – magyarázza a panzió vezetője. –  Legyen szó időbeosztásról, elkülönítésről, kiképzésről. Nagyon ritkán mondunk nemet, inkább igyekszünk megoldást találni.

Rosszul szocializált kutyánál a fokozatosságot tartjuk szem előtt: először napközi elkülönítve, aztán csoportos napközi, majd jöhet a panzió. Nem egy gazdi köszönheti nekünk a kedvence pozitív irányú magatartásváltozását.”

Mindenhol egy bizonyos napirend szerint telik az élet, de a kutyák általában szabadon játszhatnak, vagy éppen aludhatnak, társaságban vannak, ismerkednek, barátkoznak. A játék és a mozgás mellett a kiképzés csak ráadás, hiszen a csoportos séta és a foglalkozások közben észrevétlenül tanulnak is egymástól és a felügyelőktől, akik nemcsak vigyáznak rájuk, de oktatják is őket.

A legtöbb panzióban az alvás idejére sem kell lemondania kedvencünknek a megszokott kényelemről. Lehet vinni saját fekhelyet, pokrócot, hogy az állat a saját, illetve a mi szagunkat érezze. Szakszerűbb helyeken, mint az általunk látogatott szálló, a kutyák elhelyezésére több lehetőség is adott. Kutyaágyon, kennelben, szabad területen vagy zárt térben, csoportosan és egyedül is megoldható az éjszakai pihenés.

Etetésnél szintén lehet választani, hogy viszünk-e saját tápot, vagy rábízzuk magunkat a szakértő gondozókra. Célszerű lehet a megszokott eledel mellett dönteni, ezzel is csökkentve a változó faktorokat a kutya életében. Bár a legtöbb helyen a magas minőségű táp az ellátás részét képezi.

A kutyahotelek szolgáltatási listája is egyre növekszik, ilyen például a kozmetika és a taxi. Igény szerint az elszállásolás alatt fürdetik és nyírják az ebeket, és saját autó hiányában a szállítást is megoldják helyettünk. Ha nem akarjuk rögtön a „mély vízzel” kezdeni, akkor van lehetőség a fokozatos helyhez szoktatásra.

Ha kölyök a kutyánk, akkor vihetjük óvodába, hogy korán szocializálódjon. Sok helyen van napközi szolgáltatás, ahol reggel leadjuk, délután érte megyünk. Így az egész napját társaságban töltheti a kedvencünk, és nem lesz számára váratlan, negatív élmény, amikor nyaraláskor hosszabb időre távol leszünk.  

Minden pozitívum ellenére érdemes ellenőrizni a választott intézményt, és véletlenül se vegyük félvállról a kutyánk elszállásolását. Jó jel, ha a panzió lakott területen, kertes villák közt van, hiszen ez azt jelenti, hogy nem zajosak az ebek, félelmükben vagy unalmukban nem ugatnak állandóan, mivel akkor nem tűrné meg őket a szomszédság.

Sajnos itthon semmilyen szabályozás nem rendelkezik a kutyák panzióztatásáról, úgyhogy mindenképpen érdemes az interneten rákeresni és személyesen legalább egyszer ellátogatni a szálláshelyre a kutyával, hogy meggyőződjünk róla, jó sora lesz a nélkülünk töltött napokban. 

Címkék: kutyapanzió, kutya-napközi

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!